Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ιωακείμειο γυμνάσιο-λύκειο Θηλέων

  Το Ιωακείμειο γυμνάσιο - λύκειο θηλέων έχει μια μακρόχρονη όσο και πολύ έντονη ιστορία. Οι ανάγκες για ένα εκπαιδευτήριο το οποίο θα κάλυπτε την μόρφωση και εκπαίδευση για τις νεαρές Ελληνίδες της Πόλης από τις διάφορες πολυπληθείς συνοικίες, έφεραν σαν αποτέλεσμα, την πρόταση για δημιουργία και υλοποίηση ενός εκπαιδευτηρίου το οποίο θα ανταποκρινόταν σε αυτές τις ανάγκες. Το πνευματικό αυτό καθίδρυμα σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής του πορείας υπήρξε το μοναδικό ανώτατο παρθεναγωγείο της κυρίως Κωνσταντινούπολης
Έτσι το σχολείο που ανέθρεψε γενιές και γενιές κοριτσιών της Ελληνικής Πολίτικης Ομογένειας δημιουργήθηκε το 1884 έπειτα από δωρεά 2.000 και πλέον χρυσών λιρών που άφησε στη διαθήκη του ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Β'. Χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Β, Ιωαννίδη. σε δυο οικόπεδα που είχε δωρίσει ο Πατριάρχης. Το Ιωακείμειο παρθεναγωγείο βρισκόταν υπό την διοίκηση και άμεση εξάρτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατα την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του το σχολείο είχε οκτώ τάξεις 3 λυκείου, 4 δημοτικού και 1 προπαρασκευαστική. Από το 1917 προστέθηκαν νέες τάξεις και τέλος είχε 6 τάξεις δημοτικού, 3 γυμνασίου, 3 λυκείου. Η λειτουργία του σχολείου στηρίχτηκε στις δωρεές. Από τα πρώτα χρόνια ιδρύθηκε σύλλογος ο οποίος αναλάμβανε το έργο για τη βοήθεια του σχολείου.
Οι Ιωακειμειάδες, κρατώντας σαν λάβαρο στα χέρια το δίπλωμά τους, σκορπίστηκαν και στα [πιο απώτερα σημεία του Οθωμανικού Κράτους και μεταλαμπάδευσαν τα φώτα της Ελληνοχριστιανικής παιδείας, τονώνοντας το θρησκευτικό και ηθικό φρόνημα εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνοπαίδων. Και όχι μόνο τότε, αλλά και στην εποχή μας διέπρεψαν οι "βασίλισσες" στο εκπαιδευτικό στάδιο. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των δασκάλων και των διευθυντριών που υπηρέτησαν στα δημοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης προέρχονταν από τις απόφοιτες του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου.
Μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από τις πατρογονικές τους εστίες, καθώς επίσης και την απαγόρευση του διορισμού ομογενών καθηγητών στα ελληνικά σχολεία της Πόλης, αρκετές Ιωακειμειάδες συνέχισαν τις σπουδές τους σε πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας και διακρίθηκαν στις επιστήμες. Σήμερα μάλιστα, πολλές απόφοιτες υπηρετούν ως καθηγήτριες στη Μέση Εκπαίδευση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Εδώ και λίγα χρόνια οι εργασίες του έχουν ανασταλεί μιας και δεν υπάρχει μεγάλος
αριθμός μαθητριών και τα κορίτσια φοιτούν στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή πάλι στο Φανάρι λίγο πιο μακριά από το επιβλητικό κάποτε μέγαρο του Ιωακειμείου το οποίο δεν λειτουργεί.
Τριανταφιλλίδου Δήμητρα
Αναστάσιος Κ. Ιορδάνογλου, Το εθνικόν Ιωακείμειον Παρθεναγωγείον. Κωνσταντινουπόλεως 1882-1998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου