Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Το Δημοτικό Σχολείο Χάλκης λειτούργησε πριν από το 1881, χρονιά που απελευθερώθηκε η Θεσσαλία από τους Οθωμανούς. Η μόνη γραπτή μαρτυρία προέρχεται από το Δωρόθεο Σχολάριο, Μητροπολίτη Δημητριάδος, ο οποίος σένα πολυσέλιδο βιβλίο του ,εκτός των άλλων γράφει: « ...Το Μαϊμούλι έχει και ένα αλληλοδιδακτικό σχολείο». Επίσης πληροφορίες για τη μετέπειτα λειτουργία του σχολείου μας δίνει και το σωζόμενο αρχείο του από το 1912 έως σήμερα.
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα μετά το 1883 , ιδρύθηκε από το κράτος το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων και λίγο αργότερα το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων .
Το Παρθεναγωγείο
Το πρώτο διδακτήριο ανεγέρθηκε το 1901 με δαπάνες του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και στεγάστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων ( Παρθεναγωγείο Χάλκης).
Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε έως το 1928 οπότε τα δύο σχολεία συγχωνεύτηκαν σε 3/τάξιο Δημοτικό Σχολείο.
Το διώροφο διδακτήριο
Το 1932 η κοινότητα Χάλκης ξεκίνησε την κατασκευή ενός διώροφου διδακτηρίου με τη συμβολή του κράτους κατά 50% στις δαπάνες.
Στα χρόνια της κατοχής υπολειτούργησε με ντόπιους δασκάλους, ενώ από το 1944 λειτουργεί απρόσκοπτα έως σήμερα.
Με τους σεισμούς του 1956-57 το διώροφο διδακτήριο παρουσίασε σοβαρές ρωγμές και κρίθηκε ακατάλληλο. Έτσι ενώ οι μαθητές στεγάζονταν σε διάφορα ακατάλληλα κτίρια , άρχισε από μονάδα του στρατού η επισκευή του διδακτηρίου το οποίο στη συνέχεια λειτούργησε μόνο με έναν όροφο.
Το 1973 εγκαινιάστηκαν τρεις νέες αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες κάλυψαν τις στεγαστικές ανάγκες του σχολείου και εξάλειψαν τη διπλή βάρδια λειτουργίας.
Το σχολικό έτος 1998-99 το Δημοτικό Σχολείο της Χάλκης στεγάζεται σε ένα νέο σύγχρονο και πανέμορφο διδακτήριο.
Από την περίοδο 2000-20001 λειτουργεί ως ολοήμερο.
Από τα αρχεία του εκπ/κού Στυλιανού Τσιλιάκου
ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η Χάλκη διαθέτει υπερσύγχρονο διδακτήριο που ανεγέρθηκε το έτος 1998 με ιδιαίτερη προσοχή, γι αυτό και διαφέρει αισθητικά αλλά και λειτουργικά από τα άλλα νεόκτιστα διδακτήρια.
Υπάρχουν : 6 αίθουσες διδασκαλίας
" 1 εργαστήριο Η/ Υ
" 1 εργαστήριο Φυσικής και Χημείας
" 1 αίθουσα Βιβλιοθήκης
" 1 σύγχρονο Κλειστό Γυμναστήριο με γήπεδο
μπάσκετ και βόλεϊ
" 1 χώρο αθλητικού υλικού
" 1 Γραφείο Διευθύντριας άριστα επιπλωμένο
" 1 Κυλικείο
" 1 Γραφείο Δασκάλων
" 2 αίθουσες αποδυτήριων με ντους και τουαλέτες
" τουαλέτες μαθητών και δασκάλων εντός του διδακτηρίου Ο αύλειος χώρος είναι καλαίσθητος και μεγάλος, με γήπεδο μπάσκετ και Επίσης υπάρχει και σχολικός κήπος άριστα διαμορφωμένος, 350 τ.μ
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ Μαθητές: 75 σε 6 τάξεις
Εκπαιδευτικοί .-Διευθύντρια, 7 δάσκαλοι πρωινού κύκλου 1 δάσκαλος ολοήμερου και 8 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων
(Φυσικής Αγωγής , Αγγλικής Γλώσσας, Γαλλικής Γλώσσας, Μουσικής)
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το σχολείο αυτό κατασκευάστηκε στην Χάλκη, χωριό 2000 κατοίκων, που βρίσκεται σε απόσταση 1 5 χμ από την πόλη της Λάρισας, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του χωριού για νέο σχολείο, αλλά κατ' επέκταση και τις ανάγκες του χωριού για γυμναστήριο.
Στο ισόγειο τοποθετήθηκαν τα γραφεία των δασκάλων, βιβλιοθήκη, δύο αίθουσες διδασκαλίας, χώροι υγιεινής και αποδυτήρια, αγοριών και κοριτσιών, κυλικείο, γυμναστήριο και αποθήκη οργάνων γυμναστηρίου. Γυμναστήριο και βιβλιοθήκη έχουν και ανεξάρτητες εισόδους από την αυλή, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται από το χωριό και όταν το σχολείο είναι κλειστό.
Στον Α' όροφο έχουμε 4 αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα Φυσικής-Χημείας και μια αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Στο υπόγειο είναι μια αίθουσα που χρησιμοποιείται ως εστιατόριο ολοημέρου , αποθήκες και λεβητοστάσια σχολείου και γυμναστηρίου. Όλα τα επίπεδα συνδέονται με κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην παροχή δυνατότητας χρήσης όλου του σχολείου από- άτομα με ειδικές ανάγκες (ράμπες, ανελκυστήρας), ειδικά το γυμναστήριο επειδή χρησιμοποιείται και τις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου, έμεινε έξω από την περίφραξη, ανοιχτό προς το χωριό, ενώ εσωτερικά επικοινωνεί με το σχολείο και τη αυλή του. Τις απογευματινές ώρες λειτουργίας του γυμναστηρίου κλείνει μεταλλικό ρολό και πόρτα, που απομονώνουν από το υπόλοιπο σχολείο το γυμναστήριο με τους χώρους υγιεινής, τα αποδυτήρια, το κυλικείο, τις αποθήκες και ολόκληρο το υπόγειο.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Το χωριό Χάλκη βρίσκεται ΝΑ της πόλης της Λάρισας σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από αυτή και κοντά στον εθνικό δρόμο Λάρισας - Βόλου .
Η ιστορία της περιοχής όπου είναι χτισμένο το χωριό ξεκινά από πολύ μακριά. Οι διάφορες ιστορικές πηγές λένε ότι ανάμεσα από τη Λάρισα και το Βελεστίνο υπήρχαν 10 αρχαίοι οικισμοί Δύο από αυτούς βρίσκονταν στους σημερινούς λόφους «Μαγούλα» προς το Βόλο και «Ντουμαλάνι» προς Γλαύκη. Στους λόφους αυτούς βρέθηκαν θεμέλια κτισμάτων, κεραμικοί, πήλινα αγγεία, δοχεία και παλιά νομίσματα.
Ένας από τους οικισμούς αυτούς είχε το όνομα «Χαλκαϊ». Δόθηκε την εποχή εκείνη από τους σιδεράδες (χαλκιάδες), που χάλκευαν τα όπλα. Η θέση του ήταν προς το βουνό Μαυροβούνι (Καράνταου), όχι μακριά από το σημερινό οικισμό μας.
Ο σημερινός οικισμός χτίστηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας και είχε το όνομα Μοΐμουλάρ. Ήταν «κυριωνύμιο», δηλαδή ιδιοκτησία ενός Οθωμανού γαιοκτήμονα που ονομάζονταν Μοψούλ, όνομα που αναφέρεται στις διαθήκες των Οθωμανών κατακτητών της Θεσσαλίας. Χτίστηκε πιθανόν το 15° αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία Τούρκοι άποικοι, οι γνωστοί και ως «κονιάρηδες».
Αρχικά ο πληθυσμός του χωριού ήταν Τουρκικός, αλλά σιγά-σιγά εγκαταστάθηκαν Έλληνες κι έτσι ο πληθυσμός έγινε μεικτός.
Η ελονοσία και η πανούκλα προξένησαν μεγάλη μείωση των τουρκικών πληθυσμών. Έμειναν όμως οι μπέηδες τσιφλικάδες που έφεραν αργότερα στο χωριό περισσότερους χριστιανούς καλλιεργητές από τα ορεινά διαμερίσματα της χώρας, κυρίως από τις περιφέρειες Μαυροβουνίου και Χασίων. Από αυτούς άλλοι ήταν «κολλήγοι-μισακάρηδες», δηλαδή καλλιεργητές των κτημάτων των μπέηδων που έπαιρναν τη μισή σοδειά των κτημάτων, άλλοι ήταν «παρακεντέδες», δηλαδή ακτήμονες εργάτες της γης και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Την τελευταία περίοδο της τουρκικής κατοχής δημιουργήθηκε η πολυάριθμη τάξη των «αγωγιατών» (κυρατζήδων). Όλα τα προϊόντα των χωριών της Λάρισας διακινούνταν προς το λιμάνι του Βόλου και από εκεί προς τα χωριά με τους αγωγιάτες του Μαϊμουλίου. Ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 150. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν τα ζώα τους κα μετά τα τετράτροχα κάρα τους.
Το 1881, με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, ελευθερώθηκε και το χωριό μας.
Το χωριό Μαϊμούλι ορίστηκε πρωτεύουσα του δήμου Ογχηστού, ο οποίος περιελάμβανε τους οικισμούς Μελία, Μόδεστο, Αναγέννηση, Μοσχοχώρι, Κυπαρίσσι και Καπατσιλάρ (σήμερα δεν υπάρχει). Ο Δήμος πήρε το όνομα του από το αρχαίο όνομα του ποταμού Ογχηστού, ενός χειμάρρου που περνά από το δρόμο Χάλκης-Νίκαιας και χυνόταν παλιότερα στην Κάρλα.
Το 1914 καταργήθηκαν οι δήμοι και τα χωριά άλλαξαν τα ξένα ονόματα τους. Το χωριό μας, με τη βοήθεια του συμπολίτη μας και δημάρχου Λάρισας Δημητρίου Χατζηγιάννη, πήρε το όνομα Χάλκη που είναι σχετικό με την αρχαία ιστορία της περιοχής.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Η Χάλκη σήμερα είναι χτισμένη μ' ένα πολύ όμορφο ρυμοτομικό σχέδιο. Έχει πάνω από 2000 κατοίκους, κυρίως γεωργούς, κτηνοτρόφους και εργάτες. Οι κάτοικοι του χωριού συμμετέχουν σ' όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι δεμένοι με τις παραδόσεις, αγαπούν τον όμορφο και εύφορο τόπο τους και με την εργατικότητα και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου