Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ανδρέας Συγγρός και σχολικά κτίρια

 Ο ρόλος του στα πολιτικά πράγματα της εποχής επικρίθηκε έντονα (είχε χαρακτηριστεί από τους αντιπάλους του μεταξύ άλλων ως επιδέξιος πολιτικάντης και χρυσοκάνθαρος), όμως κανείς δεν αμφισβήτησε το φιλανθρωπικό του έργο. Έχοντας αποκτήσει μεγάλη περιουσία παρέχοντας δάνεια με υπέρογκους τόκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Συγγρός διέθεσε μεγάλα ποσά υπέρ κοινωφελών και φιλανθρωπικών σκοπών. Κατασκεύασε μεταξύ άλλων το δημοτικό σχολείο Σκι...άθου, τις φυλακές Συγγρού, το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, την αριστερή πτέρυγα του Ευαγγελισμού. Με την διαθήκη του κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό κράτος για την κατασκευή και την οικονομική ενίσχυση νοσοκομείων όπως το «Ανδρέας Συγγρός», το Πτωχοκομείο Αθηνών, το Δρομοκαΐτειο, το Αμαλίειον ορφανοτροφείο, αλλά και την κατασκευή σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων. Θεωρείται ότι υπήρξε ο ισχυρότερος άντρας της εποχής του μετά τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄.
Εκατοντάδες σχολεία χτίστηκαν σε όλη την Ελλάδα με δωρεές και κληροδοτήματα του Α. Συγγρού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση με το θάνατό του έκλεισε λόγω πένθους όλα τα σχολεία επί τριήμερο

Όντας εν ζωή χρηματοδότησε το χτίσιμο δεκάδων σχολείων ανά την Ελλάδα. Ως παραδείγματα αναφέρω :Το Μαράσλειο Εμπορικό λύκειο της Θεσσαλονίκης. Το δημοτικό σχολείο Δημητσάνας. Το δημοτικό στο Κρανίδι Ερμιονίδος . Το σχολείο στη Σκιάθο (Μπούρζι). Σε πολλά χωριά της Εύβοιας, της Φωκίδας, σε νομούς της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, σε νησιά( Φολέγανδρος)
Στην πραγματικότητα με τη διαθήκη του που συντάχτηκε το 1896 ο Α. Συγγρός αφήνει στο κράτος το ποσό των 750.000 δραχμών με προορισμό την κατασκευή σχολείων σε όλη τη χώρα εκτός από την πρωτεύουσα. Το κεφάλαιο όμως αυτό, που κατατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος την 1 Ιανουαρίου 1904, παραμένει ακέραιο (κεφάλαιο και τόκοι) το 1926.
Αυτά τα χρήματα μαζί με ένα δάνειο χρηματοδότησαν το πρόγραμμα Βενιζέλου- Γ. Παπανδρέου για την ανέγερση σχολείων ανά την Ελλάδα
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου