Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ραυτοπούλειο Διδακτήριο Μεσοβουνίων

: Ενα ιστορικό Κληροδότημα - σχολείο του Μεσοπολέμου Κεφαλωνιά
ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ-ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
Σαν σήμερα ,πριν από 157 χρόνια, 2 Απριλίου 1858, εγεννήθηκε στα Μεσοβούνια ο Ευεργέτης της παιδείας Ευάγγελος Γερασίμου Ραυτόπουλος.
...
Ο Ευάγγελος Ραυτόπουλος ήταν υιός του Νοτάριου Γερασίμου Σταματίου Ραυτόπουλου και ανηψιός του Παναγή Σταματίου Ραυτόπουλου, δασκάλου του πρώτου αλληλοδιδακτικού σχολείου στα Μεσοβούνια το 1851.
Ξενιτεύτηκε το έτος 1889 σε ηλικία 31 ετών στο Καράτσι των πρώην Βρετανικών Ινδιών και εργάστηκε στο κατάστημα Ράλλη.
Συνέλεξε χρήματα με κόπο και μόχθο καθότι ήταν βιοπαλαιστής.
Πλήρης πατριωτικών συναισθημάτων θέλησε να διαθέσει τους κόπους μιας ζωής στο χωριό του τα Μεσοβούνια.
Ενθυμούμενος τις φοβερές ελλείψεις της παιδείας όταν ήταν μαθητής, οραματίστηκε την κατασκευή μιας δημοτικής σχολής πρώτης τάξεως.
Για την πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου του πόθου με την από 1-10-1923 ιδιόγραφη διαθήκη του πλέον των άλλων κληροδότησε ένα οικόπεδο 7 στρεμμάτων και διέθεσε 7.500 χρυσές λίρες Αγγλίας για την ανέγερση του σχολείου.
Σε πραγματοποίηση της βουλήσεως του διαθέτη κατασκευάστηκε το έτος 1933 ένα λαμπρό σχολείο 1250 τ.μ που δεσπόζει επιβλητικό στο κέντρο του χώρου του διδακτηρίου, χώρου που εξυπηρετεί συνεχώς έως και σήμερα τις ανάγκες της εκπαίδευσης στην Έρισσο.
ΜΕΓΑΛΕ ΜΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗ,
ο δεύτερος μεγάλος σου πόθος να επιστρέψεις στο χωριό σου τα Μεσοβούνια δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ παρόλες σου τις προσπάθειες.
Έδωσες απότομο τέρμα στη ζωή σου τον Ιούνιο του 1924 στο μακρινό Καράτσι.
Μετά 82 χρόνια από την κατασκευή του αγαπημένου σου σχολείου δέξου από όλους εμάς ένα μικρό μνημόσυνο στη μνήμη σου ως δείγμα τιμής στη μεγάλη σου ευεργεσία.
Μνημόσυνο και υποχρέωση η διατήρηση στο διάβα του χρόνου άσβεστης της βουλήσεως σου.
Μνημόσυνο και υποχρέωση η συνέχιση των μελετών για την πλήρη αποκατάσταση
και η ανάδειξη του Ραυτοπούλειου Κληροδοτήματος σου
Μνημόσυνο και υποχρέωση από μεριάς του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση και της σχολικής επιτροπής η διάθεση χρηματοδότησης για τις επιβεβλημένες εργασίες συντήρησης του Ραυτοπούλειου Κληροδοτήματος σου την τελευταία τετραετία.
Μνημόσυνο και υποχρέωση η δημοσιοποίηση υλικού της πολυετούς έρευνάς μας που αφορά άγγιγμα στη ζωή σου καθώς και λεπτομερή αναφορά στο κληροδότημά σου.
Είμαστε σίγουροι οτι από εκεί ψηλά που βρίσκεσαι μαζί με τους ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ
ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ , μας ευλογείς και μας δίνεις την δύναμη εκείνη που χρειαζόμαστε για να είμαστε συνεχιστές αυτού του μεγάλου κληροδοτήματος.
Η μνήμη σου Αιώνια.
Το κληροδότημά σου θα ζήσει και θα μεγαλουργήσει υπέρ της παιδείας.
Οι φίλοι του Ραυτοπούλειου Κληροδοτήματος
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου