Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017


Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι α .  Π ά λ λ α

 Ο Αριστείδης Πάλλας ένας δυναμικός και χαλκέντερος άνθρωπος, συντηρητικός στις αντιλήψεις, προερχόμενος από οικογένεια με στρατιωτική παράδοση, άριστος μαθηματικός, από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με ιδιαίτερη... έφεση και ζήλο με τα φροντιστήρια. Αργότερα, γίνεται καθηγητής στις Σχολές Δοκίμων και Ευελπίδων. Διετέλεσε πρόεδρος, για πολλά χρόνια, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Έπαψε από πρόεδρος της εταιρείας μετά την μεταπολίτευση του 1974.

Σύμφωνα με δική του δήλωση, άνοιξε φροντιστήριο το 1925-26. Το 1934, βρίσκουμε διαφήμιση του φροντιστηρίου του στο περιοδικό Στάθμη, του Στυλ. Μαυρομμάτη.
Τα πρώτα χρόνια, το φροντιστήριό του έκλεινε περισσότερο προς τα πανεπιστημιακά μαθήματα, αλλά αργότερα ειδικεύτηκε στις εισιτήριες εξετάσεις στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Στην αρχή, το φροντιστήριό του βρίσκεται στη Χαριλάου Τρικούπη, και αργότερα (1959) στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Βερανζέρου 4.


Εκείνα που κάνουν ιδιαίτερα γνωστό τον Αριστείδη Πάλλα είναι:

• Τα πολλά και αρκετά αξιόλογα βιβλία του σε όλους τους τομείς των Μαθηματικών.
• Το Ετήσιο Δελτίο που περιέχει κάθε χρόνο τα θέματα των εξετάσεων με τις λύσεις τους, για όλες τις σχολές.

Η ετήσια αυτή έκδοση άρχισε το 1947, και ανελλιπώς συνέχισε τουλάχιστον μέχρι το 1980. Μέσα από το δελτίο, με μαχητικό τρόπο, κριτικάρει τα θέματα, χωρίς τις αναστολές άλλων. Επισημαίνει τις αδυναμίες του συστήματος των εισιτηρίων εξετάσεων και εκφωνεί πύρινους λόγους προς τη νεολαία στην «Εθνική Ένωση» της οποίας είναι πρόεδρος, για την ανάγκη αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στο φροντιστήριό του, δίδαξαν καθηγητές που αργότερα σταδιοδρόμησαν σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής. Ενδεικτικά αναφέρω:

• Σ Κορρές. Τακτικός καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
• Θεόδωρος Κουγιουμτζέλης. Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ.
• Α Κοκοτσάκης. Επιμελητής του ΕΜΠ και Καθηγητής στη Σχολή Ικάρων.
• Γκιζελής. Ανώτερος Εκπαιδευτικός σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας.
• Πετρόχειλος. Διευθυντής Υδρογραφικής Υπηρεσίας Υπουργείου Βιομηχανίας.
• Ν Βαλέρης. Καθηγητής Χημείας στη Σχολή Δοκίμων.
• Κ Ρομπάκης. Τακτικός καθηγητής Μικρού Πολυτεχνείου.
Από κει πέρασε κι ο μεγάλος έλληνας φυσικός Αχιλλέας Παπαπέτρου, καθηγητής στο ΕΜΠ, που παύτηκε από τη θέση του για πολιτικούς λόγους και σταδιοδρόμησε με εξαιρετική επιτυχία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Άλλοι συνεργάτες: οι Φυσικοί Ν. Αραβαντινός και Γ. Παπαδόπουλος. Οι Μαθηματικοί Σ. Πάχης, Κ. Τσαούσης και Μάρκος Ζουριδάκης. Ο Χημικός Γ. Βλάχος, και οι φιλόλογοι Ι. Λιάσκας , ο Σ. Παπαδόπουλος κτλ.
Τελικά, ο Αριστείδης Πάλλας, με τον τρόπο του, με το προσωπικό του στυλ, ήταν μια από τις προσωπικότητες που βρέθηκαν και εργάστηκαν στον φροντιστηριακό χώρο και τον σφράγισαν με τη δράση τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου