Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016


Διαβάστε ένα άρθρο άποψη για την παρούσα κατάσταση στην εκπαίδευση στη χώρα μας αλλά και την πρώτη προσπάθεια που γίνεται για να βγει η εκπαίδευση από το σημερινό αδιέξοδο.

Χρήστος Χατζηιωάννου Αύγουστος 26 2016

 

Η πρώτη σοβαρή ερώτηση που κάνει κάποιος στον εαυτό σχετικά με την επαγγελματική του αποκατάσταση έρχεται στο Λύκειο. Άσχετα με το αν η ερώτηση έρχεται αγχωμένα από τους γονείς ή από τον ίδιο τον μαθητή, αυτό το “τι θα κάνω στη ζωή μου” είναι η πιο φυσιολογική ερώτηση στον κόσμο. Κι από εκείνη την στιγμή ξεκινά ένα μακρύς δρόμος, άλλοτε δύσβατος και άλλοτε χαλαρός, ο οποίος καταλήγει μετά από λίγα ή πολλά χρόνια στο να βγει αυτός ο άνθρωπος στην αγορά εργασίας.



Μόνο που για αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα στη ζωή ενός ανθρώπου, την είσοδο δηλαδή στην αγορά εργασίας, δεν σε έχει προετοιμάσει ειλικρινά κανείς. Ούτε το σχολείο, ούτε οι γονείς σου, ούτε δυστυχώς το ελληνικό πανεπιστήμιο. Μπορούμε να γενικεύουμε τόσο πολύ; Όχι απαραίτητα γιατί υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή ακόμα και σχολείων που προετοιμάζουν πραγματικά τους ανθρώπους για την ενήλικη ζωή. Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν εξαιρέσεις. Και για μια εξαίρεση θα μιλήσουμε και σήμερα εδώ μαζί.

Το κείμενο αυτό γράφεται με αφορμή μία σύμπραξη της 24MEDIA με το κολέγιο Athens Tech. Ένα καινοτόμο κολέγιο επιχειρησιακών και τεχνολογικών σπουδών που προσφέρει προηγμένα προγράμματα ανάπτυξης λογισμικού, διαχείρισης καινοτομίας και ευρύτερης μελέτης στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών. Μία κοινοπραξία του BCA College, του Ομίλου Intracom και της 24MEDIA.


εκπ



Γιατί όμως βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της συζήτησης για την εκπαίδευση η εν λόγω προσπάθεια. Ακριβώς γιατί όταν φέρνεις την εκπαίδευση κοντά με ένα τόσο διακεκριμένο όμιλο επιχειρήσεων στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και το μεγαλύτερο online publisher της χώρας, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν αλλάζει απλά η καθημερινότητα των τριών αυτών φορέων αλλά η αντίληψη στον χώρο της εκπαίδευσης στο σύνολό της.

Αν είναι ένα πράγμα το οποίο θα έπρεπε να διορθώσουμε σε αυτή τη γέφυρα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά είναι ακριβώς το ότι είναι ανύπαρκτη. Και ενέργειες όπως η παραπάνω είναι που μας κάνουν να ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα μπορούν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να βγάζουν έτοιμους επαγγελματίες και όχι απλά τελειόφοιτους που είναι το ίδιο αποπροσανατολισμένοι και ανειδίκευτοι όσο ήταν και ξεκινώντας το Λύκειο.

Αυτή τη στιγμή το ελληνικό πανεπιστήμιο στο μεγαλύτερο μέρος του βγάζει επιστήμονες και μη, εφοδιάζει με γνώση και ερεθίσματα τους νέους της χώρας και ύστερα τους αφήνει μόνους τους στον δρόμο της επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι φυσιολογικό να μην περιμένεις από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να σου βρει μία θέση στην αγορά εργασίας. Αλλά είναι τραγικό να αποφοιτάς από ένα ίδρυμα και να μην έχεις έστω μία πρώτη κατεύθυνση, μία πρώτη ένδειξη, μία πρώτη ευκαιρία.

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ με τεράστιο ενδιαφέρον πρωτοβουλίες που γίνονται σε συγκεκριμένα τμήματα του ελληνικού πανεπιστημίου. Προσπάθειες από ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας και τα στενωπά της πολιτείας για να φέρουν τους φοιτητές σε επαφή με τις εταιρείες. Με εταιρείες που περισσότερο από ποτέ διψούν για καινοτόμες ιδέες, διψούν για entrepreneurs, διψούν για οικονομικό εργατικό δυναμικό το οποίο όμως μπορεί να συνεχίσει να εκπαιδεύεται μέσα στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Αρκετοί από τους τελειόφοιτους κάθε χρονιάς του Athens Tech θα έχουν μια θέση στην Intracom ή την 24MEDIA, στα πλαίσια της συμφωνίας των τριών μερών. Όλοι όμως, μα όλοι, θα έχουν εκπαιδευθεί από ανθρώπους της αγοράς, θα έχουν πάρει τα πρώτα ερεθίσματα από επαγγελματίες του χώρου της τεχνολογίας και θα είναι ιδανικά εφοδιασμένοι ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους για το επόμενο βήμα.



Ειδικά αυτή την περίοδο που η διεκδίκηση μίας θέσης στην αγορά φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν νέο να έχει όχι απλά μία κατεύθυνση μετά τις σπουδές του αλλά να έχει και την ευκαιρία, αν είναι ικανός ή ικανή, να φτάσει στην πόρτα του HR μία εταιρείας του κλάδου του και να ανταγωνιστεί ίσοις όροις τους άλλους υποψηφίους. Καμία δουλειά δεν χαρίζεται σε περίοδο κρίσης. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φτάσεις να την διεκδικείς, σωστά προετοιμασμένος.

Μάθαμε επί πολλά χρόνια να ζηλεύουμε το μοντέλο της Βρετανίας, να θαμπωνόμαστε με τα intenrships στις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και να μοχθούν οι γονείς μας για να φύγουμε στο εξωτερικό. Έχει έρθει η στιγμή το μοντέλο το οποίο ζηλεύαμε τόσα χρόνια να το οικειοποιηθούμε και στην Ελλάδα.

Το Athens Tech, σε συνεργασία με το The University of Sheffield, προσφέρει ολοκληρωμένες σπουδές στον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, με προγράμματα σύχγρονα με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών. Γνώρισε τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του κολεγίου και μπες κι εσύ στον κόσμο και την αγορά εργασίας του computer science.



ADVERTISING


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου