Το 1915 τοποθετείται στο Ε’ Σώμα Στρατού , διετέλεσε υπασπιστής του στρατηγού πρίγκιπα Ανδρέα , συμμετείχε σε όλους τους πολέμους μέχρι το 1923 οπότε και αποστρατεύεται με το βαθμό στου συνταγματάρχη . Ιδιωτεύει πλέον και το 1936 ορίζεται από τη κυβέρνηση Μεταξά Νομάρχης Πέλλας όπου και τέλεσε σημαντικό έργο . Τη περίοδο αυτή παρόλο που είναι μακριά από τη γενέτειρα του , δε τη λησμονεί και με την επιρροή του στη κυβέρνηση καταφέρνει ένα μεγάλο ομολογουμένως άθλο , να αναγείρει σχολικό κτίριο στη ιδιαίτερη πατρίδα του το Φιλώτι . Στις εκλογές του Μαρτίου 1950 κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στη περιφέρεια Καστοριάς – Φλώρινας με τον συνδυασμό Π.Λ.Π. (Κοτζιά – Μανιαδάκη) και εκλέγεται . Το 1951 πεθαίνει στην Αθήνα αιφνίδια βυθίζοντας στο πένθος την παροικία των Φιλοτιτών της Αθήνας αλλά και όλων των Ναξίων . Πηγή : Ναξιακό Μέλλον ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ email: giorgos.manolas@yahoo.gr Φωτογραφία του λευτέρης τσίλογλου.
Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
Γεώργιος Δεμενεόπουλος , ευεργέτης και ήρωας του Φιλωτίου
Ο Γεώργιος Δεμενεόπουλος γεννήθηκε στο Φιλότι Νάξου το 1891 και πέθανε στην Αθήνα το 1951 . Αφού τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Φιλοτίου πήγε στο Γυμνάσιο Σύρου και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου . Το 1911 μπαίνει στη Στρατιωτική Σχολή Κέρκυρας και το έτος 1912 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του 1ου Συντάγματος Πεζικού συμμετέχει στους ηρωικούς πολέμους 1912 – 1913 , στη μάχη του Σαρανταπόρου τραυματίζεται στο στήθος . Έλαβε το παράσημο της ανδρείας επί του πεδίου της μάχης από τον αρχιστράτηγο διάδοχο Κωνσταντίνο .
Μετά την επούλωση των τραυμάτων του τοποθετείται στη στρατιά της Ηπείρου και συμμετείχε στην επίθεση εκπόρθησης του ιστορικού Μπιζανίου και ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στα Ιωάννινα . Προάχθηκε σε υπολοχαγό και μετατέθηκε στη στρατιά Μακεδονία. Στους ελληνοβουλγαρικούς πολέμους ως διοικητής λόχου συμμετείχε στις μάχες Κιλκίς – Λαχανά – Τζουμαγιάς – Δωϊράνης .
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου