Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

200 χρόνια της σχολής

2) Οι Μηλιές του Πηλίου
1/10/2014 4:00:00 μμ | Κοινωνία
«Θεραπεία ψυχής» είναι χαρακτηρισμός που ταιριάζει γάντι στον πλούτο που κρύβουν οι βιβλιοθήκες. Όταν, όμως, πρόκειται για τη Σχολή και Βιβλιοθήκη Μηλεών Πηλίου, ο χαρακτηρισμός γίνεται ακόμα πιο ακριβής, καθώς πρόκειται για την ονομασία που της χάρισαν οι ιδρυτές της.
«Ψυχής Άκος» (θεραπεία ψυχής), λοιπόν, ονόμασαν τη Μηλιώτικη Σχολή ο 'Ανθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδης, τρεις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που την ίδρυσαν το 1814 με στόχο τη δημιουργία ενός ανώτερου σχολείου στη γενέτειρά τους.
«Ψυχής Άκος» λέγεται επίσης η ημερίδα που πραγματοποιείται την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής και της Βιβλιοθήκης Μηλεών.
Την εκδήλωση ανοίγει στις 18:00 ο διακεκριμένος Ελβετός ελληνιστής Μπερτράν Μπουβιέρ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και, μεταξύ άλλων, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1998. Η ομιλία του «Ξεφυλλίζοντας τη ''Γεωγραφία Νεωτερική'' των Φιλιππίδη και Κωνσταντά» κάνει σαφή αναφορά σε ένα από τα πιο καινοτόμα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που γράφτηκε στη δημοτική και εκδόθηκε στη Βιέννη το 1791.
Ακολουθεί ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, με τίτλο ομιλίας «Οι λόγιοι των Μηλιών και η συμβολή τους στον Διαφωτισμό», θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με τους τρεις φωτισμένους άνδρες, που υπήρξαν ιερωμένοι, δάσκαλοι, συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες και μέλη της Φιλικής Εταιρείας.
Τέλος, η Ντία Φιλιππίδου, ερευνήτρια καθηγήτρια στο Κολλέγιο της Βοστόνης, θα μιλήσει «Για τις τύχες της ιστορικής συλλογής της Βιβλιοθήκης Μηλεών», που όπως πληροφορεί η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης (http://vivl-mileon.mag.sch.gr) σήμερα περιλαμβάνει 3.355 παλαιά τυπωμένα βιβλία, 116 χειρόγραφα, περί τα 1.000 λυτά έγγραφα και αντικείμενα που ανήκαν στη Μηλιώτικη Σχολή. Κατά τη διάρκεια της ημερίδα θα υπάρχει μικρή έκθεση βιβλίων και χειρογράφων.
Η Μηλιώτικη Σχολή ξεκινά επίσημα τη λειτουργία της υπό τη διεύθυνση του Γρηγορίου Κωνσταντά στις 6 Αυγούστου 1815. Αν και οι οθωμανικές Αρχές αρνήθηκαν να της δώσουν άδεια να λειτουργήσει ως ανώτερο σχολείο, σύντομα έγινε γνωστή για το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών (περιελάμβανε και τη διδασκαλία θετικών επιστημών με τη χρήση εποπτικών μέσων), καθώς και για την πλούσια βιβλιοθήκη της που ξεπερνούσε τους 10.000 τόμους.
Η λειτουργία της διεκόπη το 1821 όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, με πρωτεργάτη στο Πήλιο τον 'Ανθιμο Γαζή. Παρά τις σοβαρές ζημιές και την απώλεια βιβλίων, χαρτών και οργάνων που υπέστη μετά την αποτυχία του κινήματος, η Σχολή επαναλειτουργεί το 1834 με διδάσκαλο πάλι τον Γρ. Κωνσταντά. Ο θάνατός του το 1844 σηματοδοτεί και το οριστικό κλείσιμο της Σχολής.
Η σημερινή Βιβλιοθήκη χτίστηκε με δωρεά της Μηλιώτισσας Κρυσταλλιάς Οικονομάκη το 1928. Το κτίριο, που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία του χωριού και στον ιστορικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών, ανακαινίστηκε το 1974 και απέκτησε δεύτερο όροφο σε σχέδια του Μηλιώτη αρχιτέκτονα Αργύρη Φιλιππίδη.
Από το 1955 υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εκτός από το ιστορικό τμήμα με το σπάνιο υλικό που εξυπηρετεί ερευνητές και φοιτητές, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών Πηλίου διαθέτει και σύγχρονο δανειστικό τμήμα, με χιλιάδες βιβλία και περιοδικά που εμπλουτίζονται τακτικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου