Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Γυμνάσιο Τσοτυλίου

Τιμήθηκε ο αείμνηστος ευεργέτης του Ιστορικού Γυμνασίου Τσοτυλίου Κωνσταντίνoς Θωμαΐδης
Δευτέρα, 11 Μάιος 2015 11:32
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΟΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΤΣΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδηλώσεις τιμής του αειμνήστου ευεργέτη της Βλάστης και του Τσοτυλίου Κωνσταντίνου Θωμαΐδη, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ιστορική ανέγερση Γυμνασίου Τσοτυλίου, πραγματοποίησε ο δήμος Βοΐου την Κυριακή στο Τσοτύλι.
...
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της θείας λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Τσοτυλίου, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Κων/νου Θωμαΐδη στο χώρο του Ιστορικού Γυμνασίου Τσοτυλίου. Ακολούθως, ο δήμαρχος Βοϊου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας και άλλοι φορείς κατέθεσαν στεφάνια τιμώντας τη μνήμη του Ευεργέτη.
Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή Αλεξάνδρου Μπακαΐμη στο Ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Βοϊοτών Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή», τον Ποντιακό Σύλλογο Τσοτυλίου & Περιχώρων και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου».
Ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, το 1860 ,διέθεσε χρήματα για την ανέγερση του Θωμαΐδειου Διδακτηρίου στη Βλάστη, ενώ το 1871 ίδρυσε στην Κωνσταντινούπολη την Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα της οποίας υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Αδελφότητας ήταν η κατασκευή του Ιστορικού Γυμνασίου στο Τσοτύλι (1873).
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος: "Κάνουμε την εκδήλωση για να τιμήσουμε τους ιδρυτές του ιστορικού γυμνάσιου Τσοτυλίου και ο Κώστας Θωμαΐδης ήταν από τους ιδρυτικά στελέχη της εκπαιδευτικής αδελφότητας Κωνσταντινούπολης, που συνετέλεσε μαζί με άλλους παράγοντες να ιδρυθεί αυτό το Σχολείο. Πρόκειται για ευεργέτες, πατριώτες".
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης τόνισε πως "τιμάται σήμερα ένας άνθρωπος που συνέβαλε στην περιφερειακή ανάπτυξη, με τη δημιουργία του ιστορικού σχολείου του Τσοτυλίου, που άφησε μια σημαντική ιστορία. πάρα πολλοί νέοι της εποχής εκείνης φοίτησαν στο ίδρυμα, χάρη στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων".
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Βασβατέκης, πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας χαρακτήρισε τον Κ. Θωμαΐδη ως έναν "μεγάλο εθνικό ευεργέτη", σε μια περίοδο που η πατρίδα μας είχε ανάγκες και οι ευεργέτες κατάφεραν να στηρίξουν το αναγεννώμενο έθνος.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου όσων φοίτησαν στο γυμνάσιο Τσοτυλίου Αλέξανδρος Μπακαΐμης, ανέφερε πως το ιστορικό κτίριο ανεγέρθη το 1871 και είναι ένα κτίριο από το οποίο οι παλαιότεροι έχουν πολλές μνήμες. Όπως ο ίδιος τόνισε, πρόκειται για το αρχαιότερο γυμνάσιο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία... Β.Σ.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου