Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017


Ομογενής δώρισε 600 εκατομμύρια δολάρια σε ιδρύματα

AddThis Sharing Buttons

Share to Facebook629Share to TwitterShare to Google+Share to LinkedInShare to WhatsAppShare to E-mailShare to Περισσότερα...15

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Γιάννη Σαντικού, οι υπεύθυνοι του San Antonio Area Foundation ανακοίνωσαν ότι ο Έλληνας μετανάστης έχει αφήσει στο ίδρυμα δωρεά που ανέρχεται στα $ 605 εκατομμύρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Γιάννης Σαντικός που δημιούργησε έναν κινηματογράφο και μια αυτοκρατορία ακινήτων στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2014. Αν και αμέσως μετά το θάνατό του, έγιναν δωρεές σε κάποιους φιλανθρωπικούς σκοπούς, η πλήρης έκταση των δωρεών του ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Σαν Αντόνιο στις 15 Δεκεμβρίου 2015, σχεδόν ένα χρόνο μετά το θάνατό του. Η SAAF θα διαχειριστεί τη δωρεά με βάση τις επιθυμίες του.

Η διαθήκη που άνοιξε πριν από ένα χρόνο, προέβλεπε άμεσες δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων $500.000 προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, με τα οποία προσφέρθηκε βοήθεια με τρόφιμα για άπορες οικογένειες στην Ελλάδα.

«Η συγκεκριμένη δωρεά είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των 51 ετών του Ιδρύματος μας και είναι η μεγαλύτερη ενιαία δωρεά στο Σαν Αντόνιο. Ο Σαντικός δώρισε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένου του σινεμά και των επιχειρήσεων real estate μετά από προσεκτική έρευνα σχετικά με την καλύτερη μέθοδο για τη δημιουργία ενός ταμείου με την κληρονομιά του, που θα μπορούσε να κάνει σημαντικές ετήσιες δωρεές. Ο Σαντικός επιθυμούσε να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών προγραμμάτων στην περιοχή. Θα υπερτριπλασιάσει το μέγεθος του Ιδρύματος» σύμφωνα με δήλωση από το Ίδρυμα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ο πατέρας του Λούις μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1911 από την Ελλάδα. Πρώτα εγκαταστάθηκε στο Ουάκο, όπου αρχικά εργάστηκε σε ένα μπακάλικο. Παρατήρησε τις μεγάλες ουρές των ανθρώπων που κάθε μέρα περίμεναν για να μπουν στο Θέατρο Rex. Έτσι, βλέποντας την ευκαιρία άρχισε να κάνει οικονομίες για να αγοράσει το θέατρο, ξεκινώντας ουσιαστικά μια ενασχόληση ενός αιώνα με κινηματογραφικές αίθουσες.

Το 1918 ο Λούις μετακόμισε στο Σαν Αντόνιο, όπου άρχισε τη λειτουργία του το θέατρο Ριάλτο, και τελικά ανοίγοντας το Palace Theatre στο Alamo Plaza τον πρώτο κινηματογράφο-παλάτι και πρόδρομο των μεγαλύτερων κινηματογραφικών συγκροτημάτων της περιοχής.


Ο Λούις επέστρεψε στην Ελλάδα το 1925, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε την Τούλα Γάτου και την έφερε μαζί του στο Σαν Αντόνιο. Το 1927, πούλησε τα περισσότερα από τα επιχειρηματικά του συμφέροντα στο Σαν Αντόνιο και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου έγινε ένας επιτυχημένος διανομέας ταινιών και όπου ο γεννήθηκε ο Γιάννης. Με την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο ο Λούις φοβούμενος για την ασφάλεια των παιδιών του, έστειλε τον Ιωάννη και στη συνέχεια την αδερφή του Κική και τον αδελφό του Dean πίσω στο San Antonio το 1946.

Ο Γιάννης εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Μαρίας, το 1947, λαμβάνοντας ακαδημαϊκά μαθήματα και μαθήματα της Αγγλικής γλώσσας ταυτόχρονα. Απέκτησε πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων μέσα σε 2 χρόνια και 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο ο πατέρας και η μητέρα του τελικά επέστρεψαν στο Σαν Αντόνιο, όπου άνοιξαν το Θέατρο Olmos.

Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο Ιωάννης ανέλαβε το 1958 την εταιρεία, καθώς  οι γονείς του αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Την επέκτεινε και την οδήγησε στην επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου