Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Jan 182015
 
Αρχείο: Κωνσταντίνος Βασιλειάδης - Σχόλιο: Χρήστος Πιπίνης
 
 
Τρίτο Δημοτικό Σχολείο, λίγο πιο κάτω από το Νέο Τερμα, στις Εληές. Είκοσι πέντε κοριτσάκια και εικοσιπέντε αγοράκια στα σκαλοπάτια της εισόδου, ποζάρουν στο φακό του φωτογράφου  με κυρίαρχη τη φιγούρα της δασκάλας στο κέντρο. Τα παιδιά είναι τοποθετημένα, από τον φωτογράφο προφανώς, με απόλυτη τάξη και πειθαρχία,  κατά φύλο (πάνω τ’ αγόρια, κάτω τα κορίτσια) και ανάστημα. Τα περισσότερα κορίτσια φορούν ποδιές με άσπρο γιακαδάκι, ενώ ελάχιστα αγόρια φορούν και αυτά ποδιές. Μερικά κοριτσάκια φορούν κορδέλες στα μαλλιά τους ενώ τ’ αγόρια είναι όλα κοντοκουρεμένα.
 
Πριν την ίδρυση του Τρίτου, το Μπραχάμι είχε δύο Δημοτικά σχολεία, το πρώτο και το δεύτερο, που συστεγάζονταν στο ιστορικό κτίριο της οδού Τατάκη. Τα παιδιά που πήγαιναν σ’ αυτό το κτίριο  κατοικούσαν στο  κεντρικό Μπραχάμι μιας και ήσαν κυρίως παιδιά γηγενών Μπραχαμιώτικων οικογενειών, και των πρώτων μετά τον εμφύλιο μέτοικων της επαρχίας. Τα όρια της μικρής γειτονιάς, κατέληγαν στην πλατεία του Αγ. Δημητρίου όπου και το τέρμα των λεωφορείων που συνέδεε την συνοικία με το κέντρο της Αθήνας.
 
Οι μαθητές του Τρίτου Δημοτικού αποτελούσαν μια κατά κάποιο τρόπο ιδιαίτερη κατηγορία. Ήσαν αποκλειστικά παιδιά των εσωτερικών μεταναστών που άρχισαν να κατακλύζουν τη συνοικία από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και μετά. Το Μπραχάμι άρχισε να επεκτείνεται και η αφετηρία των λεωφορείων μεταφέρθηκε στο Νέο Τέρμα ενώ άνοιξε η πρόσβαση στη θάλασσα με την διάνοιξη του δρόμου προς το Καλαμάκι. Σ’ αυτήν  την περίοδο  αρχίσαν  να χτίζονται τα χωράφια που υπήρχαν από το Νέο Τέρμα προς το Καλαμάκι με  συνήθως παράνομο   και  ασύντακτο τρόπο. Μέχρι τότε τα κτίσματα ήσαν ελάχιστα.
 
 
 
Οικογένειες από κάθε πλευρά της χώρας προσπαθούσαν να στεγάσουν τις ελπίδες και τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή σε πρόχειρες ημιτελείς κατοικίες και να βγάλουν το μεροκάματο στην πρωτεύουσα που μεγάλωνε κι αυτή ανεξέλεγκτα.
 
Μαρτυρίες μαθητών εκείνης της εποχής του σχολείου της οδού Τατάκη. Μας είπαν πόσο μεγάλη εντύπωση τους έκαναν τα παιδιά του τρίτου, όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε να συστεγαστούν και αυτά. Θες  το φτωχικό τους ντύσιμο, τα πολύ κοντά μαλλιά, θες η συστολή και η δειλία που έβγαζαν, τα έκαναν να φαίνονται σαν εξωγήινα.
Αναδημοσίευση από 18 Ιαν. 2014
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου