Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΑ των Σχολείων μας … Για να θυμόμαστε και να κρίνουμε
Ιστορικές Εκθέσεις των Δημοτικών Σχολείων Βασιλικού και Μάλθης
του Δημήτρη Α. Δριμή,
εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου ΑετούΤο 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους. Στις εκθέσεις των σχολείων που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική όπως ήταν στις πρωτότυπες εκθέσεις. Οι πληροφορίες που αντλούνται, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι εκθέσεις συντάχθηκαν στη δύσκολη περίοδο των μεταπολεμικών και μετεμφυλιακών χρόνων.
Σύμφωνα με την έκθεση του διευθυντή, το δημοτικό σχολείο Βασιλικού λειτουργούσε στο Άνω Βασιλικό (Κατσούρα το παλαιότερο όνομα) μέχρι το 1916. Το ίδιο έτος ιδρύθηκε μονοτάξιο στη στάση Βασιλικού, το οποίο αναβαθμίστηκε σε διτάξιο το 1923. Η έκθεση πληροφορεί, τέλος, πως το σχολείο στεγαζόταν σε ακατάλληλο ιδιωτικό κτίριο ενώ το άνω και κάτω Βασιλικό συναποτελούν την κοινότητα Βασιλικού. Αξίζει να σημειωθεί η ανάπτυξη οικισμών στις στάσεις του τραίνου.
Σύμφωνα με την έκθεση του Δ`ντή, το 1/τάξιο δημοτικό σχολείο Μάλθης ιδρύθηκε το 1895 ως ιδιωτικό, έγινε κοινοτικό το 1897 και από το 1900 λειτουργούσε ως δημόσιο. Μέχρι το 1914 στεγαζόταν στην εκκλησία και σε διάφορα σπίτια. Το 1914, με δαπάνες της εκκλησίας του χωριού, κατασκευάστηκε κτίριο για τη στέγαση του σχολείου. Το οικόπεδο ήταν δωρεά της χήρας Χριστοπούλου προς την εκκλησία. Η έκθεση ενημερώνει, τέλος, πως λειτουργούσε σχολικός κήπος ενώ δεν υπήρχε σχολική βιβλιοθήκη.
Ακολουθούν οι πλήρεις εκθέσεις.
Ιστορική Έκθεσις Δημοτικού Σχολείου Βασιλικού
Προς
Τον κον επιθεωρητήν Δημοτικών Σχολείων Τριφυλίας
Εις Κυπαρισσίαν
Λαμβάνω την τιμήν ν` αναφέρω σχετικώς με το Δημοτικόν Σχολείον Βασιλικού ότι έως το 1916-17 ελειτουργούσεν εις άνω Βασιλικόν (Κατσουρα).
Το 1916 ιδρύθη εις στάσιν Βασιλικού και μονοτάξιον Σχολείον Βασιλικού. Το 1923 προήχθη εις 2/ξιον.
Από το 1916 στεγάζεται εις ιδιωτικόν οίκημα ακατάλληλον για σχολείον.
Το άνω και κάτω Βασιλικό είναι μία Κοινότης.
Εν Βασιλικώ τη 26-2-53
Ευπειθέστατος
Ο Δ/ντής του Σχολείου
(δυσανάγνωστη υπογραφή)
Φωτογραφίες
1 1952. Από τας εξετάσεις Δημ. Σχολ. Βασιλικού
2 1952. Από τας εξετάσεις Δ. Σχ. Βασιλικού
3 1952. Από τας Γυμναστικάς επιδείξεις Δ. Σχ. Βασιλικού
Ιστορική Έκθεσις Δημοτικού Σχολείου Μάλθης
Εν Μάλθη σήμερον την 23ην του μηνός Απριλίου έτους 1953 ο υπογεγραμμένος Δίπλας Ανδρέας Δημ/λος και Δ/ντής του ως άνω Δημ/κού Σχολείου εκθέτω τας κάτωθι τας παρασχεθείσας μοι πληροφορίας από ιστορικής απόψεως του Σχολείου.
Το ως άνω Δημ/κόν Σχολείον ιδρύθη το έτος 1895 και ελειτούργησεν ως 1/τάξιον. Εχρησιμοποιήθη δε προς στέγασιν τούτου το πρώτον ο ιερός Ναός του χωρίου και άλλοτε ιδιωτική οικία. Έως το έτος 1897 ελειτούργει ως ιδιωτικόν και έως το έτος 1900 ως κοινοτικόν, έκτοτε ως δημόσιον. Το έτος 1914 ιδρύθη οίκημα περιβαλλόμενον υπό τείχους με δαπάνες του ιερού Ναού του χωρίου και εχορηγήθη διά την στέγασιν του Σχολείου (εχρησιμοποιήθη ως Σχολείον). Έκτοτε το Σχολείον στεγάζεται εις το εκκλησιαστικόν οίκημα χωρίς καμμίαν μεταρρύθμισιν.
Ευθύς με την χορήγησιν του εκκλησιαστικού οικήματος δια Σχολείον ιδρύθη και ο Σχολικός κήπος μικράς επιφανείας με μόνη καλλιέργεια λαχανικών και έχων κατά τας τρείς πλευράς τεχνικόν τείχος και κατά την μεσημβρινήν το προαύλιον του Σχολείου.
Μαθητική βιβλιοθήκη δεν ιδρύθη.
Δωρητής φέρεται η χήρα Χριστοπούλου ήτις εδώρησεν μέγα οικόπεδον εις την εκκλησίαν το οποίον εχρησιμοποιήθη δια την ανέγερσιν του Σχολείου.
Ο Δ/ντής του Σχολείου
Ανδρέας Δίπλας
Φωτογραφία
1953. Η έκθεση του διευθυντή του δημ. Σχολείου Μάλθης.
ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΛΘΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΓΕΘΟΣ
About these ads
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου