Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016


Ιστορικό Σχολείου Δημοτικό σχολείο Κλήρου

Από το 1878 πρωτολειτούργησε Δημοτικό Σχολείο στην Κλήρου. Στεγαζόταν στο κτίριο που βρίσκεται στην αυλή της Εκκλησίας.
Επειδή ο αριθμός των παιδιών συνεχώς αυξανόταν, η Εκκλησία παραχώρησε μεγάλο χώρο για τη δημιουργία του νέου σχολικού κτιρίου. Πρόκειται για το χώρο που είναι κτισμένες οι αίθουσες του παλιού σχολείου καθώς και οι αίθουσες που κτίστηκαν στην συνέχεια.
Το 1936 ολοκληρώθηκαν οι δυο αίθουσες και το γραφείο και λειτουργούσε για πρώτη χρονιά το σχολείο. Για το νέο σχολικό κτίριο έγινε δάνειο από την κοινότητα ενώ το υπόλοιπο μισά του απαιτούμενου ποσού αποπληρώθηκαν από την αγγλική κυβέρνηση.
Λειτούργησε το σχολείο με δυο δασκάλους, τον Πάτροκλο Ερωτοκρίτου και την Έλλη Κουμίδου και 77 παιδιά.
Μέσα σε λίγα χρόνια ο αριθμός των μαθητών μεγαλώνει και αναγκάζεται η Κοινοτική Αρχή να ενοικιάζει δωμάτια γύρω από το σχολείο.
Η οριστική λύση δίνεται το 1964 με την ανέγερση τριών αιθουσών διδασκαλίας νότια του παλιού κτιρίου. Οι αίθουσες αυτές χωρίζονται με ξύλινο διάφραγμα το οποίο ανοιγοκλείνει για να πραγματοποιούνται στο χώρο γιορτές και εκδηλώσεις του σχολείου. Ας σημειωθεί πως εδώ γίνονται και εκδηλώσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου αλλά και σωματείων.
Νέα κατάσταση πραγμάτων δημιουργείται μετά τον πόλεμο του 1974. Η κυβέρνηση ανεγείρει ακόμη μία αίθουσα, συνέχεια του υφιστάμενου κτιρίου, για τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάστηκαν. Η αίθουσα αυτή κτίστηκε το 1976.
Άλλη προσθήκη έγινε το 1985 με την ανέγερση της αίθουσας των Οικοκυρικών και του γραφείου της Διεύθυνσης.



Τα Πρώτα σχολεία του χωριού μας
1878
Κτίστηκε από τους χωριανούς, με εθελοντική εργασία, αίθουσα στην αυλή της Εκκλησίας. Αυτή αποτέλεσε το πρώτο σχολείο.
1922
Λειτουργεί το Παρθεναγωγείο (μόνο κορίτσια) σε «ανώγι» εκεί που σήμερα βρίσκεται το γραφείο της εκκλησίας.
1930
Οι μεγάλες τάξεις μεταφέρονται εκεί που ήταν το γραφείο του Κοινοτάρχη.
1936
Λειτούργησε το σχολείο στο χώρο που είναι σήμερα (οι δύο παλιές αίθουσες και το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο διευθυντής).
 

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σχολείου της Κλήρου – μέχρι το 1920 – φοιτούσαν σ’ αυτό παιδιά από τις γύρω κοινότητες (Καλό Χωριό, Μαλούντα, Μιτσερό, Αγροκηπιά).
Η φοίτηση των κοριτσιών άρχισε να παρουσιάζει αυξητική τάση γύρω στο 1920. Τότε ιδρύθηκε το «Παρθεναγωγείο» που στεγαζόταν στην αυλή της Εκκλησίας (γραφείο σήμερα του ιερέα). Ο λόγος που οι γονείς δεν έστελλαν τα κορίτσια στο σχολείο ήταν γιατί τα ήθελαν να βοηθούν στις εργασίες του σπιτιού αλλά και στις διάφορες εργασίες των χωραφιών.
Μια σύγκριση αριθμών μαθητών:
Τη χρονιά 1952-53 το σχολείο είχε 160 μαθητές με τρεις δασκάλους (Α΄- Β΄, Γ΄- Δ΄, Ε΄- Στ΄).
Σήμερα, 60 περίπου χρόνια μετά το σχολείο μας έχει  125 μαθητές και  10 μόνιμους και 3 επισκέπτες δασκάλους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου