Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017


ΚΕΡΑΣΙΑ Η ΚΡΟΝΤΣΕΛΟΒΟ  ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ





 Σε απόσταση 13 χλμ. από την Έδεσσα σε υψόμετρο 800 μ. βρίσκεται το χωριό της Κερασιάς  ή αλλιώς  'Κροντσέλοβο'.Το χωριό βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Βόρας ή Καιμακτσαλάν.Σε αναζήτηση που κάναμε από παππούδες του χωριού μας ανέφεραν ότι υπήρχε  σχολείο περί τα 1870.

Μέχρι το 1913 υπήρχε στην περιοχή έντονο το τούρκικο  στοιχείο .

Με την συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών και μέχρι το 1922 υπάγονταν σε τούρκικο Βιλαέτι με την ονομασία Κάζα Σαντάνκι και ανήκε στην υποδιεύθυνση Αλμωπίας.

Το 1918 υπογράφηκε Φ.Ε.Κ από την κυβέρνηση Ελ.Βενιζέλου σε αλλαγή ονόματος από Κροντσέλοβο στην σημερινή ονομασία Κερασιά η Κερασιές.Το 1936 πάρα πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν στην περιοχή των Γιαννιτσών

Το 1904 χτίστηκε ένα δυόροφο Σχολείο και λειτούργησε μέχρι το 1964 στην πλατεία του χωριού .

Το 1964 με πρωτοβουλία του Αμερικάνικου Κολεγίου Αθηνών χτίστηκε το σημερινό σχολείο.

Παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού ήταν περίπου 600 .

Σήμερα υπολογίζονται σύμφωνα με την τελευταία απογραφή γύρω στους 290.

Ασχολούνται με την γεωργία και συγκεκριμένα με την καλλιέργεια του Κερασιού .

Προστάτες του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος που βρίσκεται δίπλα στο σημερινό σχολείο σε μια μεγάλη πλατεία  με ένα μεγάλο πλατάνι.

Επίσης σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το Εκκλησάκι των Άγιων Θεοδώρων που κάθε χρόνο οι κάτοικοι τιμούν την μνήμη τους με ένα λαμπρό πανηγύρι.

Κάθε χρόνο με την λήξη της συγκομιδής των κερασιών ο πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων  Την παραδοσιακή φιλοξενία του χωριού μπορείτε να τις απολαύσετε σήμερα στο ξενοδοχείο 'Κερασιά' (κατασκευή 2006) λίγο μετά την πλατεία του χωριού ανεβαίνοντας προς το Καϊμάκτσαλάν. Το χωριό διαθέτει πλατεία με καφενείο-παντοπωλείο και πλατάνι και βρίσκεται στο κέντρο της Ορεινής Πέλλας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου