Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Η Βαρδάκειος σχολή Ερμούπολης

 Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης λειτουργεί από το 1872 ως παράρτημα του Φιλολογικού Συλλόγου Αθηνών «Παρνασσός» που είχε ως σκοπό την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού με την προσφορά δωρεάν εκπαίδευσης στα γράμματα και τις τέχνες. Η ενέργεια του « Παρνασσού» να ιδρύσει και στη Σύρο σχολή για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση των φτωχών παιδιών που δούλευαν όλη την ημέρα για την επιβίωσή τους, έδωσε μεγάλη ανακούφιση και ελπίδα στο Συριανό λαό. Η εκπαίδευση... αφορούσε κύρια τις έξι τάξεις του δημοτικού σχολείου. Τα μαθήματα γίνονταν τις νυχτερινές ώρες και τα παρακολουθούσαν μικρά παιδιά και έφηβοι.
Το έτος 1888 αποτελεί σταθμό για τη Σχολή, γιατί αποσπάται από τον Παρνασσό, ο οποίος παραχωρεί το διώροφο κτίριο που στεγάζεται μέχρι σήμερα η σχολή (Μάρτεν Νόρδεστρομ 8) και λειτουργεί ως ανεξάρτητο σωματείο. Διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο που ανανεώνεται ανά τριετία και τηρεί δικό του καταστατικό και προϋπολογισμό.
Το 1938 με δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη Βαρδάκα (4.000.000 δρχ.) έγινε ριζική ανακαίνιση και επισκευή του κτιρίου της Σχολής και γι`αυτό το λόγο ονομάστηκε Βαρδάκειος Επαγγελματική και Νυχτερινή Σχολή Ερμουπόλεως.

Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου