Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Β Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών (Μαράσλειο)

 Απόφοιτες  Η ιδέα για την κατασκευή αυτού του blog ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πρώην συμμαθητριών που αποφοίτησαν από το Β' Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών (Μαράσλειο) το 1974. Τότε όλες είχαμε υποσχεθεί ότι θα ξαναβρεθούμε αλλά κάθε μία τράβηξε τον δικό της δρόμο και χαθήκαμε. Πρόσφατα διοργανώθηκε μία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 25. Σκοπός μας είναι να βρούμε και τις υπόλοιπες! AN ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ... ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ E-MAIL
Γυμνάσιο "Αριστοτέλης"
Περιοχή: οδός Μαρασλή 6 & Σουηδίας
Έτος: 1929
Περιγραφή:
Το Γυμνάσιο Θηλέων "Αριστοτέλης" στη γωνία των οδών Μαρασλή και Σουηδίας, δίπλα στο Μαράσλειο, οικοδομήθηκε το 1929 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Νικόλαου Μητσάκη (1899-1941), στελέχους του Υπουργείου Παιδείας από το 1926, με πλούσιο έργο στον τομέα του σχεδιασμού σχολικών μονάδων. Στην προκειμένη περίπτωση ο Μητσάκης μετέβαλε τα αρχικά σχέδια (του Ιωάννη Αντωνιάδη), δημιουργώντας ένα αρκετά πρωτοποριακό κτίριο, όπου τα κλασικίζοντα στοιχεία συνδυάζονται με τους καθαρούς όγκους της "μοντέρνας" αρχιτεκτονικής. Σήμερα στεγάζει το 26ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών.
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Είναι φανερό πως το κτίριο του Β΄ Γυμνασίου Θηλέων Αθηνών, του σχολείου, από το οποίο αποφοιτήσαμε πριν από περίπου 40 χρόνια, δεν περνάει αδιάφορο σε όποιον έχει την τύχη να ζήσει σ' αυτό, είτε ως μαθητής, είτε ως καθηγητής.
Εμείς θα το θυμόμαστε πάντα, γιατί έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις εφηβικές μας ανησυχίες, αλλά και τους πολιτικούς μας προβληματισμούς που γεννούσε η εποχή της χούντας που ζήσαμε εκεί, οι οποίοι καθόρισαν τη σκέψη και τη ζωή μας.
Όμως η ιστορία του σχολείου ξεκινάει πολύ πριν από μας. Την καταγραφή της ανέλαβε οικειοθελώς ένας άνθρωπος που το ζει και το αγαπάει από τη θέση του καθηγητή. Αναφέρομαι στον κ.Τάκη Λάζο καθηγητή Φυσικής στο 26ο γυμνάσιο της Αθήνας, που φιλοξενείται σήμερα στο ίδιο κτίριο, ο οποίος έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά για την καταγραφή της ιστορίας του κτιρίου, την οποία μας εμπιστεύτηκε.
Κύριε Λάζο ευχαριστούμε πολύ.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου