Κυριακή 11 Ιουνίου 2017




Ὃμιλος Φίλων τῆς Χλωρίδος τοῦ ΠηλίουΈνα στολίδι πάει χαμένο στα χέρια μικρονόων τοπικών αρχόντων. Pelion's flora

Ιουνίου 9, 2017


Ένα στολίδι πάει χαμένο στα χέρια μικρονόων τοπικών αρχόντων.

 Δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο που πέφτει σε χέρια ανίκανων. Μιλάμε για το κτίριο «Καρτάλειον Παρθεναγωγείον» που βρίσκεται στην Τσαγκαράδα.

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά και περνούσαμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας στην Τσαγκαράδα, προς το τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου, βλέπαμε για αρκετές συνεχείς χρονιές, να κυκλοφορούν στα ,ολοκάθαρα τότε, μονοπάτια του χωριού, κάποιους περίεργους ανθρώπους  με καπέλο για τον ήλιο, σακίδιο, γάντια και ένα σημειωματάριο στα χέρια να μαζεύουν διάφορα φυτά από την χλωρίδα του χωριού, να τα τοποθετούν στο σακίδιό τους και να κρατούν σημειώσεις. Αργότερα μάθαμε ότι ήταν επιστήμονες, φυσιοδίφες, βοτανολόγοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι συναντιόνταν  κάθε καλοκαίρι στην Τσαγκαράδα, συνέλεγαν τοπικά  βότανα, τα μελετούσαν όταν επέστρεφαν στις πατρίδες τους και ξανασυναντιόνταν την επόμενη χρονιά στο ξενοδοχείο «Ξενία» για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις έρευνές τους επί των φυτών που είχαν συλλέξει και να συλλέξουν νέα , να τα μελετήσουν και πάλι να ξανασυναντηθούν στην Τσαγκαράδα για να ανταλλάξουν τις πληροφορίες τους.  Το «Ξενία» έχει παύσει εδώ και πολλά χρόνια να λειτουργεί και σήμερα είναι υπό κατάρρευση και οι επιστήμονες έχουν πολλά χρόνια να ξανασυναντηθούν στον χώρο. Η πλούσια χλωρίδα του Πηλίου είναι πασίγνωστη ανά την υφήλιο, o δε μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών βοτάνων ήταν γνωστός από την εποχή των Κενταύρων. Αυτοί οι επιστήμονες υπήρξαν και οι πρώτοι διαφημιστές του κάλλους του Πηλίου και παρά τις τότε δυσκολίες του ταξειδίου  είχαμε πάρα πολλές αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Τσαγκαράδα.



(Το «Ξενία βρίσκεται υπο καταρρευση)

Πριν από δύο χρόνια βρεθήκαμε προς τα μέσα Νοεμβρίου στην Τσαγκαράδα. Μεσοβδόμαδα, καθημερινή. Τα περισσότερα καταστήματα στον κεντρικό δρόμο και στις γνωστές πλατείες θεόκλειστα. Έμοιαζε έρημο το χωριό. Κάποιοι δύστυχοι επισκέπτες αφού θαύμασαν τον υπερχιλιετή  πλάτανο στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το κτίριο της Εμπορικής Σχολής, επισκέφθηκαν και τις άλλες γνωστές πλατείες του χωριού, θαύμασαν και τα μανιασμένα κύματα στον Μυλοπόταμο και αφού δεν βρήκαν κάτι άλλο να επισκεφθούν, συνέχισαν τον δρόμο τους για το επόμενο χωριό πιστεύοντας ότι θα ήταν πιο τυχεροί…



Εδώ και πολλά χρόνια διασχίζοντας τα σύνορα μεταξύ της Emilia-Romagna και της Τοσκάνης στην Ιταλία περίπου στα 1500μ. υψόμετρο, βρεθήκαμε σ’ ένα μικρό χωριό με το όνομα San Pellegrino in Alpe. 10 σπίτια και ένα μοναστήρι όπου κάποιος καλόγηρος πριν αρκετά χρόνια με επιμονή και υπομονή  μάζεψε από τους κατοίκους των γύρω χωριών διάφορα αντικείμενα του παρελθόντος, από την καθημερινή αγροτική ζωή και αφού διέθεσε 3 αίθουσες του μοναστηριού, δημιούργησε το Εθνογραφικό μουσείο της περιοχής, φωτογραφίες του οποίου βλέπετε εδώ. Εκατοντάδες επισκέπτες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές το επισκέπτονται με ένα συμβολικό εισιτήριο για να συντηρούνται οι αίθουσες και τα αντικείμενα των εκθέσεω

(Μέρος εκθεμάτων του Εθνογραφικού Μουσείου

Γράφουμε όλα τα παραπάνω, γιατί  οι τοπικοί άρχοντες της Τσαγκαράδας είχαν και έχουν στην διάθεσή τους ένα ιστορικό κτίριο το «Καρτάλειον Παρθεναγωγείον» το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού(ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/42109/2591/16-9-1985 – ΦΕΚ 619/Β/11-10-1985) «Χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν1469/50, το κτίριο του Καρτάλειου Σχολείου στην Τσαγκαράδα Πηλίου, γιατί αποτελεί αξιόλογο αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπως αυτή διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα στην περιοχή του Πηλίου»… αλλά παραμένει  στην άθλια κατάσταση που το βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Άνθρωποι δίχως όραμα για τον τόπο τους αφήνουν το παραπάνω στολίδι να καταρρέει στο πέρασμα του χρόνου.
  Εμείς ως « Ὃμιλος Φίλων τῆς Χλωρίδος τοῦ Πηλίου» πριν αρκετά χρόνια είχαμε προτείνει στους τοπικούς άρχοντες , όταν τα χρήματα των ΕΣΠΑ έτρεχαν από τα «μπατζάκια», να αναστηλώσουν το παραπάνω κτίριο και να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με φυτολόγια και φωτογραφίες από όλα τα φυτά του Πηλίου , φαρμακευτικά ή μη. Είχαμε επικοινωνήσει τότε με το Γεωπονικό τμήμα του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είχαμε εξασφαλίσει ανέξοδη συνδρομή για την προετοιμασία των φυτολογίων και ό,τι άλλο θα χρειαζόταν για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο επισκέψιμο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Είχαμε εξασφαλίσει και εθελοντές, ούτως ώστε να διατηρείται  ανοικτό για τους επισκέπτες καθ όλη την διάρκεια του χρόνου. Είχαμε έλθει σε επαφή και με γνωστούς ευρωπαίους καθηγητές Βοτανολογίας για να οργανώνουν θερινά συμπόσια Βοτανολογίας στην Τσαγκαράδα. Οι προτάσεις μας έπεσαν στο κενό. Οι τοπικοί άρχοντες κώφευσαν. Έγινε και μία άλλη πρόταση, να δημιουργηθεί ένα Λαογραφικό Μουσείο συγκεντρώνοντας διάφορα αντικείμενα από την αγροτική ζωή του χωριού. Ούτε γι’ αυτό συναίνεσαν ποτέ αυτοί οι μικρόνοες.

Έτσι οι εκατοντάδες επισκέπτες της Τσαγκαράδας, ειδικά μετά το καλοκαίρι, εκτός από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας της Αγίας Παρασκευής, το κτίριο της Εμπορικής Σχολής και τον Μυλοπόταμο με τα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου, δεν έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το «Καρτάλειον Παρθεναγωγείον» που θα μπορούσε να λειτουργεί με ένα χαμηλό εισιτήριο είτε ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είτε ως Λαογραφικό Μουσείο, ή και τα δύο μαζί.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποιος φιλέλληνας ή κάποιος τοπικός παράγων με μεράκι, θα ενδιαφερθεί να αναστηλώσει το στολίδι αυτό της Τσαγκαράδας και να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον ως μουσείο, ούτως ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν και την ιστορία του υπέροχου αυτού κτιρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου