Η ιστορία του σχολείου μας Από το 1914 έως σήμερα
Η ιστορία του σχολείου μας αρχίζει θα λέγαμε με τον ερχομό των Ελλήνων προσφύγων από την Στράντζα της Ανατολικής Θράκης, το 1914 στα Γιαννιτσά. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην «κάτω Συνοικία» δηλαδή στην περιοχή του Ωρολογόπυργου. Τα παιδιά των προσφύγων αρχικά παρακολουθούσαν τα μαθήματα τους στο σημερινό 2ο Δημοτικό Σχολείο των Γιαννιτσών. Λόγω όμως της μακρινής απόστασης του σχολείου από τα σπίτια τους αποφασίστηκε το 1918 να ιδρυθεί νέο σχολείο στην «κάτω συνοικία» με την επωνυμία Γ΄ Μικτό Δημοτικό Σχολείο με το εξής ΒασιλικόΔιάταγμα και ΦΕΚ ίδρυσης :
Β.Δ. 8-12-1918 ΦΕΚ :253 15-12-1918
« ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ »
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟΝ
Αριθμός φύλλου 253 Εν Αθήναις τη 15 Δεκεμβρίου 1918 σελ. 1643
Περί ιδρύσεως , υποβιβασμού κ. λ. π. δημοτικών σχολείων
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Έχοντες υπ’ όψει τας κείμενας διατάξεις και τας πράξεις 41 του Εποπτικού Συμβουλίου Γενιτσών και 674 του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, προτάσει του Ημετέρου επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Υπουργού, διατάσσομεν τάδε:
α΄ ) Υποβιβάζονται τα εν Γενιτσοίς δημοτικά σχολεία, το μεν εξατάξιον αρρένων εις τετρατάξιον, το δε τετρατάξιον θηλέων εις τριτάξιον.
β΄ ) Ιδρύεται εν τη Κάτω Συνοικία Γενιτσών τριτάξιον μικτόν δημοτικόν σχολείον υπό την επωνυμίαν Γ΄ Μικτόν δημοτικόν σχολείον .
Όμως, παρόλο την ίδρυση του σχολείου, λόγω έλλειψης χώρου το σχολείο συνεχίζει να είναι ενωμένο με το 2ο Δημοτικό σχολείο Γιαννιτσών. Τελικά με την φυγή και των τελευταίων Τούρκων από τα Γιαννιτσά κατά το 1923, το 3ο Δ.Σ. εγκαθίσταται στο εγκαταλειμμένο κτίριο του Οθωμανικού σχολείου, το οποίο ήταν στην θέση του σημερινού σχολικού κτιρίου.
Ουσιαστικά το 3ο Δ.Σ. Γιαννιτσών αρχίζει να λειτουργεί από το 1923 και μετά, έχοντας το δικό του κτίριο. Το σχολείο οργανώνεται, επανδρώνεται με τους απαραίτητους δασκάλους, με πρώτο Διευθυντή τον κ. Βασίλειο Δρίτσα και διδακτικό προσωπικό τους Αθανάσιο Αυγέρη, Χρυσάνθη Δρίτσα και την κ. Κατίνα Βαλαβάνη. Την χρονιά αυτή στο μαθητολόγιο του σχολείου είναι εγγεγραμμένοι 305 μαθητές. Την ίδια χρονιά λόγω έλλειψης χώρου εγκαθίσταται στο ίδιο κτίριο και το Γ΄ Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών με νηπιαγωγό την κ. Φανή Κεχαγιά.
Στα σκαλοπάτια του Οθωμανικού κτιρίου.
Στην επάνω σειρά φαίνονται οι δάσκαλοι :
κ. Νότσικας, κ. Ι. Βασιλείου,και ο κ. Μπάκας
ενώ στην κάτω σειρά από αριστερά προς τα
δεξιά είναι η κ. Αφεντούλα Παπακυριάκη,
η κ. Κατίνα Βαλαβάνη και η κ. Α. Ζωγράφου.
Επάνω αριστερά 2η είναι η Ευδοκία Χλωρού-
Πουσκουλά, ενώ τελευταίος στην ίδια σειρά
είναι ο κ. Νίκος Ταουσανίδης.
15 Ιουνίου του 1934
Το Οθωμανικό όμως κτίριο είναι ήδη παλαιό και καθώς περνούν τα χρόνια γίνεται ακατάλληλο αλλά και επικίνδυνο. Ήδη όμως στα Γιαννιτσά έχουν έλθει και άλλοι πρόσφυγες, κυρίως από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Θράκη και αρκετά από τα παιδιά των νέων προσφύγων φοιτούν στο 3ο Δ.Σ. Έτσι το σχολείο δεν μπορεί να χωρέσει όλους τους μαθητές, και κατά καιρούς νοικιάζονται κι άλλες αίθουσες κοντά στο σχολείο, ενώ οι μεγάλες τάξεις φοιτούν στο 1ο Δ.Σ Γιαννιτσών. Φυσικά το σχολείο λόγω της πληθώρας των μαθητών λειτουργεί ως εξαθέσιο.
Έτσι την δεκαετία του 1930 γίνεται προσπάθεια να κατασκευασθεί άλλο κτίριο. Η πρωτοβουλία ανήκει στον διευθυντή του 3ου Δημοτικού σχολείου κ. Αριστείδη Μητακίδη. Τα εμπόδια που συναντά είναι πάρα πολλά. Τότε όμως έρχεται ως «μάννα εξ΄ ουρανού» το κληροδότημα του Αρχιμανδρίτη Αγαθούβουλου. Λίγο πριν τον θάνατο του, ο Αρχιμανδρίτης Αγαθόβουλος θέλοντας να δείξει και έμπρακτα την αγάπη του προς την ιδιαιτέρα του πατρίδα, την Στράντζα, αφήνει ως κληροδότημα στον Σύλλογο προς διάδοση των Ελληνικών γραμμάτων που εδρεύει στην Αθήνα, την περιουσία του, από τους τόκους της οποίας θέλει να κτιστεί σχολείο στην Στράντζα της Ανατολικής Θράκης. Όμως λόγω του διωγμού των Στραντζαλιωτών το 1914 αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Έτσι η διαθήκη του μένει ανενεργός. Ο Αριστείδης Μητακίδης όμως καταγόμενος και αυτός από την Στράντζα πετυχαίνει μαζί με την ομάδα των Στραντζαλιωτών Γιαννιτσιωτών, οι τόκοι του Κληροδοτήματος να δίνονται προς ενίσχυση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, αφού στα Γιαννιτσά εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι κάτοικοι της Στράντζας.
Η κύρηξη όμως του Ελληνοϊταλικού πολέμου και κατόπιν η Γερμανική κατοχή, διέκοψαν τα σχέδια του
κ. Μητακίδη.
Στα χρόνια της κατοχής το σχολείο δεν λειτουργεί. Με την φυγή των Γερμανών από τα Γιαννιτσά και γύρω στο 1945 την διεύθυνση του σχολείου αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Το παλιό Οθωμανικό κτίριο εγκαταλείπεται και το σχολείο εγκαθίσταται προσωρινά στο λεγόμενο κτίριο του Καϊάφα. Τότε ο Θ. Θεοδωρίδης ξεκινά ένα τιτάνιο αγώνα με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα και να χτίσει νέο σχολείο.
3ο Δημοτικό Σχολείο: Οι μαθητές της Δ΄ τάξης 1950-51
στο κτίριο του Καϊάφα
Στο πλευρό του έχει τους μαθητές, τους γονείς, τους κατοίκους της περιοχής, τον Σύλλογο για τη διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων. Και πετυχαίνει . Έτσι στις 6 Μαρτίου του 1955 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.
Ο διευθυντής κ. Θ. Θεοδωρίδης
στα εγκαίνια του νέου σχολείου
Από τα εγκαίνια του 3ου Δημοτικού
Το νέο κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Όλοι έρχονται να δουν και να θαυμάσουν το «καλλιμάρμαρο κτίριο». Με την ευρηματικότητα του Θεοδωρίδη το σχολείο γίνεται και λειτουργεί ως πρότυπο σχολείο, εφαρμόζοντας την ενιαία διδασκαλία. Έτσι αρχίζει μια νέα εποχή για το σχολείο μας. Δημιουργείται ένας εξαίσιος σχολικός κήπος με παιδική χαρά, η σχολική βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με νέα και πολλά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες, ακόμη το σχολείο εφοδιάζεται με κινηματογράφο, πολλά όργανα Φυσικής και Χημείας, όργανα Γυμναστικήςκαι πολλούς Γεωγραφικούς και Γεωφυσικούς χάρτες. Τώρα πια στο σχολείο διοργανώνονται ακόμη και παιδαγωγικά συνέδρια.
Από παιδαγωγικό συνέδριο στο νέο κτίριο του 3ου Δ.Σ.
Στο σχολείο λειτουργούν συσσίτια, διοργανώνονται σχολικές γιορτές , φιλανθρωπικές και εκπολιτιστικές εκδηλώσεις , διδάσκονται χοροί και μαθήματα γεωπονίας από ειδικούς γεωπόνους . Τα « θεμέλια » που έβαλε ο Θ. Θεοδωρίδης είναι πολύ γερά .
Το 1954 ιδρύθηκαν το 5ο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών. Τα σχολεία αυτά άρχισαν να λειτουργούν την σχολική χρονιά 1955-56 ως διτάξια και αρχικά εγκαταστάθηκαν στο διδακτήριο του Γ΄ Δημοτικού σχολείου. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο φιλοξενήθηκε μέχρι το 1958 ενώ το 6ο μέχρι το 1969 -70 . Την ίδια χρονιά στο κτίριο του 3ου Δημοτικού σχολείου εγκαθίσταται το 7ο Δημοτικό σχολείο μέχρι το 2004 .
Στα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, στη χώρα μας συμβαίνουν αρκετές κοινωνικές , πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, κι αυτό αντικατοπτρίζεται εν μέρει και στη σχολική ζωή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών. Το σχολείο σαν ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας σταδιακά αλλάζει και αυτό.
Οι επόμενοι διευθυντές του σχολείου αλλά και οι δάσκαλοι, οι δασκάλες, και ο εκάστοτε σύλλογος γονέων, προσπαθούν και πετυχαίνουν πολλά. Ο κάθε ένας βάζει το δικό του λιθαράκι στην ιστορία του 3ου Δημοτικού Σχολείου.
Το ακούραστο και φιλότιμο ζευγάρι η κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου – Λυκοπούλου διευθύντρια του 3ου Δ.Σ. με τον σύζυγο της κ. Απόστολο Λυκόπουλο διευθυντή του 7ου Δ.Σ., βάζουν νέους στόχους για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των μαθητών των μαθητών των δύο συστεγαζόμενων σχολείων τους. Μερικοί από τους στόχους αυτούς ήταν η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης ( αίτημα που ξεκίνησε από το 1971 ), η ριζική ανακαίνιση των τουαλετών και η σύνδεση τους με το δίκτυο αποχέτευσης και η ανέγερση νέων αιθουσών διδασκαλίας, λόγω της πληθώρας των μαθητών.
Έτσι το 1979 στην αυλή του σχολείου κατασκευάζονται δύο αίθουσες διδασκαλίες 49m2 η κάθε μια και ένα κυλικείο. Αργότερα κατασκευάζονται δίπλα στο κεντρικό κτίριο άλλες 6 αίθουσες διδασκαλίας.
Από το 1996 και μετά στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς διοργανώνονται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αυλή του σχολείου αλλά και στο Εθνικό Στάδιο Γιαννιτσών με την ονομασία «Αγαθοβούλεια» προς τιμήν του ευεργέτη του σχολείου Αρχιμανδρίτη Αγαθόβουλου. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν και μαθητές από άλλα σχολεία και καθιερώνονται στην κοινωνία των Γιαννιτσών ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός.
Από την τελετή έναρξης των Αγαθοβούλειων
στο Εθνικό στάδιο το 2002
Το 1988 μετά από πρόταση του προϊσταμένου του 2ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών κ. Κυριάκου Σκορδή, αποφασίζεται από τον σύλλογο διδασκόντων το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών να ονομαστεί σε ΑΓΑΘΟΒΟΥΛΕΙΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ , προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη του σχολείου του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Αγαθόβουλου. Έτσι με την αριθμ. Δ4/323/10-7-98 υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο αριθμ. 764/24-7-1998 ΦΕΚ. τ.Β΄, ιδρύθηκε το 3ο δωδεκαθέσιο Αγαθοβούλειο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών ( μετονομασία ).
Από το 1999 με πρωτοβουλία του διευθυντού του σχολείου κ. Βασιλείου Ξενάκη και με την βοήθεια του Κύπριου δάσκαλου κ. Αργυρίου Οικονόμου, γίνονται προσπάθειες να αδελφοποιηθεί το σχολείο με κάποιο δημόσιο σχολείο της Κύπρου. Οι προσπάθειες καρποφορούν και το 3Ο Αγαθοβούλειο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών αδελφοποιείται με τα ΚΑ΄ και ΚΒ΄ Δημοτικά Σχολεία ΚΑ΄ και ΚΒ΄ Δροσιάς της Λάρνακας της Κύπρου.
Η αδελφοποίηση των δύο σχολείων πραγματοποιείται με επίσημη τελετή στο Δημοτικό Θέατρο της Λάρνακας, την Κυριακή 14 Μαΐου του 2000 με παρουσία εκπροσώπου του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Βουλευτών , του Δημάρχου, καθώς και πλήθους εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών και από τα δύο σχολεία.
Ο διευθυντής του 3ου Δ.Σ. Γιαννιτσών Β. Ξενάκης, υπογράφει την συμφωνία αδελφοποίησης των δύο σχολείων
Οι διευθύντριες των ΚΑ΄ και ΚΒ΄ δημοτικών σχολείων Δροσιάς Λάρνακας της Κύπρου υπογράφουν την συμφωνία αδελφοποίησης
Η 2η φάση της αδελφοποίησης πραγματοποιείται στα Γιαννιτσά, στις 4 Ιουνίου του 2000 σε συνεστίαση που έγινε στο «Φιλίππειο», όπου ανακοινώθηκε η αδελφοποίηση των δύο σχολείων, παρουσία των Δημοτικών και πολιτικών αρχών της πόλης των Γιαννιτσών καθώς και εκπροσώπων των δύο Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, δασκάλων, μαθητών και γονέων. Από τότε αρχίζει μια νέα εποχή για τα δύο σχολεία, με τους Κύπριους να επισκέπτονται τα Γιαννιτσά κάθε χρόνο και τους Γιαννιτσιώτες να επισκέπτονται την Κύπρο κάθε δύο χρόνια.
Η Κυπριακή αποστολή έρχεται κάθε χρόνο κατά την διάρκεια των Αγαθοβουλείων .
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός των τελευταίων χρόνων ήταν η ανέγερση της προτομής του μεγάλου ευεργέτη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Αγαθόβουλου. Την προτομή φιλοτέχνησε ο πανελληνίως γνωστός καλλιτέχνης κ. Ευθύμιος Καλεβράς. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν στις 19-10-2004 παρουσία των αρχών της πόλης των Γιαννιτσών, μελών της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Γιαννιτσών (ΙΛΕ) «ο Φίλιππος», του κ. Πέτρου Παπαδόπουλου διευθυντή του Αγαθοβούλειου 3ου Δ.Σ. του κ. Στόϊου Δημητρίου διευθυντή του 9ου Δ.Σ., των υποδιευθυντών και όλων των διδασκάλων του 3ου και 9ου συστεγαζομένων Δημοτικών σχολείων, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων , μαθητών και πλήθους κόσμου.
Η προτομή του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου
Αγαθόβουλου κοσμεί το 3Ο Δημοτικό Σχολείο
Από την ομιλία του προέδρου της
ΙΛΕ Γιαννιτσών κ. Χ. Ιωαννίδη
Από την ομιλία του διευθυντή του 3ου Δ.Σ.
κ. Πέτρου Παπαδόπουλου
Το 1998 με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου δημιουργείται η χορωδία του Αγαθοβούλειου 3ου Δημοτικού Σχολείου. Από την ίδρυση της χορωδίας την διευθύνει ο μουσικός κ. Αντώνης Παπαδόπουλος. Στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνει διάφορα είδη τραγουδιών, κυρίως δημοτικά και έντεχνα λαϊκά. Η χορωδία του Αγαθοβούλειου 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών έχει κάνει αξιόλογες εμφανίσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στην Κύπρο. Και η προσπάθεια αυτή ανταμείφθηκε με διακρίσεις. Έτσι το 2001 αποσπά το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό χορωδιών στην Αθήνα.
Τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως του 1990 και 2000 στις δραστηριότητες του σχολείου εντάσσονται και τα προγράμματα αντισεισμικής προστασίας και εκπαίδευσης, προστασίας από πυρκαγιά, Μουσειακής Εκπαίδευσης, ευέλικτης ζώνης, εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Βουλή των Ελλήνων, Ολυμπιακής Παιδείας, αλλά και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Επίσης υπάρχει συνεργασία με το Νοσοκομείο Γιαννιτσών για εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, και με την Τροχαία Γιαννιτσών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και άψογη συνεργασία με τον Δήμο των Γιαννιτσών. Το σχολείο συνεργάζεται επίσης και με ειδικό ψυχολόγο –ψυχίατρο του Νοσοκομείου Γιαννιτσών αλλά και με Παιδοψυχολογικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτών, διοργανώνει αρκετές επιστημονικές ημερίδες με θέματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη βοήθεια του παιδιού.
Ακόμη λειτουργεί σχολή Γονέων, ενώ τα απογεύματα σε καθορισμένες ώρες και ημέρες λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, παραδοσιακών χορών, γυμναστικής, εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και χορωδίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες στο μαθητικό δυναμικό ανήκουν και παιδιά παλιννοστούντων και αλλοδαπών από χώρες όπως η Αλβανία, η Γεωργία , η Ρωσία .Για το λόγο αυτό λειτουργεί πλέον τάξη υποδοχής με σκοπό την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την προσαρμογή των παιδιών στο καινούργιο περιβάλλον. Επίσης στο σχολείο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και τμήμα ένταξης που σκοπό έχει να βοηθήσει τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
ΧΑΒΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου