Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ!
Τα Κοκκινόγεια βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Δράμας, κτισμένα σε υψόμετρο 140 μέτρων. Η πρώην κοινότητα Κοκκινογείων μαζί με τους οικισμούς Πηγών και Αγγίτη (καθώς επίσης και άλλα 11 χωρία) αποτελούν το νυν διαμέρισμα του δήμου Προσοτσάνης.
Τα Κοκκινόγεια είναι ένα χωριό με ιδιαίτερο κάλλος, καταπράσινο και με τον ποταμό Αγγίτη να ρέει τα πεντακάθαρα νερά του από τον ομώνυμο οικισμό μέχρι τον Στρυμώνα .Η πλούσια βλάστηση του οφείλεται ίσως στην μεγάλη υγρασία που δημιουργείται στην περιοχή ενώ οι μέσες θερμοκρασίες που επικρατούν είναι 34ΟC το καλοκαίρι και -2ΟC το χειμώνα.
Είναι κτισμένο στους πρόποδες του Φαλακρού όρους (υψόμετρο 2233 ) που είναι ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα από οικολογικής απόψεως βουνά της Βαλκανικής και έχει χαρακτηριστεί σαν βοτανικός παράδεισος από την μεγάλη ποικιλία της χλωρίδας αλλά και της πανίδας του. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βλέπουμε το Μενοίκιο όρος (υψόμετρο 1963 μέτρα)που χωρίζει τον Ν. Δράμας από τον Ν. Σερρών .Στην περιοχή γίνεται εξόρυξη λευκού μαρμάρου που εξάγεται σε όλο τον κόσμο.
Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι πρόσφυγες από Μ.Ασία, Πόντο, ανατολική Θράκη και σαρακατσάνοι, επίσης τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν και μερικοί πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική ένωση(Ελληνοπόντιοι).Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του δημοτικού διαμερίσματος είναι: Κοκκινόγεια 608 κάτοικοι, Αγγίτης 108 κάτοικοι και πηγές 77 κάτοικοι.
Το 1960 ο πληθυσμός στο σύνολο ήταν πάνω από 2000 άτομα, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα χωριά μεταναστεύοντας σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη αλλά και σε αστικά κέντρα της Ελλάδος για αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Στο χωριό υπάρχουν δύο δημοτικά σχολεία τα οποία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης μαθητών. Το ένα σχολείο είναι νεοκλασικό κτίσμα του 1907 και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης και εάν δεν επισκευαστεί σύντομα θα καταρρεύσει. Το δεύτερο κτίστηκε το 1960, αυτό είναι σε καλύτερη κατάσταση λόγω του ενδιαφέροντος του προέδρου και του τοπικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος έτσι οι λιγοστοί μαθητές του χωριού μετακινούνται καθημερινά με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στα σχολεία της Προσοτσάνης για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους.
Ο εκκλησιασμός γίνεται στις δύο εκκλησίες που υπάρχουν στο χωριό. Η μία του Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένη το 1978 και η άλλη των Ταξιαρχών είναι μεταβυζαντινή, χτίστηκε το 1820 και στο προαύλιο της υπάρχει καμπαναριό του 1886. Να αναφέρουμε επίσης και τα τρία εξωκλήσια του Αγίου Δημητρίου του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Κυριακής που με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 και 7 Ιουλίου έτσι όπως το απαιτεί η παράδοση που εμείς οι Κοκκινογειώτες ξέρουμε να κρατάμε .Στο εξωκλήσι που βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι του Αγγίτη μέσα στο καταπράσινο τοπίο, στις 6 Ιουλίου και αφού τελείται ο εσπερινός, οι κυρίες του χωριού προσφέρουν σε όλους τους παρευρισκομένους λειτουργιές, τυρόπιτες και άλλα εδέσματα. Η εκδήλωση συνεχίζεται το βράδυ της 7ης Ιουλίου στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται μεγάλο γλέντι με συμμετοχή λαϊκής ορχήστρας, προσφέρονται άφθονα ποτά, αναψυκτικά και σουβλάκια , την εκδήλωση διοργανώνουν ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος “Παύλος Μελάς”.
Διασκέδαση: Οι κάτοικοι συνήθως τις απογευματινές αλλά και τις νυχτερινές εξόδους τους τις περνούν στις καφετέριες και στα καφενεία.
Γεωργία: Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι γεωργοί. Οι καλλιέργειες καταλαμβάνουν έκταση 12.100 στρέμματα από τα οποία τα περισσότερα είναι ποτιστικά. Μέχρι προ 30ετίας η μεγαλύτερη γεωργική απασχόληση των κατοίκων ήταν η καλλιέργεια καπνών, λόγω όμως της μειωμένης ζήτησης αυτών, σήμερα καλλιεργούνται: σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, τριφύλλι και λίγα λαχανικά. Η κτηνοτροφία σήμερα είναι πολύ ανεπτυγμένη με σημαντικούς πληθυσμούς βοοειδών, χοίρων και αμνοεριφίων.
Οι μετακινήσεις των κατοίκων προς την Δράμα και τα υπόλοιπα χωριά γίνεται με τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ.
Χιλιομετρικές αποστάσεις: Αθήνα 682χλμ.,Θεσσαλονίκη 169χλμ.,Δράμα 19χλμ.,Προσοτσάνη 3χλμ.,τελωνείο Εξοχής (Ελληνοβουλγαρικά σύνορα) 35χλμ. Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού με τις πολλές φυσικές πίστες του 15χλμ.,σπήλαιο πηγών Αγγίτη (Μααράς),το μοναδικό στην Ελλάδα μέσα από το οποίο διέρχεται υπόγειο ποτάμι βρίσκεται σε απόσταση 5χλμ.
Που βρίσκονται τα Κοκκινόγεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου