Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Εκπαιδευτήρια Δούκα

Δεκαετία 1910]
Φίλιππος Νικολάου Δούκας
Το 1917 τέσσερις εκπαιδευτικοί, ο Ιωάννης Μεγαρεύς, μέχρι τότε Διευθυντής του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ο Νικόλαος Μεγαρεύς, Καθηγητής Ανώτερων Μαθηματικών στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Γεώργιος Χατζηιωάννου, Γενικός Επιθεωρητής Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και ο Φίλιππος Δούκας, Φιλόλογος ιδρύουν ένα καινούργιο ιδιωτικό σχολείο, τη «Σχολή Πρακτικών Σπουδών»
Το νέο σχολείο στεγάζεται στην οδό Πατησίων αριθμός 132 στην Κυψέλη και περιλαμβάνει τις ακόλουθες βαθμίδες: πλήρες Δημοτικό, Πεντατάξιο Γυμνάσιο, ισότιμο της Βαρβακείου Σχολής και Τετρατάξια Εμπορική Σχολή, ισότιμη του Γυμνασίου. Η λειτουργία του στηρίζεται σε εκπαιδευτικές αρχές που έχουν ως στόχο τη δημιουργία πειθαρχημένων και συγκροτημένων προσωπικοτήτων.[εκκρεμεί παραπομπή]
Στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, το εκπαιδευτικό ίδρυμα αποκτά νέο όνομα: Σχολή Μεγαρέως «Ο Προμηθεύς»
Οι μαθητές του είναι παιδιά από περιοχές που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους πολέμους του 1912-13 αλλά και παιδιά προσφύγων, από τη Μικρά Ασία. Για τους μαθητές αυτούς, η φοίτηση στο σχολείο είναι απαλλαγμένη από εκπαιδευτικά τέλη.[εκκρεμεί παραπομπή] Το πρόγραμμα μαθημάτων αποτελείται τόσο από γενικά μαθήματα που διδάσκονταν στο γυμνάσιο όσο και από ειδικά, Εμποριολογία, Λογιστική, Πολιτική Οικονομία, Εμπορικό Δίκαιο, Εμπορική Αριθμητική, Εμπορευματολογία, Ναυτικά (ή τα Νομικά), καθώς και δύο ξένες γλώσσες, Γαλλικά και Αγγλικά.
Δεκαετία 1930
Το 1933 τρία από τα ιδρυτικά μέλη του σχολείου αποχωρούν από τη διοίκηση λόγω φυσικής και σωματικής κόπωσης, ενώ πραγματοποιείται η πρώτη από τις επίσημες μετονομασίες της σχολής: Σχολή Μεγαρέως «Ο Προμηθεύς» Φιλίππου Ν. Δούκα.
Το 1935 ιδρύεται το Νηπιαγωγείο με πρωτοβουλία του Φιλίππου Ν. Δούκα το οποίο στεγάζεται σε κτίριο της οδού Ιθάκης 36.
Δεκαετία 1940
Το 1940 το σχολείο μεταφέρεται και λειτουργεί σε νέες εγκαταστάσεις στην οδό Αγίου Μελετίου 77 στην Κυψέλη, που αποτελεί εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της εποχής. Με την είσοδο όμως, της Ελλάδας στον πόλεμο, ο Υπουργός διατάζει την επίταξη του κτιρίου για τη στέγαση μιας μονάδας Αυστραλών στρατιωτών.
Το 1945 η σχολή επιστρέφει στην έδρα της.
Δεκαετία 1950
O Φ.Ν. Δούκας με εκπαιδευτικούς του σχολείου
Το 1950 η σχολή αναστέλλει τη λειτουργία της καθώς ο ιδιοκτήτης του κτιρίου επιτυγχάνει την έξωσή της.
Το 1952 το σχολείο μετονομάζεται σε: «Παλλάδιο Λύκειο – Φίλιππου Ν. Δούκα» με τη σύμφωνη γνώμη του Φίλιππου Ν. Δούκα και του υιού του Κωνσταντίνου Δούκα, καθηγητή Μαθηματικών, και λειτουργεί πάλι στην περιοχή της Κυψέλης.
Δεκαετία 1960
Στιγμιότυπο από θεατρική παράσταση με τη λήξη του σχολικού έτους
Η αρχή της δεκαετίας στιγματίζεται από το θάνατο του Κωνσταντίνου Φ. Δούκα. Ωστόσο οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες καθιστούν επιτακτική την επέκταση των εγκαταστάσεων.[εκκρεμεί παραπομπή] Τότε και σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κωνσταντίνου Μπίτσιου δημιουργούνται οι μελέτες και τα σχέδια των νέων εγκαταστάσεων στον Παράδεισο Αμαρουσίου.
Δεκαετία 1970Η μετεγκατάσταση του σχολείου χαρακτηρίζει τη δεκαετία του 70. Η σχολή αποκτά νέο όνομα, «Εκπαιδευτήρια Δούκα-Παλλάδιο Λύκειο». Επιπλέον τη δεκαετία αυτή, λαμβάνονται δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις: Η συνεργασία με τον καθηγητή παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου της Louvain (Βέλγιο) André Dehant (πρόγραμμα Dehant)[εκκρεμεί παραπομπή] και η ενασχόληση με τον αθλητισμό σε επαγγελματικό επίπεδο. Μάλιστα το 1977, η σχολική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων καταλαμβάνει τη Β’ θέση στο πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης.
Δεκαετία 1980Το σύστημα Dehant εφαρμόζεται ολοκληρωμένα στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου, ενώ ο ΑΣΕΔ, καθιερώνεται στο χώρο της χειροσφαίρισης με τους παίκτες του να αποτελούν τον κορμό της εθνικής ομάδας.
Το 1985 δημιουργείται το τμήμα του General Certificate of Education (GCE). Στόχος του νέου Τμήματος είναι η προετοιμασία των τελειοφοίτων του σχολείου για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία.
Δεκαετία 1990
Το 1992 δημιουργείται στο Νηπιαγωγείο η «Γωνιά του Υπολογιστή». Είναι η δεκαετία όπου η πληροφορική εισέρχεται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το 1993 ετοιμάζεται από το σχολείο το Σύστημα Εκπαιδευτικής Πληροφορικής, το οποίο, το 1996, μετεξελίσσεται στο Παλλάδιο Δίκτυο.
Το 1997 διοργανώνεται ο πρώτος Ετήσιος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός στο Διαδίκτυο με την ονομασία «Λυσίας», ο οποίος αποτελεί καινοτομία στην Εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Το 1993 ξεκινά η λειτουργία του Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας με στόχο την υποστήριξη και ενίσχυση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου