Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Δημοτικό Σχολείο Κάτω Μητρουσίου Σερρών
Ιστορικά στοιχεία
Ο Μακεδονικός Αγώνας και ο
(Καπετάν Μητρούσης )
Εισαγωγικά...
Ο Μακεδονικός Αγώνας άρχισε ουσιαστικά το 1870 που έγινε το Βουλγαρικό Σχίσμα και διήρκεσε μέχρι το 1908, δηλαδή τριάντα οχτώ (38) χρόνια. Κατά την διάρκεια του ο Μακεδονικός Ελληνισμός υπέστη πολλές θυσίες σε ανθρώπους και περιουσιακά στοιχεία. Παρ' όλα, όμως, αυτά, παρέμεινε ρωμαλέος και ανταποκρίθηκε πλήρως στο εθνικό του χρέος, χάρη και στην ενεργό συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.
Το Ελληνικό Κράτος αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που διέτρεχε ο Ελληνισμός της Μακεδονίας και αποφάσισε να αντιδράσει με ένοπλο αγώνα. Γι' αυτό αποφασίζεται να οργανωθούν ένοπλα ανταρτικά Σώματα, τα οποία αποτελούμενα κυρίως από Μακεδόνες ,θα αποσκοπούσαν στο να προστατεύσουν τον Ελληνικό πληθυσμό και να τονώσουν το εθνικό του φρόνημα.
Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος, η πόλη των Σερρών υπήρξε πυρήνας κεντρικός στην Ανατολική Μακεδονία. Με την μακραίωνη και ένδοξη ιστορία της, με την ομοιογένεια των. 30.000 Ελλήνων κατοίκων της , με την ακτινοβολία της πνευματικής της παραδόσεως και το ακμάζον στα χέρια Ελλήνων εμπόριο, ήταν επόμενο να δεχθεί το κύριο βάρος της οργανώσεως και της διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων σε όλη την περιφέρεια.
Ως εκ τούτου εναντίον της στράφηκε το μίσος και ο φθόνος των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Μέχρι το τέλος του Αγώνα εκείνου με τις φωτεινές του αναλαμπές και τις αγωνιώδεις μεταπτώσεις του, οι Σέρρες παρέμειναν όρθιες και άκαμπτες.
Η ιδιαιτερότητα του Μακεδονικού Αγώνα στην περιφέρεια των Σερρών, ήταν ότι αυτός διεξήχθη σχεδόν αποκλειστικά από εντόπιους. Εντόπιο αίμα έβαψε τα βουνά και την πόλη των Σερρών κατά τα κρίσιμα έτη από το 1904 μέχρι το 1908.
Άξιο τέκνο της σερραϊκής γης ήταν κι ο συμπατριώτης μας και συγχωριανός μας Μητρούσης Γκογκολάκης (Καπετάν Μητρούσης ) ο οποίος θυσίασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα .
περισσότερα...
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου