Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Εκδήμωση τιμής στον Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη στη Βυτίνα

Οκτώβριος 15, 2013 - 09:20
Το σωματείο «φίλοι του κληροδοτήματος Παν. Τριανταφυλλίδη», και ο δήμος Γορτυνίας διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μεγάλο εθνικό ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 13.00 στο χώρο της Τριανταφυλλιδείου γεωργικής σχολής Βυτίνας. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Το Σωματείο "Φίλοι του κληροδοτήματος Παν. Τριανταφυλλίδη" σε Δελτίο Τύπου αναφέρει:
Φέτος συμπληρώνονται εκατόν πενήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Βυτιναίου Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος πέθανε το 1863 στα Σαράτα της Ρουμανίας. Το σωματείο «φίλοι του κληροδοτήματος Παν. Τριανταφυλλίδη» το οποίο έχει ως στόχο τη διαφύλαξη της μνήμης του σπουδαίου αυτού ανδρός και τη σωστή λειτουργία του ομωνύμου κληροδοτήματος, κήρυξε το 2013 έτος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη. Παράλληλα οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων με κορυφαία αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις 20 0κτωβρίου 2013 ημέρα Κυριακή στο χώρο της Τριανταφυλλιδείου σχολής.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 13.00 ώρα με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του αειμνήστου Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη στον προαύλιο χώρο της σχολής και θα συνεχισθεί στην αίθουσα τελετών του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου με ομιλητή τον κ Παναγιωτόπουλο λέκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου των Αθηνών σχετικά με το βίο του τιμωμένου προσώπου. Θα προηγηθεί χαιρετισμός και σύντομη αναφορά στο κληροδότημα από τον πρόεδρο του σωματείου κ. Κώστα Παναγόπουλο. Χαιρετισμό επίσης θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης και ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλος.
Τιμώντας το μεγάλο εθνικό ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη και την όλη προσφορά του στην Ελλάδα στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Καλούνται να τιμήσουν με την παρουσία τους οι Βυτιναίοι, οι φίλοι της Βυτίνας και όλοι οι αναγνωρίζοντες την προσφορά του σπουδαίου αυτού Έλληνα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δήμο Γορτυνίας, ο οποίος προσεφέρθη να καλύψει το οικονομικό κόστος όλης της εκδήλωσης. Επίσης με την ευκαιρία αυτή θα κυκλοφορήσει και θα διανεμηθεί δωρεάν με δαπάνη επίσης του δήμου, το βιβλίο του Βυτιναίου ιστορικού Αθανασίου Λαμπροπούλου σχετικά με τον Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη.
Και λίγα λόγια για το μεγάλο εθνικό ευεργέτη.
Ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στη Βυτίνα το 1810 και έμαθε τα πρώτα γράμματα στη σπουδαία και ονομαστή σχολή της. Σε ηλικία επτά ετών έχασε τον πατέρα του μεγάλο δερματέμπορο Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη το 1817. Τον μεγάλωσε μαζί με τις τρεις αδελφές του με ξεχωριστή φροντίδα η μητέρα του και ο τραπεζίτης παππούς του Θεόδωρος Ταμπακόπουλος. Έζησε την έκρηξη της επανάστασης του 1821 με τη σύσσωμη συμμετοχή της πατρίδας του της Βυτίνας και παρακολούθησε την πυρπόληση της από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ το 1825, τη σφαγή του παππού του στα δραματικά γεγονότα της «Δρακοσπηλιάς» (περιοχής του Μαινάλου) και την αιχμαλωσία των αδελφών του από τα Αιγυπτιακά στρατεύματα, τα οποία κατέσφαζαν όποιον άνδρα ή παιδί εύρισκαν μπροστά τους και αιχμαλώτιζαν τις νέες κοπέλες. Ο ίδιος σώθηκε ανεβασμένος σε ένα έλατο και έφτασε κατόπιν περιπλανόμενος στο Ναύπλιο. Εκεί ήλθε από τη Ρουμανία ο θείος του Νικόλαος Ταμπακόπουλος και τον πήρε μαζί του. Για αρκετά χρόνια δούλεψε κοντά στο θείο του και αργότερα ανέπτυξε δικές του επιχειρήσεις νοικιάζοντας κτήματα και καλλιεργώντας σιτάρι. Δημιούργησε πολύ μεγάλη περιουσία και θεωρείτο από τους πλουσιότερους Έλληνες του εξωτερικού.
Η συμπεριφορά του τόσο απέναντι στους ντόπιους κατοίκους όσο και σε αυτούς που είχε στην υπηρεσία του ήταν άριστη και διακρίνετο για τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία του. Ανταποκρινόταν δε πάντοτε πρόθυμα και απλόχερα στις κρούσεις των συμπατριωτών του Βυτιναίων για οικονομική ενίσχυση για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Απέστειλε γενναία χρηματική ενίσχυση για την ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Τρύφωνος το 1843 και επίσης βοήθησε οικονομικά τη σχολή και τη βιβλιοθήκη της γενέτειράς του.
Η μεγάλη του όμως προσφορά πραγματοποιήθηκε με τις δύο διαθήκες του με τις οποίες προσέφερε μετά το θάνατό του το σύνολο της πολύ μεγάλης περιουσίας του ύψους 45.000 χρυσών Αυστριακών φλουριών στην Ελλάδα για τη δημιουργία γεωργικών σχολείων και την ενίσχυση των επιστημών που σχετίζονται με τη γη. Από την τεράστια αυτή περιουσία δημιουργήθηκε το Τριανταφυλλίδειο κληροδότημα, με τη χρηματοδότηση του οποίου ιδρύθηκαν το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα η γεωργική σχολή της Τίρυνθας, της Βυτίνας (η οποία αργότερα μετετράπη σε δασική) και του Βόλου. Επίσης αναγέρθηκε το 1895 το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο της σχολής Βυτίνας, αγοράσθηκε το Τριανταφυλλίδειο κτήμα έκτασης 150 στρεμμάτων και δημιουργήθηκε το μοναδικό πειραματικό δασικό αλσύλλιο από τους μαθητές της δασικής σχολής το 1910.
Σήμερα το Τριανταφυλλίδειο κληροδότημα χρηματοδοτεί το γεωργικό κτήμα Βυτίνας, τα κρατικά γεωργικά κτήματα Πελοποννήσου, ενώ χορηγεί είκοσι υποτροφίες σε προπτυχιακούς και είκοσι σε μεταπτυχιακούς φοιτητές σχολών των «επιστημών της γης» (γεωπονικής και κτηνιατρικής).
Εκείνο όμως που αποτελεί μνημείο φιλοπατρίας και δείγμα μεγάλου αλτρουισμού και ανθρωπισμού είναι το περιεχόμενο των δύο διαθηκών με τις οποίες αφήνει όλη την περιουσία του στην Ελλάδα και ορίζει διαχειριστή της το Υπουργείο Οικονομικών. Ορίζει επίσης μέσω αυτής να ενισχύεται η έρευνα και η επιστημονική προσπάθεια, που έχει σχέση με την ανάπτυξη της γεωργίας στην Ελλάδα. Το περιεχόμενο των διαθηκών γίνεται περισσότερο επίκαιρο σήμερα σε μια εποχή με πληθώρα προβλημάτων και ανάγκη προτύπων, που θα οδηγήσουν σε λύσεις των αδιεξόδων.
Ας τιμήσουμε με τον πρέποντα σεβασμό το μεγάλο αυτό Έλληνα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κων/νος Παναγόπουλος Παναγιώτης Παπαδέλος
Ομότιμος καθηγητής φιλόλογος- τ. Λυκειάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου