Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016


10 πράγματα για την Κινέζικη εκπαίδευση που έμαθα κατά την διαμονή μου στην Κίνα.

September 5, 2016

Η ζωή στην Κίνα δεν είναι εύκολη. Όταν υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σαν εσένα σε μια χώρα χωρίς κοινωνικές εγγυήσεις, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να παλέψεις με νύχια και με δόντια για να ανελιχθείς. Ωστόσο, τα παιδιά στην Κίνα είναι προετοιμασμένα για τέτοιες προκλήσεις, αφού η σκληρή δουλειά τους ξεκινάει από την πρώτη μέρα του σχολείου.

Εργάστηκα ως καθηγήτρια Αγγλικών σε 4 διαφορετικά σχολεία στην Κίνα και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η σύγκριση στην εκπαιδευτική προσέγγιση της Κίνας και της Ευρώπης.


Μαθητές με σχολική στολή και αθλητικά ρούχα σε ένα μάθημα αφιερωμένο στην Ημέρα της Γης, Liaocheng, Απρίλιος 2016.

1.Πολλά από τα σχολεία στην Κίνα δεν έχουν κεντρική θέρμανση, οπότε μαθητές και καθηγητές πρέπει να φοράνε τα παλτό τους κατά την διάρκεια του χειμώνα. Κεντρική θέρμανση υπάρχει μόνο στα σχολεία στην Βόρεια Κίνα. Οι σχολικές στολές είναι όλες ίδιες με εξαίρεση τα χρώματα και το σύμβολο του κάθε σχολείου στο στήθος. Όλα τα σχολεία είναι περικυκλωμένα από σιδερένιες πύλες, που είναι πάντα κλειστές και ανοίγουν μόνο όταν πρόκειται να φύγουν οι μαθητές.

2.Σε όλα τα σχολεία γίνεται καθημερινή προθέρμανση, όχι μόνο μια φορά την ημέρα. Ένα τυπικό πρωινό στο σχολείο περιλαμβάνει πρωινή προθέρμανση και μετά οι μαθητές μπαίνουν στην σειρά και μαθαίνουν τα νέα της ημέρας, βλέποντας την σημαία να ανυψώνεται. Όλα τα παιδιά κάνουν ασκήσεις για τα μάτια μετά την τρίτη ώρα- πιέζουν ειδικά σημεία στο σώμα τους και ακούνε χαλαρωτική μηχανή μαζί με ηχογραφημένες οδηγίες. Εκτός από τις πρωινές ασκήσεις, υπάρχει και μεσημεριανή γυμναστική στις 2 το μεσημέρι.













Μαθητές γυμνάζονται σε σχολείο της Κίνας.

3.Το μεγάλο διάλειμμα, που τα παιδιά τρώνε το μεσημεριανό τους, διαρκεί μια ώρα. Κατά την διάρκεια αυτής της ώρας, τα παιδιά μπορούν να φάνε, να παίξουν και να φωνάξουν, όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Το μεσημεριανό είναι παραδοσιακό: κρέας, λαχανικά, ρύζι και σούπα. Τα ακριβά ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν, επίσης, γιαούρτι και φρούτα. Σε μερικά δημοτικά σχολεία υπάρχει και ώρα ύπνου μετά το μεσημεριανό.




Το παραδοσιακό Κινέζικο μεσημεριανό.

4.Οι καθηγητές αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Οι δάσκαλοι πάντα προσφωνούνται με το επίθετό τους. Μάλιστα, σε μερικά σχολεία οι μαθητές κάνουν υπόκλιση μπροστά στους καθηγητές.

5.Σε πολλά σχολεία οι σωματικές τιμωρίες θεωρούνται δεδομένες. Ο καθηγητής μπορεί να χτυπήσει έναν μαθητή με το χέρι του ή έναν χάρακα. Όσο πιο απλό και απόμακρο είναι το σχολείο, τόσο πιο συχνά συμβαίνουν αυτές οι τιμωρίες.




Διάλειμμα ανάμεσα στα μαθήματα, παίζοντας παραδοσιακά ντραμς.

6.Σε κάθε τάξη υπάρχει κρεμασμένη μια αφίσα με την ακαδημαϊκή κατάταξη των μαθητών, που τους δίνει κίνητρο να μελετήσουν περισσότερο. Οι βαθμοί πάνε από το Α μέχρι το F. Η ενθάρρυνση της καλής συμπεριφοράς είναι σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης.

7.Οι μαθητές στην Κίνα διαβάζουν για περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 8 το πρωί και διαρκούν μέχρι τις 3-4 το απόγευμα. Μετά, τα παιδιά γυρίζουν σπίτι και συνεχίζουν την μελέτη μέχρι τις 9-10 το βράδυ. Στις μεγάλες πόλεις τα παιδιά μετά το σχολείο έχουν πολλά ιδιαίτερα μαθήματα και άλλες δραστηριότητες μετά το σχολείο.




8.Τα σχολεία διαχωρίζονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Το κόστος στα ιδιωτικά σχολεία μπορεί να φτάσει τα 1000 δολάρια τον μήνα, αλλά το επίπεδο εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλότερο. Επίσης, η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στα καλά ιδιωτικά σχολεία, οι μαθητές μιλούν άπταιστα Αγγλικά στην πέμπτη ή έκτη δημοτικού.

9.Το εκπαιδευτικό σύστημα βασίζεται στην αποστήθιση. Οι μαθητές πρέπει να μάθουν πολλά πράγματα κατά λέξη και οι καθηγητές απαιτούν την αυτόματη αναπαραγωγή των όσων είπαν, χωρίς να νοιάζονται για το αν οι μαθητές καταλαβαίνουν τι λένε.

10.Τα παιδιά από φτωχές οικογένειες, που δεν θέλουν να σπουδάσουν ή είναι πολύ άτακτα, σύμφωνα με τους γονείς τους, αποβάλλονται από τα σχολεία και πηγαίνουν σε σχολές κουνγκ φου. Εκεί προπονούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ και αν είναι αρκετά τυχεροί θα λάβουν την βασική εκπαίδευση.







Μαθήματα Κουνγκ Φου.

Οι καθηγητές χτυπούν τα παιδιά με κάποιο κομμάτι ξύλο ή τα κλωτσάνε. Όταν τελειώσει η εκπαίδευσή τους, οι γονείς βλέπουν πειθαρχημένους νέους, που μπορούν να εργαστούν ως δάσκαλοι Κουνγκ Φου και να ζήσουν αξιοπρεπώς.




Σε όποιο σχολείο και αν πάνε τα παιδιά στην Κίνα, υπάρχουν 3 πράγματα που μαθαίνουν όλοι: σκληρή δουλειά, πειθαρχία και σεβασμός στους ανωτέρους.

Μαθαίνουν από πολύ νεαρή ηλικία, ότι πρέπει να είναι οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου