Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η σύγχρονη αντίληψη της μοναξιάς

Στην εποχή της τεχνολογίας άλλαξε και η αντίληψη της μοναξιάς. Πράγματι γύρω σου μπορεί να μην υπάρχει κανείς και από τον υπολογιστή ν’ ακούς την ιδιαίτερη φωνή της Φλέρυ Νταντωνάκη στο Μεγάλο Ερωτικό, ενώ συγχρόνως τα ηχητικά μηνύματα να σε προειδοποιούν ότι μια φίλη απ’ τη Μελβούρνη σου στέλνει την καλημέρα της κι ένας γνωστός απ’ το Λονδίνο σου δείχνει ζωντανό στιγμιότυπο της αγοράς. Αν ενδιαφέρεσαι μπορείς να μάθεις on line τα συμβαίνοντα ...στον κόσμο. Βρίσκεις χιλιάδες εικόνες και βίντεο κάθε ποιότητας από άγνωστα και μακρινά κι απρόσιτα μέρη, διαβάζεις σχόλια από ανθρώπους με ποικίλα ενδιαφέροντα και μέσα στα σκουπίδια που πιθανόν θα συναντήσεις θα ανακαλύψεις κι ακατέργαστα διαμάντια.
Αλήθεια σε ποια εκδήλωση των ανθρωπίνων συναντήσεων δεν συναντάς και τις άσχημες αντιδράσεις ανθρώπων που απεγνωσμένα αναζητούν ακροατές να πουν τον εσωτερικό τους πόνο ;

Στις κομματικές συνελεύσεις, στα κέντρα διασκέδασης, που στριμωγμένα ακούς το «είδωλό» σου να παίζει ή να τραγουδά, πληρώνοντας ανεξήγητο τίμημα αυτής της «ευχαρίστησης» ; Στις αγωνιστικές εκδηλώσεις που είναι της μόδας τελευταία και μπροστά στα μάτια σου βλέπεις άδειους κι ανεύθυνους ανθρώπους να καταστρέφουν εγκληματικά και χωρίς κανένα ενδοιασμό ανθρώπινα δημιουργήματα με ενσωματωμένη αξία τον κόπο και τον ιδρώτα ενός εργαζόμενου ;
Όχι ! Να μου λείπουν τέτοιες κοινωνικές απολαύσεις!
Ίσως, πέρα από τις εύκολες κατάρες που απευθύνουμε στην επάρατη τεχνολογία, ας αναλογιστούμε τις διευκολύνσεις που μας παρέχει, που η προηγούμενη γενιά ούτε στη φαντασία της δε μπορούσε να ονειρευτεί. Είναι εύλογο κι ανθρώπινο να στρογγυλεύουμε τις αναμνήσεις του παρελθόντος και να νοσταλγούμε τις « όμορφες εποχές», αλλά μαζί με την αναπόληση των νεανικών μας χρόνων, υπάρχουν δίπλα και ομού με τα όμορφα, οι στερήσεις, οι αρρώστιες και τα φρικτά εμπόδια που συναντούσε για ποικίλους λόγους, ένας άνθρωπος να ζήσει ειρηνικά και να προσπαθήσει να υλοποιήσει τ’ όνειρά του.
Δε λέω, η ζωντανή επαφή ενός ατόμου με τους ανθρώπους που αγαπά είναι αναντικατάστατη, αλλά δεν είναι κάθε φορά δυνατή. Μακάρι να ήταν. Υπάρχουν αντικειμενικά και υποκειμενικά εμπόδια που ο καθένας έχει συναντήσει στην πορεία της ζωής του. Στην οποιαδήποτε κατάσταση πρέπει να έχεις τη δυνατότητα επιλογής. Αν κάτι δε σ’ αρέσει, αν κάτι σε πνίγει, να μπορείς χωρίς συνέπειες και παρεξηγήσεις να αποχωρείς. Αυτό με την τεχνολογία το εξασφαλίζεις με το πάτημα ενός κουμπιού. Βεβαίως η ασύγκριτη ομορφιά ενός ζωντανού φλερτ και η έναρξη μιας φιλίας ή ακόμα περισσότερο μιας σχέσης δεν γίνεται με τη τεχνολογία. Πραγματοποιείται με τη ζωντανή επαφή και μ’ αυτή εισπράττεις μόνο τη χαρά των αισθήσεων και τις τέρψεις της καρδιάς. Αλλά στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου