Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Η ιστορία του δημοτικού μας σχολείου Πέρκου
Το Δημοτικό Σχολείο Πέρκου ιδρύθηκε πριν από το 1890, με την επωνυμία «Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Πέρκου» και στεγάστηκε στο ευρύχωρο και ευήλιο κοινοτικό-εκκλησιαστικό οίκημα που ήταν στην πλατεία του χωριού.
Την εποχή εκείνη στο Δήμο Προσχίου είχαν ιδρυθεί τρία δημοτικά σχολεία, του Πλατάνου, της Περίστας και του Πέρκου στα οποία διορίζονταν δημοδιδάσκαλοι. Στα
υπόλοιπα χωριά του Δήμου Προσχίου λειτουργούσαν τάξεις δημοτικού σχολείου και δίδασκαν γραμματοδιδάσκαλοι.
Το κληροδότημα του μεγάλου ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, θέλοντας να ενισχύσει το Κράτος, ανέλαβε να κτίσει μερικά διδακτήρια σε περιοχές που υπήρχε μεγάλη ανάγκη, γιαυτό ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να του στείλει πίνακα των σχολείων που προτείνει για ανέγερση διδακτηρίου και διαθέτουν κατάλληλα οικόπεδα.
Το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε για ανέγερση διδακτηρίου, μεταξύ των άλλων και το Δημοτικό Σχολείο Περίστας-Ναυπακτίας, που στεγαζόταν τότε σε ακατάλληλο οίκημα, μάλλον σε αχυρώνα.
Για το σκοπό αυτό, έστειλε στην Περίστα εκπρόσωπό του να κάνει αυτοψία και να συντάξει σχετική έκθεση καταλληλότητας του οικοπέδου, απαραίτητη για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου.
Έτσι ένα απόγευμα στο τέλος Σεπτεμβρίου 1902 ή 1903 ο εκπρόσωπος του Υπουργείου έφτασε στην Περίστα και σταμάτησε σε κατάστημα–καφενείο του χωριού. Χωρίς να συστηθεί, τον κέρασαν ένα ποτό και συζητώντας, μεταξύ των άλλων ρώτησε, αν το χωριό διαθέτει “ξενώνα” για να διανυκτερεύσει. Ο καταστηματάρχης, που δεν μπόρεσε να καταλάβει τι ήθελε ο “ξένος” στο χωριό του, αφού δεν είχε συστηθεί, για να τον διευκολύνει του είπε ότι το χωριό του δε διαθέτει ξενώνα, έχει όμως ξενώνα το απέναντι χωριό, ο Πέρκος, που απέχει περίπου μισή ώρα.
Ο «ξένος» για να μη χάνει χρόνο έφυγε για τον Πέρκο. Στο πρώτο κατάστημα-καφενείο που συνάντησε στον Πέρκο μπήκε μέσα. O καταστηματάρχης και οι θαμώνες τον καλωσόρισαν και κατά τη συνήθειά τους τον “κέρασαν”’. Όταν o επισκέπτης τους ρώτησε αν μπορεί να διανυκτερεύσει στον “ξενώνα” του χωριού, προθυμοποιήθηκαν, τόσο ο καταστηματάρχης, όσο και οι θαμώνες, να τον φιλοξενήσουν στα σπίτια τους.
Προτίμησε να διανυκτερεύσει στο σπίτι του καταστηματάρχη.Το βράδυ, μετά το φαγητό, κουβεντιάζοντας, αποκάλυψε ποιος είναι και εκμυστηρεύτηκε το σκοπό της επίσκεψής του στην Περίστα.Τότε ο καταστηματάρχης του είπε ότι και το χωριό μας δεν έχει διδακτήριο, δε φτιάνεις έκθεση και για το δικό τους σχολικό οικόπεδο, ίσως χρειαστεί. Την πρόταση αυτή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου τη δέχτηκε.
Την επόμενη ημέρα ο καταστηματάρχης, σε συνεννόηση με τους προεστούς υπέδειξαν το σχολικό οικόπεδο που ήταν βόρεια του χωριού. Ο δάσκαλος Βασίλειος Στράγγος απουσίαζε, λόγω διακοπών.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποίησε αυτοψία στο οικόπεδο και το έκρινε κατάλληλο, γιατί ήταν επίπεδο, ευρύχωρο, ευήλιο, ευάερο, με τεγνό και στέρεο έδαφος, μακριά από γκρεμούς και με καλή πρόσβαση και συνέταξε σχετική έκθεση καταλληλότητας.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου έφυγε από τον Πέρκο, ευχαριστημένος για τη θερμή φιλοξενία και περιποίηση. Είναι άγνωστο αν πέρασε πάλι από την Περίστα και αν συνέταξε έκθεση καταλληλότητας για το σχολικό τους οικόπεδο.
Το βέβαιο είναι ότι την άνοιξη του 1904, έφτασε στον Πέρκο συνεργείο, σταλμένο από το Υπουργείο Παιδείας και άρχισε να ανεγείρει διδακτήριο, από το κληροδότημα του Ανδρέα Συγγρού.
Το 1905 το διδακτήριο ήταν έτοιμο. Ένα λιθόκτιστο με πελεκητή άσπρη πέτρα διδακτήριο, τύπου μονοταξίου, με μεγάλα παράθυρα, ευήλια αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο, δωμάτιο δασκάλου, αποθήκη κλπ., ένα πραγματικό στολίδι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Έτσι ο Πέρκος, χάρη στη θερμή φιλοξενία του εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, απέκτησε Μονοτάξιο Διδακτήριο κτισμένο από το κληροδότημα Συγγρού
Στο νέο διδακτήριο στεγάστηκε πλέον το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Πέρκου, από το 1905.
Αρχικά το Σχολείο υπαγόταν στην Εκπαιδευτική Περιφέρεια Μεσολογγίου, με έδρα το Μεσολόγγι, αργότερα στην Εκπαιδευτική Περιφέρεια Ναυπακτίας με έδρα τη Ναύπακτο και από το 1983 έως την κατάργησή του στο 6ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρανίας, με έδρα το Θέρμο.
Το διδακτήριο ήταν σε καλή κατάσταση έως το 1989 που λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείο. Από το 1989 που καταργήθηκε το σχολείο, λόγω έλλειψης μαθητών, το διδακτήριο εγκαταλείφθηκε.Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για εγκαταστάσεις μεταλλακτών του ΟΤΕ και σήμερα βρίσκεται ερειπωμένο και παραδομένο στη φθορά του χρόνου. Έτοιμο να καταρρεύσει.
Με τις προσπάθειες του Συλλόγου μας επισκευάστηκε η στέγη του και για να εξασφαλιστεί καλύτερα το κτίριο απο την υγρασία , συγκεντρώθηκε ενα αξιόλογο ποσό και τον Νοέμβριο 2014 αντικαταστάθηκαν όλα τα παράθυρα με καινούργια αλουμινίου
Ο Δήμος Θέρμου και οι συναρμόδιοι φορείς αξίζει τον κόπο να φροντίσουν να μη χαθεί αυτό το κτίριο, ένα από τα παλιότερα διδακτήρια της Ναυπακτίας.
Επιμέλεια: Γεώργιος Αθ.Κοτρώνης
Πηγές: Πληροφορίες από το Δημήτριο Γεωρ.Στράγγο και Ιωάννης Τσάφος, από τον Πέρκο.

Αναρτήθηκε από ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΗΣ στις 8:01 μ.μ.
Ετικέτες Ιστορικά-Ντοκουμέντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου