Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τα περβόλια Λακωνίας

 Τα Περιβόλια είναι χωριό του δήμου Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
Από το 1947 αποτελούσε Κοινότητα.
Τα Περιβόλια βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο της Βόρειας Λακωνίας, 2 ΚΜ από το Παλάτι της Ωραίας Ελένης και του Μενέλαου, στο 20 ΚΜ του δρόμου Σπάρτη – Μεγαλόπολη, 800μ μετά το Καστόρειο.
Εδώ έγιναν το 1958 τα πρώτα Δημόσια Λουτρά και από όλα τα χωριά έκαναν το λουτρό τους οι άνθρωποι, με 1 δραχμή το άτομο. Τα λουτρά υπάρχουν ακόμα αλλά δεν λειτ...ουργούν.
Τα Περιβόλια καταλαμβάνουν έκταση, περίπου σαν την Σπάρτη.
Το όνομα «Περιβόλια» δηλώνει την θέση στον χάρτη, αλλά και το μεγάλο αριθμό σε κήπους, κτήματα και δένδρα (ελαιόδενδρα) με παραγωγικότητα.

Τα Μπολανέικα, Τσιπουρέικα είναι οικισμοί των Περιβολίων.
Το 1826 το χωριό καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ ο οποίος είχε έρθει με σκοπό να καταστρέψει τη Β.Λακωνία. Γι΄αυτό το λόγο αναφέρω πιο πάνω ότι δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τα σπίτια των κατοίκων. Επίσης αναφέρεται ότι οι κάτοικοι καθότι πλούσιοι είχαν δωρίσει ένα μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται πάνω στον Ταϋγετο και πολλά κειμήλια μερικά από τα οποία βρίσκονται εκεί ακόμη και σήμερα.
Αργότερα το χωριό ανασυγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων. Έτσι με το πέρασμα του χρόνου το χωριό πήρε τη σημερινή του μορφή.
Είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα θα μπορούσαμε να πούμε, τα οποία είναι: Τρία Αυλάκια, Πάνω και Κάτω χωριό. Είχε ένα μονοθέσιο δημοτικό σχολείο που δέν είναι πολύ παλιό, χτίστηκε πρίν από 40 χρόνια περίπου.
Πληθυσμός 90 άτομα . Στον συνοικισμό υπάρχει και λειτουργεί ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ράδιο – Ταϋγετος 92,2 » από το 1988
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου