Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Πρώτο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

 :Ένα σχολείο με μεγάλη ιστορία αλλά και παρόν
‘Όσοι κατηφορίζουν την οδό Χηλής στην Καλαμαριά συναντούν, λίγο πριν το γήπεδο του Απόλλωνα, ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο της Καλαμαριάς. Το σχολείο αυτό είναι από τα πιο προνομιούχα από άποψη κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς διαθέτει κλειστό γυμναστήριο, Χημείο ακόμη και δικό του θέατρο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι το σχολείο αυτό φέρει το ιστορικό προσωνύμιο «Φροντιστήριο Τραπεζούντος», σε ανάμνηση ενός από τα σημαντικότερα σχολεία του Πόντου.
Το «Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος» υπήρξε ο σημαντικότερος και μακροβιότερος εκπαιδευτικός οργανισμός της Τραπεζούντας και ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια της Μικράς Ασίας. Ιδρύθηκε το 1682 από τον Σεβαστό Κυμινήτη και διατηρήθηκε ως την αρχή της αποχώρησης των ελληνορθοδόξων από την πόλη το 1921. Κατά την πολυετή λειτουργία του το Φροντιστήριο συνέβαλε στην ανάδυση των διανοουμένων του Πόντου, που με τη σειρά τους συνετέλεσαν στη δημιουργία της εθνοτοπικής ταυτότητας του τέλους του 19ου αιώνα.
Στο ίδρυμα δίδαξαν από το 17ο αιώνα μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους όπως ο Τραπεζούντιος Σεβαστός Κυμινήτης, Σάββας Τριανταφυλλίδης, Σάββας Κωνσταντινίδης, Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, κ.ά. Με ιδιαίτερο διάταγμα του Βασιλέως Γεωργίου του Α΄, το ίδρυμα αυτό αναγωρίσθηκε και επίσημα ισότιμο ελληνικό Γυμνάσιο με τον τίτλο "Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος".
Λειτούργησε παρά τις αντιξοότητες μέχρι το 1922, η δε προσφορά του υπήρξε πολύ σημαντική στην πνευματική και ηθική ανάπλαση των Ελληνοποντίων και στην ανάπτυξη της εθνικής τους συνείδησης αφενός, και αφετέρου στη κατάρτιση ικανών δασκάλων για τις εκεί κοινότητες.
Στους βασικούς ευεργέτες του φροντιστηρίου περιλαμβάνονται επίσης και πλούσιοι Έλληνες έμποροι, όχι μόνο από την περιοχή της Τραπεζούντας αλλά και από αλλού, κυρίως από τη Ρωσία και τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Από τους σπουδαιότερους δωρητές ήταν ο Κ.Λ. Γκίκας και ο Αλέξανδρος Μουρούζης (στις αρχές του 19ου αιώνα), ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα δωρητές και ευεργέτες του ιδρύματος υπήρξαν η Οικογένεια Καλλιβάζη (η ισχυρότερη και πλουσιότερη ελληνική οικογένεια της εποχής) ο Χαράλαμπος Μουμόλωφ (ευκατάστατος Πόντιος από την Ανάπα), οι αδελφοί Ασλανίδη (από το Ροστώβ Νότιας Ρωσίας) και πολλοί άλλοι.
Πάντως το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς διαθέτει τις προυποθέσεις για να υλοποιήσει και σημαντικό εκπαιδευτικό έργο σήμερα καθώς γονείς, μαθητές, καθηγητές αλλά και απόφοιτοι του σχολείου συνεργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον. «Η φιλοσοφία που προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά είναι η παιδεία της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων διακιωμάτων και των αξιών», επισημαίνει η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς Ευθυμία Ζιώγα. «Αυτό προσπαθούμε να το πετύχουμε με την άμεση συνεργασία και των γονιών, τους οποίους καλούμε συχνά για ενημέρωση και συντονισμό των ενεργειών μας», προσθέτει η κα Ζιώγα.
Το Οκτατάξιο Γυμνάσιο Καλαμαριάς ιδρύθηκε ως αυτόνομο σχολείο τη σχολική χρονιά 1946-47 με τον Αναγκαστικό Νόμο 941/14-02-1946. Καθώς ο πληθυσμός της Καλαμαριάς συνεχώς μεγάλωνε, εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια. Το 1964 με πρωτοβουλία του βουλευτή του τότε κυβερνώντος κόμματος της Ενώσεως Κέντρου Αν. Κούση, ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου το νέο σχολείο το οποίο θα δημιουργηθεί στην Καλαμαριά να λάβει το όνομα "Φροντιστήριον Τραπεζούντος" σε ανάμνηση του Φροντιστηρίου, πράγμα και το οποίο και έγινε. Η θεμελίωση του νέου διδακτηρίου έγινε το 1965 από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ενώ τα εγκαίνια έγιναν πέντε χρόνια αργότερα το 1970. Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς με το ΦΕΚ 518/24-03-2008 σελ. 5 μετονομάστηκε και τυπικά σε 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς "Φροντιστήριον Τραπεζούντος"
Το κτίριο διαθέτει 16 αίθουσες διδασκαλίας, δύο εργαστήρια τεχνολογίας (Γυμνασίου & Λυκείου), δύο εργαστήρια πληροφορικής (Γυμνασίου-Οδύσσειας & Λυκείου ), εργαστήριο φυσικοχημείας, αίθουσα μουσικής, κλειστό γυμναστήριο, αμφιθέατρο, δύο βιβλιοθήκες (Γυμνασίου & Λυκείου), γραφεία καθηγητών, γυμνασιάρχη, λυκειάρχη, γραμματεία, κυλικείο κλπ. Στο χώρο του σχολείου βρίσκεται και το Θεατράκι της οδού Χηλής. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς.
Το «Φροντιστήριο Τραπεζούντος» ήταν ένα από τα πρωτοπόρα εκπαιδευτικά ιδρύματα της εποχής του αλλά και ο σημερινός διαδοχός του προσπαθεί να σταθεί επάξια στο ύψος των απαιτήσεων. «Το σχολείο μας πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί τη συνείδηση της καταγωγής των προγόνων μας» τονίζει η κα Ζιώγα. «Γι ’αυτό και κατά τη διδασκαλία επικεντρωνόμαστε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον προσφυγικό ελληνισμό και την παράδοση για να υπενθυμίσουμε στα παιδιά τις ρίζες τους», προσθέτει η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου. Στο έργο αυτό φαίνεται πως αρωγοί και συμπαραστάτες έρχονται οι απόφοιτοι του Πρώτου, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό έχουν ξανασυναντηθεί και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να υποστηρίξουν το σχολείο τους. Μπορείτε να τους εντοπίσετε στη σελίδα τους στο FB αλλά και να βρείτε τη σελίδα του σχολείου που έχουν δημιουργήσει στο διαδίκτυο. (http://1gym-kalam.thess.sch.gr/index.htm)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου