Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Εδώ Βόλος Ένα σχολείο, μια ιστορία... Βαγγέλης Πασιάς

Στο τέλος του δρόμου όπου βρίσκεται το σπίτι μου, δεσπόζει το 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Βόλου, γνωστό και ως «Παγκύπριον Διδακτήριον». Πολλοί, βέβαια, το χαρακτηρίζουν ως το «σχολείο των επιτυχιών», καθώς πολλοί επιστήμονες αλλά και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου φοίτησαν στο συγκεκριμένο σχολείο. Ωστόσο, εκτός από «σχολείο των επιτυχιών», το 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Βόλου είναι ίσως το ιστορικότερο σχολείο της Μαγνησίας, του οποίου η ιστορία φαίνεται και στο μουσείο που βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα.
Οκτώ χρόνια μετά την αποφοίτησή μου από το συγκεκριμένο σχολείο, αποφάσισα να επισκεφτώ το μουσείο του, όπου φυλάσσονται με μεράκι των εκπαιδευτικών διάφορα εκθέματα ιστορικής σημασίας. Από θρανία, ποδιές και κονκάρδες μέχρι εργαλεία πειραμάτων και προβολείς του περασμένου αιώνα συνθέτουν τον εκθεματικό χώρο του μουσείου.
Το 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Βόλου ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας με βασιλικό διάταγμα στις 25/3/1882 ως τετρατάξιο γυμνάσιο Μαγνησίας, καθώς ήταν το μοναδικό στον νομό. Το 1929 και το 1937 λειτουργεί ως εξατάξιο και ως οκτατάξιο γυμνάσιο, αντίστοιχα. Μετά τον σεισμό του 1954, που έπληξε την περιοχή του Βόλου, το 1ο γυμνάσιο μεταστεγάζεται σε άλλη περιοχή και σε άλλο κτίριο, το οποίο οικοδομήθηκε με χρήματα από έρανο που έγινε στην Κύπρο, εκ του οποίου γεγονότος ονομάστηκε «Παγκύπριον Διδακτήριον». Το 1979 παίρνει τη σύγχρονη εκπαιδευτική του μορφή καθώς λειτούργησε ως μικτό γυμνάσιο και λύκειο.
Κοιτώντας τα εκθέματα και τις ετικέτες που τα συνοδεύουν, εκπλήσσεται κανείς όταν μικρές σταγόνες ιστορίας έρχονται στο φως! Ο γνωστός Έλληνας λογοτέχνης και ποιητής, Κώστας Βάρναλης, υπήρξε διευθυντής του τότε «Σχολαρχείου» του Βόλου κατά τη σχολική περίοδο 1911-1912. Και λίγο πιο δίπλα από το όνομά του και το απολυτήριο εκείνης της εποχής που είχε υπογράψει βρίσκεται σε περίοπτη θέση ο έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών για το σχολείο που βραβεύτηκε το 1996. Ο λαογράφος Κίτσος Μακρής, οι ηθοποιοί Λαυρέντης Διανέλλος και Βασίλης Μητσάκης και διάφοροι πολιτικοί είναι ορισμένοι από τους απόφοιτους του συγκεκριμένου σχολείου, των οποίων σώζονται και τις ετικέτες που τα συνοδεύουν, εκπλήσσεται κανείς όταν μικρές σταγόνες ιστορίας έρχονται στο φως! Ο γνωστός Έλληνας λογοτέχνης και ποιητής, Κώστας Βάρναλης, υπήρξε διευθυντής του τότε «Σχολαρχείου» του Βόλου κατά τη σχολική περίοδο 1911-1912. Και λίγο πιο δίπλα από το όνομά του και το απολυτήριο εκείνης της εποχής που είχε υπογράψει βρίσκεται σε περίοπτη θέση ο έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών για το σχολείο που βραβεύτηκε το 1996. Ο λαογράφος Κίτσος Μακρής, οι ηθοποιοί Λαυρέντης Διανέλλος και Βασίλης Μητσάκης και διάφοροι πολιτικοί είναι ορισμένοι από τους απόφοιτους του συγκεκριμένου σχολείου, των οποίων σώζονται απολυτήρια και έλεγχοι προόδου.
Το σχολείο διαθέτει και μια πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει σε οργάνωση μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Επίσης, υπάρχουν εργαστήρια και αίθουσες προβολής, ενώ στο γυμνάσιο υπάρχουν ντουλαπάκια στους διάδρομους στα οποία οι μαθητές τοποθετούν τις μαθητικές τσάντες και παίρνουν τα βιβλία που χρειάζονται.
Ακούγοντας, πλέον, καθημερινά από το σπίτι μου τις παιδικές φωνές που οδηγούν στο σχολείο και συμμεριζόμενος τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν καθηγητές και μαθητές, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στους τελειόφοιτους και καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου