Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

... Οι Ευεργέτες του χωριού

Ο ΚΛΗΜΗΣ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
Το 1870, σε ηλικία 10 ετών, πήγε στις Παραδουνάβιες χώρες. Έγινε δάσκαλος και ασκώντας το επάγελμά του, απέκτησε πολύ μεγάλη περιουσία. Ασπάστηκε το μοναχικό βίο και άφησε ότι είχε και δεν είχε στην αγαπημένη του Βαμβακού. Από τους τόκους των χρημάτων του Κλήμη, συντηρήθηκε το ελληνικό σχολείο της Βαμβακούς, το οποίο είχε ιδρύσει το 1813 ο Θεοδώρητος ο Β’ και το οποίο λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1827. Το παράδειγμα του Κλήμ...η ακολούθησαν τόσοι και τόσοι Βαμβακίτες. ’Ετσι δεκάδα έχουν ανακηρυχθεί μέγιστοι ευεργέτες, δεκάδες μεγάλοι ευεργέτες και εκατοντάδες ευεργέτες και δωρητές
Σ’αυτό το ελληνικό σχολείο, οφείλουν οι Βαμβακίτες και πολλοί των κοντινών χωριών τη μόρφωση και την πρόοδό τους σε όλους τους τομείς και προπάντος στο εμπόριο, αποκτώντας διεθνή φήμη (Δ. Τσοχώνης, Σπ. Νιάρχος, Ι. Κουμάνταρος, Βούρβουλης και άλλοι πολλοί) στην ιατρική (Μαυρογένης, Α. Βραχνός, Δ. Τσοχώνης, Κ. Νικολετόπουλος, Γ. Σμυρνιωτής, Π. Βελδέκης, Χ. Χούπης, Π. Τριανταφυλλάκος, Α. Τρουποσκιάδης, Δ. Βελδεκής) και στην εκπαίδευση με δεκάδα καθηγητών και δεκάδες διδασκάλων.

ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Γεννήθηκε και πέθανε στη Βαμβακού (1872-1955)
Πατέρας του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου. ’Ηταν ο κύριος συντελεστής της ύδρευσης της Βαμβακούς και φρόντισε με κάθε τρόπο για το ελληνικό σχολείο του χωριού του, για την υγεία των συγχωριανών του με έμμισθο κοινοτικό γιατρό, κ.λ.π.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠ. ΝΙΑΡΧΟΣ
Ο μεγαλοεφοπλιστής, στην μνήμη του πατέρα του, ηλεκτροφώτισε το χωριό του.
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΠ. ΝΙΑΡΧΟΥ
Εκτελεί έργα υποδομής και ανάπλασης στη Βαμβακού ύψους 380.000.000 δρχ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ
’Εκτισε το σύγχρονο δημοτικό σχολείο, ανακαίνησε τη λέσχη του συλλόγου "Νέα ζωή" και ανέλαβε τη δαπάνη της φιλοτέχνησης και τοποθέτησης του ανδριάντα του Θεοδώρητου Β’.
ΝΤΟΛΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
Η σπουδαία ελληνίδα, κόρη των μεγάλων ευεργετών Ιωάννη Στ. Κουμανταρου και Φλώρας Κουμαντάρου, με χρήματά της έφτιαξε το ρολόι σε περίοπτη θέση, σήμα κατατεθέν του χωριού, οι χτύποι του οποίου υπενθυμίζουν σε όλους πως η Βαμβακού, εσαεί θα ζει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΤΣΟΧΩΝΗΣ
’Ιδρυσε την εταιρεία "Πάτερσον Τσοχώνης", η οποία έκτισε έναν υπερσύγχρονο ξενώνα στη Βαμβακού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Με δική του δαπάνη κατασκευάστηκε στη θέση "Αρνόμουσγα", καταφύγιο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου