Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΣΧΟΛΕΙΑ Κάτω Ραπτόπουλο Ευρυτανίας
Στο χωριό λειτουργούσαν δυο δημοτικά σχολεία ένα στον οικισμό Μηλιά και το άλλο στον οικισμό Παλαιοχώρι.
Το πρώτο σχολείο λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε πετρόκτιστο κτήριο το οποίο χτίστηκε με δαπάνη του συγχωριανού μας Χρήστου Σχίζα το 1946. Επειδή ο αριθμός των μαθητών του σχολείου ήταν μεγάλος χρησιμοποιούνταν σαν αίθουσα διδασκαλίας και ένας ιδιωτικός χώρος . Στο κτήριο αυτό λειτούργησε το σχολείο μέχρι το τέλο...ς της δεκαετίας του 1960, οπότε κατασκευάστηκε στον ίδιο χώρο ένα σύγχρονο λυόμενο κτήριο με δύο αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο και τουαλέτες, Στις αρχές του 1970 το σχολείο στεγάστηκε στο νέο κτήριο.
Στο σχολείο φοιτούσαν μαθητές απ΄όλους τους οικισμούς του χωριού διανύοντας μια απόσταση 6-7 χιλιομέτρων κάποιοι απ΄ αυτούς , βαδίζοντας σε δύσβατα
μονοπάτια και περνώντας από δύο ποτάμια που το χειμώνα γίνονταν αδιάβατα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ιδρύθηκε 1/θ Δημοτικό Σχολείο στον οικισμό Παλαιοχώρι, το οποίο στεγαζόταν σε ιδιωτικό κτήριο, και στο οποίο φοιτούσαν μαθητές από τους οικισμούς Κάμπο, Παλαιοχώρι και Πουλιάνα.

Στις αρχες της δεκαετίας του 1980 κατασκευάστηκε με δαπάνη της οργάνωσης
«Σώστε τα παιδιά» κτήριο στο οποίο στεγάστηκε το σχολείο.
Στα δύο σχολεία Κάτω Ραπτοπούλου και Παλαιοχωρίου λειτούργησαν με δαπάνη μιας οργάνωσης τη δεκαετία του 1980 συσσίτια για τους μαθητές.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ανεστάλη η λειτουργία και των δύο σχολείων λόγω μείωσης των μαθητών και οι λίγοι μαθητές που απέμειναν μεταφέρθηκαν στο Δημοτ.Σχολείο Άνω Ραπτοπούλου.
Τα δύο αυτά σχολικά κτήρια χρησιμοποιούνται σήμερα για τις ανάγκες του συλλόγου, αλλά και των κατοίκων του χωριού για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Φωτ.:Δημοτ.Σχολείο Κάτω Ραπτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου