Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΥΛΛΑ
Δημοτικό σχολείο στον Άγιο Σύλλα λειτούργησε για πρώτη φορά το 1916.Ένα μικρό απλό κτήριο, μιας αίθουσας, στο κέντρο του χωριού, στέγαζε εκείνη την εποχή τα όνειρα, τις προσδοκίες, τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης για τους κατοίκους του Αγίου Σύλλα.
Στη θέση Τζαμί μεταφέρθηκε και λειτούργησε από το σχολικό έτος έως και το 1954 το σχολείο. Ένα κτήριο ακόμη ποιο μικρό από το προηγούμενο που με μεγάλη δυσκολία χωρούσε μαθητές και δασκάλους.
Το σημερινό διδακτήριο του Σχολείου με τη σημερινή του μορφή κτίστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1954.
Είναι κτισμένο στη μέση περίπου μιας έκτασης 12000 τ.μ. στο ψηλότερο και ομορφότερο σημείο του χωριού, πάνω στην κορφή του λόφου και κάτω ακριβώς από την ψηλότερη κορυφή του Γιούχτα (Δία) από όπου μπορεί να αγναντεύει όλη τη γη μέχρι τις κορφές του Ψηλορείτη, τα Αστερούσια και τη θάλασσα με το πετρωμένο θεριό , τη Ντία. Η θέα από εδώ είναι ανεμπόδιστη, απεριόριστη και καταπληκτική.
Είναι ένα κτήριο 240 τ.μ. κτισμένο με πέτρες της περιοχής από ντόπιους τεχνίτες. Έχει τέσσερις(3) αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ένα γραφείο για τους δασκάλους και μια αποθήκη. Ο χώρος που χρησιμοποιείται από τους μαθητές σαν αυλή είναι 2000 τ.μ. .
Από το 1954 και μετά το σχολείο λειτούργησε ως τριθέσιο με μια μικρή παρένθεση από το 1994 ως το 1997 που λειτούργησε ως διθέσιο. Το 1994 ενσωματώθηκε σε αυτό και το 1/θεσιο σχολείο Τζαγκαρακίου.

Σήμερα υπηρετούν σε αυτό (4) τέσσερις δάσκαλοι.
Κοινή χρήση3
Μαθητές σε παλιές σχολικές φωτογραφίες
14Νοε2009
Σχολικό έτος 1945- 1946.
Πρόκειται για μια φωτογραφία από εκείνες που μεταφέρουν μια ολόκληρη εποχή και το ύφος της.
Δασκάλα η κ Άννα Βλαχάκη.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται : Βιργινία Γουναλάκη, Ερασμία Θεοδωράκη, Δημήτρης Μαρνέλλος, Κώστας Δημητρουλάκης, Γεωργία Βερτούδου,Μαρία Θεοδωράκη, Σοφία Γουναλάκη, Τσαχπίνη Μαρίνα, Τάσος Μπαμπατζάνης, Μανόλης Κατσαράκης, κ. ά.
Δάσκαλοι οι : Σπαθαράκης Εμμανουήλ, Μαρία Περάκη.
Άχι να γιάγερνε ο καιρός πεντέξι ζάλα οπίσω και στις παλιές αποστροφές της νιότης να γυρίσω…
Οι γενιές των παιδιών του πενήντα (50) και του εξήντα (60) ήταν παράλληλα τυχερές και άτυχες. Τυχερές γιατί δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τη φρίκη της κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου και άτυχες γιατί βίωσαν τα τρυφερά τους χρόνια μέσα σε κείνη τη βαριά και τη μουντή ατμόσφαιρα που ακολούθησαν τη θύελλα.

1964-1965. Δάσκαλος κ. Ταμιωλάκης Γεώργιος.
Διακρίνονται οι: Στράτος Δασκαλάκης, Γεώργιος Καραβελάκης, Οδυσέας Μαρτάκης, Βαγγέλης Κατσαράκης, Μαρία Γριντάκη, Μαρία Παπαδάκη κ.α.
Δασκάλα η κ. Χατζηγιάννη Μαρία.
Δάσκαλος ο κ. Κοσμάς Χρυσός.
Δάσκαλος ο κ. Μίμης Γραμματικάκης.
Δάσκαλος ο κ. Μίμης Γραμματικάκης.
Τα Κατσαράκια.
Η Φωτεινή Μαρνέλλου.
Ο Στέλιος Κατσαράκης
Η Κλειώ Πετεινάκη.
Νίκος και … Σφακιανάκη.
Ο Γιώργος Καλλικάκης.
Η Αγγελική Καλλικάκη.
Η Ρίτσα Πετεινάκη.
Ο Καραβελάκης Νικόλαος
Ο Καραβελάκης
Η Ελένη Καραβελάκη (πάνω) και η Ματίνα (κάτω)
Η τάξη του 1994.
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου