Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ερμούπολη - Εκπαίδευση

Τα σχολεία της Ερμούπολης ήταν φημισμένα για το υψηλό τους επίπεδο και δέχονταν μαθητές από πολλά μέρη της Ελλάδας και πέραν αυτής. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα συμπεριέλαβε από νωρίς και τα κορίτσια.
Το πρώτο σχολείο ιδρύθηκε από τον Γεώρ. Κλεόβουλο, εισηγητή της αλληλοδιδακτικής μεθόδου στην Ελλάδα, και τους Γρηγ. Κωνσταντά και Φίλ. Ιωάννου, το 1825. Ακολούθησαν τα ιδιωτικά σχολεία των Ν. Φαρδούλη και Γ. Κοντοπούλη, και των Αμερικανών ιεραποστόλων.
...
Στο πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο (1828) εργάστηκαν ο Ν. Μάγνης και ο Εμμ. Μαγκάκης, ο οποίος ίδρυσε έπειτα το «Παρθεναγωγείον Ερμουπόλεως». Το 1829 ιδρύθηκε το δημόσιο «Ελληνικό Σχολείο», και το 1833 το πρώτο Γυμνάσιο.
Ακολούθησε το Λύκειο του Χρ. Ευαγγελίδη, το «Ελληνικόν Παιδαγωγείον» του Ι. Βαλέττα, το «Εμπορικόν εκπαιδευτήριον» του Π. Αντωνιάδη κ.ά. Το 1828 ιδρύθηκε η Ναυτική Σχολή Σύρου, από τον Κεφαλονίκη Ν. Βρυώνη.
Σημαντική ήταν η συμβολή των καθολικών σχολείων της Ερμούπολης, τα πιο γνωστά ήταν η Σχολή Καλογραιών του Ελέους και το Σχολείο του Αγ. Ιωσήφ, που ιδρύθηκε το 1846 και έδωσε τη θέση του στη Σχολή των Φρερ.
Πέραν της τακτικής σχολικής εκπαίδευσης, και άλλοι θεσμοί προωθούσαν την παιδεία. Στα 1833 - 1841 έδρασε το «Ελληνικόν Μουσείον», ένα είδος φιλολογικού συλλόγου με βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο που οργάνωνε επιμορφωτικές διαλέξεις. Προς το τέλος του 19ου αι. δημιουργήθηκαν σχολεία για εργάτες, όπως του Συλλόγου προς διάδοσιν των ωφελίμων βιβλίων (1873), η Κυριακή Σχολή (1881) και η Σχολή Απόρων Παίδων (1888).
Πρώτο Δημοτικό Σχολείο
Χτίστηκε το 1931, με σχέδια του αρχιτέκτονα Θ. Βαλεντή, στη θέση του παλαιού «Σχολείου του Ωρολογίου» μαθτής του οποίου υπήρξε για ένα χρόνο (1869) ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Γυμνάσιο
Το πρώτο Γυμνάσιο της Ερμούπολης. Έγινε με σχέδια του Ερλάχερ και εισφορές των εποίκων. Εγκαινιάστικε στις 13 Νοεμβρίου 1834 με πρώτο Γυμνασιάρχη (1833 - 1836), τον Νεόφυτο Βάμβα. Ο Ε. Βενιζέλος υπήρξε μαθητής του Γυμνασίου στα 1879 - 1880, και αποφοίτησε σε ηλικία 17 ετών. Στο Γυμνάσιο σημιουργήθηκε μια ιδιαίτερα αξιόλογη βιβλιοθήκη.
Σήμερα ο Δήμος μεριμνά συνεχώς για την καλή λειτουργία των σχολείων (νηπειαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, και λυκείων), δαπανώντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τις λεοτουργικές τους ανάγκες, μέσω των σχολικών επιτροπών.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μετά από πολύχρονη προσπάθεια του Δήμου και των φορέων του νησιού ιδρύθηκε το 2000 στην Ερμούπολη το Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Σχεδίασης Συστημάτων, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο στεγάζεται στις αίθουσες του 1ου Γυμνασίου.
Ήδη έχουν γίνει ενέργειες του Δήμου προς το ΥΠΕΘΑ για την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου, προκειμένου να αναπτυχθεί ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου για επέκταση σε άλλα δύο Τμήματα (Εφαρμοσμένων Τεχνών και Οπτικών Τεχνών).
Ανάρτηση : Δήμος Ερμούπολης
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου