Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016



Σχολή Μηχανικών "Αρχιμήδης" στον Πειραιά (1933) Από την ιστοσελίδα PIREORAMA

Το έρημο πια κτήριο της Σχολής "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ" επί της Λεωφόρου 2ας Μεραρχίας 23Α στον Πειραιά, στέκει να θυμίζει πως κάποτε η ιδιωτική αλλά και δημόσια τεχνική εκπαίδευση παρήγαγε στελέχη ικανά τόσο για το Εμπορικό Ναυτικό όσο και για την βιομηχανία της χώρας.

Το 1933 ιδρύθηκε στον Πειραιά η νυκτερινή Σχολή Μηχανικών "Αρχιμήδης" από τον "Εκπαιδευτικό Σύνδεσμο Επιστημόνων και Μηχανικών" που είχε τότε ως Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου τον Τάσο Βουλόδημο και Γενικό Γραμματέα τον Ιωάννη Κιτσόπουλο. 

Σε συνεδρίασή του λοιπόν αυτός ο "Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος" εξέλεξε την πρώτη διοικούσα επιτροπή της Σχολής που είχε ως Πρόεδρο έναν Αντισυνταγματάρχη ε.α. τον Γρηγόριο Γρηγορόπουλο.

Η Σχολή "Αρχιμήδης" ήταν νυκτερινή. Δηλαδή λειτουργούσε από τις επτά το απόγευμα έως τις εννέα το βράδυ, ενώ τις Τετάρτες και τα Σάββατα λειτουργούσε μια ώρα παραπάνω και τα μαθήματα σταματούσαν στις δέκα! Επιπρόσθετα λειτουργούσε και τις Κυριακές, τέσσερις ώρες το πρωί και τέσσερις ώρες το βράδυ!

Αυτό το κατά τα άλλα εξοντωτικό πρόγραμμα είχε καθιερωθεί προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να εργάζονται στα εργοστάσια. Ήταν συγκινητική η προσπάθεια των παιδιών όλη την μέρα να εργάζονται και το βράδυ να εκπαιδεύονται συνεχώς ακόμη και τα Σαββατοκύριακα! Οι μαθητές της προσέρχονταν στις τάξεις τους απευθείας από τα εργοστάσια φορώντας ακόμη τις φόρμες της εργασίας τους. 



Αρχικά το κτήριο της Σχολής ήταν νοικιασμένο και βρισκόταν στην συμβολή των οδών Ηφαίστου και Μιαούλη. Εκεί η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που οι εγγραφές ξεπερνούσαν τις 500 ετησίως! 

Για να εξέλθει κάποιος διπλωματούχος αρχικώς είχε ορισθεί ότι όφειλε να τελειώσει και την Πέμπτη τάξη της σχολής, που ήταν χωρισμένη σε δύο κλάδους την Σχολή Μηχανικής και την Σχολή Ηλεκτρολογίας. Ο Γενικός σκοπός της Σχολής ήταν να διαθέσει στην βιομηχανία καταρτισμένους μηχανικούς. Χαρακτηριστικό της εποχής τότε ήταν, πως όλοι οι απόφοιτοι τόσο του "ΑΡΧΙΜΗΔΗ" όσο και των υπολοίπων αναλόγων σχολών, εύρισκαν αμέσως θέση εργασίας είτε στα πλοία, είτε στην εγχώρια βιομηχανία!

Απόλυτα ταυτισμένος με την ιστορία της Σχολής ήταν ο Καθηγητής των Μαθηματικών Αναστάσιος (Τάσος) Βουλόδημος (1904-1994), που στην ουσία ήταν ο ιδρυτής της σχολής και ο Γενικός Διευθυντής της. 


Ο Πειραιώτης Βουλόδημος ήταν που πέτυχε η Σχολή να έχει τους περισσότερους μαθητές από τις υπόλοιπες ομοειδείς σχολές. Γνώριζε άριστα την τέχνη της διδασκαλίας καθώς και ο πατέρας του Ιωάννης Βουλόδημος ήταν Καθηγητής στο Πρώτο Γυμνάσιο Πειραιώς. Γνωστός πλέον για το διδακτικό του έργο στον Πειραιά, ο Βουλόδημος εκλέχθηκε Βουλευτής Πειραιώς αλλά και Δήμαρχος από τον Ιούνιο του 1975 έως τον Δεκέμβριο του 1978 ως επικεφαλής του συνδυασμού "Παμπειραϊκή Εξόρμησις".



Ο ιδρυτής και Διευθυντής της Σχολής, Καθηγητής Μαθηματικών
Τάσος Βουλόδημος την ώρα διδασκαλίας.

Οι μαθητές της σχολής δεν ήταν μόνο Πειραιώτες, αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα που έρχονταν να μείνουν στον Πειραιά μόνο και μόνο για να φοιτήσουν στην σχολή. Κύρια όμως αυτοί που υπερτερούσαν των υπολοίπων με την παρουσία τους, ήταν οι νησιώτες που ήταν γεμάτοι από πόθο να μπαρκάρουν ως μηχανικοί στα φορτηγά ατμόπλοια αρχικά. Χιώτες, Δωδεκανήσιοι, Ανδριώτες και Κύπριοι ακόμη, παρέμεναν στον Πειραιά, μακριά από την οικογένειά τους, προκειμένου να εργάζονται και να φοιτούν παράλληλα. Στα μητρώα της σχολής βρέθηκαν να είναι καταχωρημένοι, ακόμη και Έλληνες από την Αίγυπτο και κυρίως από την περιοχή του Σουέζ, που ήθελαν να λάβουν πτυχίο για να απασχοληθούν στις εργασίες της Διώρυγας όπου οι αμοιβές ήταν τεράστιες!

Επίσης οι απόφοιτοι ήταν περιζήτητοι και στο τότε Βασιλικό Ναυτικό και στην Αεροπορία. 

Αν και οι περισσότεροι προτιμούσαν την ειδικότητα του Μηχανικού, δεν έλειπαν και εκείνοι γίνονταν Τορναδόροι, ηλεκτρολόγοι, οξυγονοκολλητές, λεβητοποιοί ή χαλκουργοί.


Καταχώρηση της Σχολής το 1953

Όσον αφορά τα μαθήματα, μη νομίζετε ότι γίνονταν εκπτώσεις ως προς τον βαθμό της δυσκολίας τους! Οι τίτλοι και μόνο των μαθημάτων αρκούν, ώστε να γίνει άμεσα κατανοητό πως όποιος ήθελε να αποφοιτήσει, έπρεπε να διαβάσει σκληρά. Τριγωνομετρία, επιπεδομετρία, Ηλεκτροτεχνία, Ατμομηχανική, Ατμοστρόβιλοι, Ατμολέβητες, Μηχανές εσωτερικής καύσεως, την "Γραμματική" του Καρανικόλα, Μεταλλουργία, Μηχανολογία, Τεχνικές σχεδιάσεις και γεωμετρικές κατασκευές! 

Το 1948 η διεύθυνση της Σχολής κατά την διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση της 15ετούς λειτουργίας της ανακοίνωσε την ίδρυση Αθλητικού και Φιλαρμονικού Τμήματος αλλά και Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Θηλέων με σκοπό τα κορίτσια να διδάσκονται κοπτική, ραπτική και κέντημα, ενώ την δεκαετία του '60 ίδρυσε και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα Σχολή Μοντελίστ

Αποτέλεσμα της ίδρυσης αθλητικού τμήματος της σχολής ήταν η ομάδα "Αρχιμήδης" που αγωνιζόταν στην Β΄ κατηγορία Πειραιώς. Τον Δεκέμβριο του 1952 απέκλεισε στο Στάδιο Καραϊσκάκη την ομάδα του Ατρόμητου Πειραιά με σκορ 2-1.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου