Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016


ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ Η «ΕΜΜΕΛΕΙΑ»




ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

έτους 1965




Το 1895 η πόλη των Σερρών όπως και όλη η Μακεδονία ήταν Τουρκοκρατούμενη.
Από το 1870 άρχισε η δράση των Βουλγάρων. Η μητρόπολη των Σερρών αντιδρώντας στην δυστυχία αλλά και στην βουλγάρικη καταπίεση ίδρυσε το 1895 (ο Ιεροκήρυκας της Γρ. Ωρολογάς) ένα Σωματείο Κυριών με σκοπούς φιλανθρωπικούς αλλά και εθνικούς με την επωνυμία «Φιλόπτωχος Αδελφότης των Ελληνίδων Κυριών Εμμέλεια».
Τα ιδρυτικά της μέλη υπήρξαν Σερραίες κυρίες όπως Χαρ. Χατζημιχαήλ, Εθυμ. Γλυκύ, Ευαγγ. Νικολάου, Δόσκου Μαρούλη, Αγγ. Σχοινά κ.α. Το Σωματείο αυτό το αγκάλιασαν όλες οι Σερραίες. Βοηθούν άπορες οικογένειες, ιδρύουν συσσίτια, προσφέρουν φάρμακα κ.α.
Σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο, που έδρα είχε τις Σέρρες, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους Μακεδονομάχους προσφέροντας όπλα, τρόφιμα, ρούχα.
Αλλά το σημαντικότερο έργο της Αδελφότητας ήταν το να ιδρύσουν σχολείο όπου με ειδική εκπαίδευση μάθαιναν σε κορίτσια ηλικίας από 15 έως 18 ετών γράμματα και κυρίως την ελληνική ιστορία γιατί μόνον έτσι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την Βουλγαρική προπαγάνδα που την εποχή εκείνη βρισκόταν στο ζενίθ. Έπρεπε να υπάρχουν μορφωμένοι πολίτες για να αντιμετωπίσουν την Βουλγαρική Εξαρχία τα αποτελέσματα της οποίας εμείς οι Μακεδόνες τα είδαμε το 1925.
Συγχρόνως για να δώσουν δουλειά σε γυναίκες λειτουργούν ταπητουργείο, όπου βρίσκουν εργασία και τροφή περίπου 50 άπορες Σερραίες.
Το 1913 φεύγοντας οι Βούλγαροι, αν και νικημένοι έκαψαν την πόλη μας και μέσα στις φλόγες βρήκαν την δυστυχία όλοι σχεδόν οι Σερραίοι. Το 1916 πάλι το ίδιο. Οι Βούλγαροι έκαψαν, σκότωσαν και δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Οι κυρίες της Αδελφότητας πάντα πιστές στο σκοπό τους, ενισχύουν, τονώνουν, προσφέρουν. Ιδρύουν εργαστήριο ραπτικής για την ένδυση του ρακένδυτου πληθυσμού. λειτουργούν συσσίτια για απόρους, βοηθούν οικονομικά κ.τ.λ.
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή Η «Εμμέλεια» δίδει βοήθεια στους πρόσφυγες που κατέφυγαν στις Σέρρες. Το 1937 αποκτούν δική τους στέγη όπου σε καθημερινή βάση λειτουργούν συσσίτια όπου παρέχουν πρωινό σε απόρους μαθητές και στέγη για να βρίσκουν ζεστασιά και να μελετούν. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου αναστέλλονται οι δραστηριότητες της Αδελφότητας και η περιουσία της λεηλατείται από τους Βουλγάρους.
Μετά την απελευθέρωση συνεχίζει η «Εμμέλεια» την δράση της. Έτσι αρχίζουν τα συσσίτια και η βοήθεια στους φτωχούς που εκείνη την εποχή ήταν πάρα πολλοί.
Το 1946 ιδρύουν δύο παιδικούς σταθμούς και λίγο αργότερα το 1947 την οικοκυρική σχολή τριετούς φοιτήσεως, όπου φοιτούν κορίτσια εντελώς δωρεάν και το 1960 ιδρύει την σχολή κωφών παιδιών με δικά της έξοδα.
Την σχολή αυτή την ανέλαβε αργότερα το κράτος.


Κτίριο Εμμέλειας. Γενναδίου 3 Τ.Κ.62122 Σέρρες


ΕΠΩΝΥΜΙΑ: Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών #ΕΜΜΕΛΕΙΑ#
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:  Γενναδίου 3 Τ.Κ.62122 Σέρρες τηλ.23210-22618
ΙΣΤΟΡΙΚΟ:  Ιδρύθηκε το 1895 με την πρωτοβουλία του τότε ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών αειμνήστου Γεωργίου Ωρολογά και με την βοήθεια των κυριών Χαρίκλειας Χατζημιχαήλ, Ευθ. Γλυκύ, Ευαγγελίας Νικολάου, Μαρούλας Δόστου, Αγγελικής Σχοινά κ.α. και δίνουν στην αδελφότητα το όνομα της μητέρας του Αγίου βασιλείου ΕΜΜΕΛΕΙΑ.
ΣΚΟΠΟΣ:  Στην αρχή φιλανθρωπικός , βοηθούν τα παιδιά να μάθουν γράμματα για να αντιμετωπίσουν την Βουλγαρική προπαγάνδα γύρω από το Θέμα της Εξαρχίας (δηλ. από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε η Βουλγαρία από το Οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης), και πού την εποχή εκείνη ήταν στο ζενίθ. Από το 1904 μπαίνουν ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα , βοηθώντας τις οικογένειες των Μακεδονομάχων με ρούχα, τρόφιμα , όπλα και φάρμακα. Συγχρόνως ιδρύουν ταπητουργείο όπου βρίσκουν εργασία και τροφή 50 περίπου Σερραίες. Μετά την λήξη του μακεδονικού αγώνα βοηθούν στην ανασυγκρότηση της κοινωνίας των Σερρών μέχρι και τον Ιούνιο του 1913 πού κάηκε η πόλις από τον Βουλγάρικο στρατό ο οποίος αν και ηττημένος έκαψε την πόλη
Η προσφορά της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ μεγάλη μέχρι του το 1916 πού κατεστράφη και πάλι η πόλις από τους Βουλγάρους την εποχή του Α. παγκοσμίου Πολέμου . Από το 1918 αρχίζει πάλι η ΕΜΜΕΑΕΙΑ δυναμικά την προσφορά της. Το 1922-1923 υποδέχονται τους Μικρασιάτες βοηθώντας τους με ρούχα φαγητό και φάρμακα. Ιδρύουν σε καθημερινή βάση τα μαθητικά συσσίτια προσφέρουν στέγη και προστασία σε άπορους μαθητές. Συγχρόνως κατασκευάζουν σε ιδιόκτητο οικόπεδο μία αίθουσα στο κέντρο της πόλης. Το 1937 ιδρύουν Γηροκομείο
Το 1938 αναλαμβάνουν υπό την προστασία τους 50 μαθητές. Από το τέλος του Β. παγκοσμίου Πολέμου το 1944 η ΕΜΜΕΛΕΙΑ βοηθά τους κατοίκους της πόλης ψυχικά και υλικά , δημιουργώντας και πάλι συσσίτια για άπορα παιδιά και οικογένειες πού σε καθημερινή βάση έπαιρναν πρωινό τα παιδιά στην αίθουσα συσσιτίου της Εμμελειας. Συνεργάζεται με την κοινωνική πρόνοια ιδρύει δύο παιδικούς σταθμούς παίρνει μέρος ενεργά στο Έρανο Βορ. Επαρχιών . Το 1949 ιδρύει την Οικοκυρική Σχολή
Το 1958 ιδρύει την σχολή Κωφαλάλων . Ιδρύει επίσης το Σώμα Ελληνίδων οδηγών και βοηθούν τους τραυματίες στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
Τα 1980 με απόφαση του Δ/κου Συμ/λιου δίδει την παλαιά αίθουσα με αντιπαροχή και στην θέση της κτίζεται ένα πολυώροφο κτίριο με μία ωραία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων . Σ' ένα τμήμα του κτιρίου στεγάζεται η Οικοκυρική Σχολή , πού λειτουργεί μέχρι σήμερα προσπαθώντας να βοηθήσει τις Μαθήτριες επαγγελματικά .

ΣΗΜΕΡΑ
Έχοντας αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της συνεχίζει η «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» ποικιλοτρόπως την φιλανθρωπική της δράση, την λειτουργία της οικοκυρικής σχολής και την διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων, αναλυτικά:
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» δίδει μηνιαία βοηθήματα σε άπορες οικογένειες, φοιτητές, αρρώστους και έκτακτα βοηθήματα όπου υπάρχει ανάγκη καθώς και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.


Άποψη αίθουσας

ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Στεγάζεται σήμερα στον δεύτερο όροφο ιδιοκτήτης οικοδομής στην οδό Γενναδίου, 3, στο κέντρο της πόλης μας.
Σήμερα φοιτούν στην Σχολή περίπου 20 μαθήτριες τελείως δωρεάν και μαθαίνουν κέντημα χειρός και μηχανής, ραπτική-κοπτική, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, οικιακή οικονομία κ.α.
Σκοπός της Σχολής εκτός από εκπαιδευτικός και φιλανθρωπικός είναι να προσφέρει εφόδια που θα φανούν χρήσιμα στην μετέπειτα ζωή των μαθητριών αλλά και στην διατήρηση της λαϊκής τέχνης (παραδοσιακό κέντημα).


Έκθεση εργόχειρων


Έκθεση εργόχειρων


Έκθεση εργόχειρων


Έκθεση εργόχειρων


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς διοργανώνει γιορτή όπου γίνεται η έκθεση των εργόχειρων των μαθητριών της οικοκυρικής σχολής.
Επίσης κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου διοργανώνει στην αίθουσα της στον πρώτο όροφο γιορτή για να τιμήσει την παγκόσμια γιορτή της μητέρας. Η γιορτή περιλαμβάνει ομιλία, απαγγελίες ποιημάτων και διανθίζεται μουσικά από χορωδίες - ορχήστρες ή Ωδεία.
Διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, επιδείξεις μόδας, ομιλίες ή διαλέξεις διαφόρων θεμάτων όπως κοινωνικών, θρησκευτικών, ιατρικών, πολιτιστικών κ.α.


Συναυλία εγχόρδων


Συναυλία εγχόρδων

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κάθε χρόνο γίνεται για τα μέλη και τις φίλες της «Εμμελείας» το παραδοσιακό -κόψιμο της βασιλόπιτας - με τις ευλογίες του επιτίμου προέδρου της. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης. Σ' αυτή την εκδήλωση τα προσφερόμενα εδέσματα τα ετοιμάζουν οι κυρίες του Δ.Σ. και οι μαθήτριες της Οικοκυρικής Σχολής. Διοργανώνεται επίσης την Αποκριά η παραδοσιακή γιορτή της Τσικνοπέμπτης για την διατήρηση του εθίμου με γλέντι,- φαγητό, χορό, μουσικής, όπως απαιτεί η παράδοση.
Το Πάσχα ζυμώνεται στην οικοκυρική σχολή το τσουρέκι, γίνεται το βάψιμο και τσούγκρισμα των αυγών από τις μαθήτριες και διανομή πασχαλινών δώρων.

Κόψιμο Βασιλόπιτας 2004


Κόψιμο Βασιλόπιτας 2004


Κόψιμο Βασιλόπιτας 2006


Βασιλόπιτα 2006


Γλέντι Τσικνοπέμπτης 2006



ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Εκπαιδευτικές ημερήσιες εκδρομές κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και με την λήξη επίσης για όλες τις μαθήτριες.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς γίνεται μεγάλη και με πανηγυρικό χαρακτήρα έκθεση εργόχειρων που δημιουργούν οι μαθήτριες με την καθοδήγηση των υπευθύνων διδασκαλισσών σε ασπροκέντημα χειρός και μηχανής.
Επισκέψεις των μαθητριών της σχολής σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικής, βιβλίων που γίνονται στην πόλη μας. Επίσης παρακολουθούν μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις ωφέλιμες για την κοινωνικοποίηση και αναβάθμιση του επιπέδου των μαθητριών.


Εκδρομή μαθητριών της Οικοκυρικής σχολής στην Ολυμπιάδα


Ολυμπιάδα (23/06/2003)


Εκδρομή μαθητριών της Οικοκυρικής σχολής στην λίμνη Κερκίνη (2005)


Επίσκεψη Οικοκυρικής Σχολής σε έκθεση ζωγραφικής στη ΔΕΠΚΑ


Επίσκεψη Οικοκυρικής Σχολής σε έκθεση ζωγραφικής στη ΔΕΠΚΑ


Επίσκεψη καθηγητών Οικοκυρικής Σχολής στα  ΚΑΑΜΕΑ (26/11/2005)





http://www.serrelib.gr/images/top1.jpg




Ν. Νικολάου 20, 621 24 Σέρρες - Τηλ. (23210) 98550-5 - Fax: (23210) 58015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου