Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΣ
Μία σύντομη ιστορική αναδρομή νομίζω πως είναι επιβεβλημένη να γίνει για το σχολείο μας. Τούτο οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Πρώτον το σχολείο μας υπήρξε ένας φωτεινός φάρος της περιοχής μας κατά τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και μετέπειτα. Λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί με διάφορες ονομασίες για περισσότερο από 300 χρόνια δηλαδή πριν από το 1700 μ.Χ. Δεύτερον από το σχολείο αυτό πέρασαν μεγάλες μορφές είτε σαν διοργανωτές του είτε σαν διδάσκαλοι είτε σαν μαθητές, οι οποίοι σημάδεψαν την ιστορία του τόπου, όπως ο Μητροπολίτης Σπυρίδων Βλάχος, ο σχολάρχης Νικόλαος Παπακώστας και πολλοί άλλοι.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία έχουμε μπορούμε να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας το σχολείο λειτούργησε με τα ονόματα Ελληνική σχολή ή Αστική σχολή. Υπάρχει μάλιστα και εσωτερικός κανονισμός της σχολής που έγινε το 1910 από τον σχολάρχη Νικόλαο Παπακώστα , ο οποίος υπηρέτησε στο σχολείο για 50 περίπου χρόνια. Το πρώτο κτίριο που σώζεται μέχρι σήμερα και στο οποίο λειτούργησε το σχολείο μέχρι το 1946 είναι ο άνω όροφος του πρώτου Δημοτικού σχολείου στην άνω Κόνιτσα
Η Κόνιτσα απελευθερώνεται στις 24 Φεβρουαρίου του 1913 από τον τουρκικό ζυγό. Κατά το σχολικό έτος 1914-15 το σχολείο λειτουργεί πλέον μέσα στα πλαίσια του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Σώζεται το μαθητολόγιο στο οποίο φαίνονται οι πρώτοι 47 μαθητές που είχαν εγγραφεί κατά το έτος αυτό. Για 30 περίπου χρόνια λειτούργησε σαν τριτάξιο Ημιγυμνάσιο, Αστική Σχολή και Εμπορική Σχολή. Κατά το έτος 1945-46 λειτουργεί πλέον σαν εξατάξιο Γυμνάσιο και μεταφέρεται κτιριακά στο αρχοντικό του Γεωργίου Μπεκιάρη που βρίσκεται κάτω από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.
Αργότερα το εξατάξιο Γυμνάσιο μεταφέρεται στην οικία του Χουσεϊν Σίσκου που βρίσκεται στην Άνω Κόνιτσα, κάτω από την οικία της Χάμκως, μάνας του Αλή πασά. Εδώ παραμένει μέχρι το 1969.
Στις 6 Δεκεμβρίου του 1969, ημέρα εορτής του πολιούχου της Κόνιτσας Αγίου Νικολάου, το σχολείο μεταφέρεται στο καλλιμάρμαρο κτίριο, το οποίο κτίστηκε ειδικά για να στεγάσει το σχολείο του Γυμνασίου.
Το σχολικό έτος 1976-77 με νομοθετική ρύθμιση το εξατάξιο Γυμνάσιο χωρίζεται σε τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο με χωριστές διευθύνσεις. Τα δύο σχολεία συστεγάζονται μέχρι το 1996.
Από το έτος 1996 και μέχρι σήμερα το Λύκειο στεγάζεται σε δύο νέα κτίρια τα οποία κτίστηκαν στον αύλειο χώρο του ήδη υπάρχοντος σχολείου, ενώ στο παλαιό κτίριο παρέμεινε μόνο το Γυμνάσιο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο παλαιό κτίριο δεν επαρκούσε πλέον για τις ανάγκες των δύο σχολείων.
Επιφυλασσόμαστε αργότερα να παρουσιάσουμε μία εμπεριστατωμένη μελέτη γύρω από το θέμα της παιδείας στην Κόνιτσα και ιδιαίτερα της παιδείας στη μέση εκπαίδευση.
Σήμερα το Λύκειο αριθμεί περί τους 100 μαθητές και λειτουργεί με όλες τις κατευθύνσεις (Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική ). Μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου πιστεύουμε ότι θα φέρουμε σε επαφή τους παλαιούς μαθητές και τους καθηγητές τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν του σχολείου, θα αναθερμάνουμε μνήμες και θα χτυπήσουμε κάποιες λεπτές χορδές της ψυχής πολλών συμπατριωτών μας. Θα ήταν χαρά μας αν επικοινωνούσατε μαζί μας είτε τηλεφωνικά, είτε με FAX, είτε με e-mail. Οι υποδείξεις σας, τα κείμενά σας, η αναφορά σας σε γεγονότα του σχολείου κατά το παρελθόν και ό,τι άλλο κρίνετε, θεωρούμε ότι θα βοηθούσαν ώστε η ιστοσελίδα να γίνει περισσότερο περιεκτική και ενδιαφέρουσα
Κόνιτσα 9-Ιουλίου-2008
Ο
Διευθυντής
Καλλιντέρης Γεώργιος
Φυσικός
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου