Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Κατά την πολυετή διαδρομή του, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» εξελίσσεται διαρκώς και σταδιακά καθιερώνεται ως εξέχουσα και ρυθμιστική παρουσία στην πνευματική ζωή του τόπου μας. Οι ποικίλες του δραστηριότητες στηρίζονται από διακεκριμένους εκπροσώπους του πολιτισμού και των επιστημών.
Σκοπός του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής και Ναυτικής Έρευνας, καθώς και η λειτουργία Βιβλιοθήκης με την επωνυμία «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ».
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
1993
Ιδρύεται από τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη, στη μνήμη της συζύγου του Καίτης, η Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» και λειτουργεί στο Ν. Φάληρο.
2000
Προκηρύσσεται για πρώτη φορά ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός στη μνήμη Καίτης Λασκαρίδη. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομαρχιών Πειραιά, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
2003
Πραγματοποιείται η πρώτη έκδοση του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Πρόκειται για τη μονογραφία «Ανδρέας Μιαούλης 1769 – 1835. Από την υπόδουλη ως την ελεύθερη Ελλάδα». Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί 12 ακόμα εκδόσεις του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».
2006
Η έδρα της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» μεταφέρεται σε νεοκλασικό κτήριο στον Πειραιά επί της οδού Πραξιτέλους 169 και Μπουμπουλίνας.

2007
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» ιδρύεται με Προεδρικό Διάταγμα και τις υπογραφές των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Οικονομικών. Ιδρυτές του ο Πάνος και η Μαριλένα Λασκαρίδου.
Παρουσιάζεται η νέα ιστοσελίδα του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» www.laskaridou.gr
Συγκροτείται η Επιστημονική Επιτροπή του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Πρόεδρος εκλέγεται ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ Αθανάσιος Φωκάς.
2008
Ξεκινά η ανακαίνιση και αποκατάσταση πετρόκτιστων Φάρων της Ελλάδας. Πρώτος είναι ο Φάρος του Ταινάρου, ακολουθούν ο Φάρος Μαλέα (2009) και ο Φάρος Ντάνα του Πόρου (2011).
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» πραγματοποιούνται για πρώτη φορά σε σχολεία της Περιφέρειας και συγκεκριμένα σε σχολεία των πυροπλήκτων περιοχών του Νομού Ηλείας. Από το 2008 έως το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 7 εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία πυρόπληκτων και δυσπρόσιτων περιοχών.
Δωρίζεται στο Ίδρυμα το Αρχείο Κωστούλας Μητροπούλου. Ειδική επιστημονική ομάδα αναλαμβάνει την επεξεργασία και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού, που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2010.
2009
Λειτουργεί το νέο κτήριο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου. Πρόκειται για το γνωστό Μέγαρο Στρίγκου, το οποίο στέγασε και το παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στον Πειραιά.
Οργανώνεται το Ναυτικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης.
Έναρξη συνεργασίας με το City University of London. Έκτοτε το Ίδρυμα φιλοξενεί στους χώρους του το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του City University of London για το Ναυτικό Δίκαιο.
2010
Παρουσίαση της Ναυτικής Συλλογής του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».
Αρχίζει η ψηφιοποίηση παλαιών και σπάνιων εκδόσεων και του αρχειακού υλικού που αφορά στους φάρους.
Υπογράφεται το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των Βιβλιοθηκών του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αποφασίζεται η δημιουργία του Τριγώνου Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών.
2011
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» αποκτά τη Βιβλιοθήκη του Baron Leo Delwaide, μια από τις σπουδαιότερες σε παγκόσμιο επίπεδο συλλογές βιβλιογραφίας και επιστημονικού τύπου του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου.
Υλοποιείται το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά και τους Γιατρούς του Κόσμου.
2012
Συγκροτείται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» η οποία περιλαμβάνει αρχεία και βιβλιοθήκες που δωρήθηκαν στο Ίδρυμα από σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Επιστημών.
Προκηρύσσεται ο Α΄ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδου, για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έκτοτε, ο διαγωνισμός διεξάγεται σε ετήσια βάση.
2013
Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Η Ιστορική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει συλλογές βιβλιοθηκών που αριθμούν περισσότερους από 260.000 τίτλους βιβλίων, καθώς και ανεκτίμητης αξίας συλλογές λογοτεχνικών και ιστορικών αρχείων, τα οποία περιλαμβάνουν χειρόγραφα, αλληλογραφία και οπτικοακουστικό υλικό.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη μεταφέρεται και λειτουργεί σε νέο κτήριο επί της οδού Κουντουριώτου 173. Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί το αναγνωστήριο και η αίθουσα Η/Υ.
Συνεχίζεται ο σχεδιασμός και η προσθήκη υλικού στη νέα αυτοτελή ιστοσελίδα του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Travelogues – Με το βλέμμα των περιηγητών.
Προκηρύσσεται ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολιού – Υποτροφία Ισμήνης Χρυσοχόου Κάρτερ – Γιώργου Κάρτερ, για ανώτατες μεταπτυχιακές σπουδές βιολιού στο εξωτερικό.
Η Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας της.
2014
Εγκαινιάζεται η μόνιμη έκθεση των έργων του ζωγράφου της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη, με αφορμή την ευγενική δωρεά και δάνειο έργων του ζωγράφου από του Λεωνίδα και Ντενίζ Περδικίδη.
Παρουσιάζεται ο νέος ιστότοπος του Ιδρύματος «Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών». Στον ιστότοπο αυτό http://el.travelogues.gr/ προβάλλεται σημαντικό εικονογραφικό υλικό, το οποίο περιέχεται σε περιηγητικές εκδόσεις από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
Το Ίδρυμα συμμετέχει ως χορηγός στο πρόγραμμα ενάλιας ανασκαφής «Επιστροφή στα Αντικύθηρα». Το πρόγραμμα πρόκειται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.
Ανακαινίζεται το κτήριο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, με σκοπό να φιλοξενήσει την Ιστορική Βιβλιοθήκη και τη Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος. Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, το ανακαινισμένο κτήριο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για την εκδήλωση «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».
Το Ίδρυμα αναλαμβάνει την πλήρη επισκευή, συντήρηση και ενεργοποίηση του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης ΠΑΘ/ΛΣ ΕΛ.ΑΚΤ 050 καθώς και του περιπολικού ΛΣ 133.
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και οι οικογένειες Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη δωρίζουν το σκάφος «Κύκνος» στο Πολεμικό Ναυτικό. Το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων.
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου