Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Μουσικό σχολείο Σιάτιστας


1997-2012 : 15 Χρόνια
Posted on 16 Ιανουαρίου, 2013 by lignostar

Σκεφτήκαμε πως δεν έχει νόημα να μιλάμε για την μουσική στη χώρα μας αν δεν προβάλουμε το θεσμό των Μουσικών σχολείων.
Την αρχή κάνει η Σιάτιστα. Λάβαμε και δημοσιεύουμε από την διευθύντρια του Μουσικού σχολείου Σιάτιστας κα Nτούρου το παρακάτω κείμενο. Την ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμβολή της στο ξεκίνημα της προσπάθειας. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν κι άλλα σχολεία.
Μπράβο στους εκπαιδευτικούς
Μπράβο στα παιδιά
Μπράβο στους γονείς
Γ Λιγνός
1997-2012 : 15 Χρόνια Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Σύντομο Ιστορικό
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας λειτούργησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1997 υπό την Διεύθυνση του κ. Γεωργίου Φίλιου.
Η γεωγραφική θέση της πόλης ευνοεί την συγκέντρωση μαθητών από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης αλλά και των όμορων νομών, Γρεβενών και Καστοριάς στους οποίους δεν υπάρχουν Μουσικά Σχολεία. Κατά τη διάρκεια της 15ετούς πορείας του το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας πραγματοποίησε πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις στην Σιάτιστα, την Κοζάνη και άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της δημόσιας πολιτιστικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της περιοχής. Παράλληλα οι μαθητές του συμμετείχαν με επιτυχία στους περιφερειακούς και πανελλήνιους μαθητικούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις ενώ πολλοί απόφοιτοί του συνέχισαν τις μουσικές τους σπουδές στην τριτοβάθμια ανώτερη και ανωτάτη εκπαίδευση και σήμερα σταδιοδρομούν ως εκπαιδευτικοί, μουσικολόγοι και σολίστ.
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στεγάστηκε αρχικά σε διατηρητέο κτίριο που ανακαινίστηκε για το σκοπό αυτό από τους ευεργέτες της πόλης Κωνσταντίνο και Ελένη Παπανικολάου.
το παλιό ανακαινισμένο κτίριο
Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε το νεοιδρυθέν σχολείο του οποίου το μαθητικό δυναμικό ολοένα αυξανόταν με αποτέλεσμα την άμεση ανάγκη δημιουργίας νέου κτιρίου που τελικά χτίστηκε με δωρεά των προαναφερθέντων ευεργετών και λειτούργησε κατά το σχολικό έτος 2006-07.
το καινούργιο κτίριο, δωρεά κι αυτό των Κωνσταντίνου και Ελένης Παπανικολάου
Το νέο κτίριο συνεχώς εξοπλίζεται με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Πρόσφατα στην αίθουσα συναυλιών κατασκευάστηκαν προθήκες στις οποίες φιλοξενείται Έκθεση Μουσικών Οργάνων που είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του διδακτηρίου με στόχο τη διεξαγωγή ποικίλων μουσικοπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων και την πραγματοποίηση επισκέψεων των δημοτικών σχολείων της πόλης οι οποίες αποβλέπουν στην ανάπτυξη της επαφής των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον θεσμό των Μουσικών Σχολείων.
Επιπλέον, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία καθηγητών του Μουσικού Σχολείου και σε συνεργασία με τους μαθητές Αίθουσα Ελλήνων Μουσουργών στην οποία έχουν αναρτηθεί πορτραίτα, συνοδευόμενα από βιογραφικά στοιχεία, εκπροσώπων της Επτανησιακής και Εθνικής Σχολής, της Μουσικής Πρωτοπορίας αλλά και συνθετών του Έντεχνου Ελληνικού Τραγουδιού. Παράλληλα το πλούσιο ηχητικό και έντυπο υλικό της δισκοθήκης και της βιβλιοθήκης του σχολείου βρίσκεται σε διαδικασία ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης με στόχο την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του σχολείου (http://gym-mous-siatist.koz.sch.gr).
Λίγο πριν τη λήξη του 2012 τοποθετήθηκαν στο Μουσικό μας Σχολείο 10 διαδραστικοί πίνακες με πλήρες εξοπλισμό, δωρεά του Ιδρύματος Μιχαήλ και Αλεξάνδρας Κουκουλίδη. Έτσι, ίσως το Σχολείο μας είναι το μοναδικό Μουσικό Σχολείο στην Ελλάδα που έχει πλήρη κάλυψη διαδραστικών πινάκων. Σήμερα στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας φοιτούν 152 μαθητές και μαθήτριες.
Πέραν από το καθαρά διδακτικό, παιδαγωγικό και πολιτιστικό έργο, το οποίο πραγματοποιείται με κάθε φιλότιμη προσπάθεια στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, σημαντική είναι η συμβολή των καθηγητών του στη διάδοση της Λόγιας Ελληνικής Μουσικής στην απομακρυσμένη αυτή γωνιά της Ελλάδας, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν δώσει διαλέξεις και έχουν διοργανώσει συναυλίες με έργα συνθετών όπως ο Γιάννης Ανδρέου Παπαϊωάννου, ο σιατιστινής καταγωγής Χαρίλαος Περπέσσας κ.α.
Για τον εορτασμό των 15 χρόνων λειτουργίας του (1997-2012), το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων ποικίλου ενδιαφέροντος στις οποίες συμμετείχαν τα Μουσικά Σύνολα και οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά εργαστήρια και συναυλίες από διαπρεπείς καλλιτέχνες. Συνάμα παρουσιάστηκε η 15χρονη δράση του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας μέσα από Έκθεση Αφίσας και ποικίλου Οπτικοακουστικού Υλικού η οποία εγκαινιάστηκε στις 21 Ιουνίου 2012 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Μουσικής και φιλοξενείται στο διατηρητέο διδακτήριο.
Άποψη από την Έκθεση Μουσικών Οργάνων του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
Ολοκληρώνοντας είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο θεσμός των Μουσικών Σχολείων είναι μία από τις ομορφότερες εκφάνσεις πολιτισμού της δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε ο Πολιτισμός και η Τέχνη είναι το καταφύγιο κάθε σκεπτόμενου νου. Ευχόμαστε λοιπόν με όλη μας την καρδιά η Πολιτεία να στηρίξει το έργο των Μουσικών Σχολείων διασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την εύρυθμη λειτουργία τους.
Το Σύνολο Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Νίκου Δούρβα. Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 21 Φεβρουαρίου 2012
Απο τον Εορτασμό των 100 χρόνων ελευθερίας της Σιάτιστας (1912-2012)
Και λίγα λόγια με συναίσθημα από την διευθύντρια. Μας εκφράζει όλους.
<<Στις 15 Ιουνίου 2012 κοινοποιήθηκε στο σχολείο μας από το Υπουργείο Παιδείας η απόφαση για την δημιουργία μόνο ενός τμήματος των 24 μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου, ενόσω εμείς είχαμε ζητήσει δύο τμήματα. (Να σημειωθεί ότι και την προηγούμενη χρονιά, στα πλαίσια της περικοπής των δαπανών για τα σχολεία μας, μας είχαν δώσει πάλι ένα τμήμα στην Α΄ Γυμνασίου. Είχαμε αντιδράσει εγγράφως αλλά δεν είχαμε εισακουστεί. Συνάμα είχαμε δείξει κατανόηση για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας….γιατί μας είχαν αφήσει να καταλάβουμε ότι ήταν αναγκαστικές οι περικοπές προκειμένου να μην κλείσει κανένα μουσικό σχολείο- ανοιχτά, βέβαια ποτέ δεν παραδέχτηκε κάποιος αυτό το τελευταίο). Το 2012 όμως, όπως και εσείς διαπιστώσατε το σχολείο έκανε, κατά γενική ομολογία, άλματα προόδου και σε συνδυασμό με την οικονομική δυστοκία των γονέων να πληρώνουν ωδεία η ζήτηση του σχολείου ανέβηκε!!! Έτσι λοιπόν αν για δεύτερη χρονιά δεχόμασταν τη δημιουργία ενός μόνο τμήματος στην Α΄ Γυμνασίου θα καταδικάζαμε το σχολείο σε μαρασμό και σε ολοένα φθίνουσα πορεία μαθητικού δυναμικού. Για αυτό μόλις μου κοινοποιήθηκε η απόφαση έσπευσα να ενημερώσω τη Δήμαρχο κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Παύλο (είναι αυτός που έχει κατά καιρούς έχει εξαπολύσει επιθέσεις στην Χρυσή Αυγή), στον Βουλευτή που εκλέγεται στην περιφέρεια που ανήκει ο Δήμος μας, και τον Ευεργέτη του Σχολείου μας Κώστα Παπανικολάου. Μία συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας η οποία περιελάμβανε πλήθος επιστολών στους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας, επίσκεψη μαζί με τη δήμαρχο και τον Βουλευτή στο Υπουργείο Παιδείας, υπομνήματα κ.α. και μετά από ένα αγωνιώδες και περιπετειώδες καλοκαίρι πετύχαμε την τροποποίηση της απόφασης.
‘Έτσι κατά το τρέχον σχολικό έτος αντί για 24 παιδιά, φοιτούν 43 στην Α΄ Γυμνασίου!!!!! Κατόπιν όλων αυτών, όπως προαναφέρθηκε, το Σχολείο μας έχει 152 μαθητές και μαθήτριες, ενώ από τώρα δεχόμαστε τηλεφωνήματα για συμμετοχή μαθητών στις εισαγωγικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους».
Αν σκεφτεί κανείς ότι η Σιάτιστα είναι μία πόλη μόλις 7.000 κατοίκων είμαστε κατά αναλογία ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά σχολεία της Ελλάδας!!!»
Ένα άλλο συμβάν είναι ότι στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε συναυλία προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο Μητροπολίτης μας είχε δεχτεί πολλές προτάσεις από γνωστά μουσικά σύνολα και χορωδίες που ήθελαν να πραγματοποιήσουν συναυλία μπροστά στον Πατριάρχη. Όμως αρνήθηκε και με την συναίνεση και της Δημάρχου μας απάντησε ότι: «Εμείς έχουμε το Μουσικό μας Σχολειό εδώ και δεν χρειαζόμαστε άλλη κάλυψη. Σας ευχαριστούμε πολύ» Μας εμπιστεύτηκε λοιπόν. Ιδού μία ακόμα απόδειξη της αγάπης, της αναγνώρισης και της στήριξης που χαίρει το σχολείο μας!!!!
Παράλληλα η περιφερειακή διοίκηση εξασφάλισε από την πρώτη μέρα την μετακίνηση των μαθητών μας!!!
Φέτος έχουμε παιδιά που έρχονται και από τα χωριά της Καστοριάς. Κάποια από αυτά κάνουν ημερησίως μέχρι και 90 χιλιόμετρα. Επιπλέον είναι συγκινητική η εθελοντική εργασία και η αγάπη των συναδέλφων για το σχολείο και τους μαθητές!!! Ενδεικτικά να αναφέρω ότι γίνονται πολλές υπερωρίες που δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ. Ατελείωτες ώρες προβών και πέραν του ωραρίου, συναυλίες σε μέρες-αργίες κ.α. πολλά.
Τέλος θέλω να καταγγείλω την μη έγκαιρη επάνδρωση των σχολείων μας με εκπαιδευτικούς (αυτό γινόταν όλα τα χρόνια λειτουργίας τους και δεν είναι προϊόν της οικονομικής κρίσης) και φέτος την μη επάνδρωσή τους (όπως φαίνεται ολιγωρούν και γενικά δεν έχουν σε προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης) και την απόφαση να καλυφτεί μόνο το 5% των κενών ωρών των μουσικών σχολείων με καθηγητές ωρομισθίους. Αξίζει να πω ότι στο σχολείο μας είχαν δηλωθεί 288 ώρες κενές και η τελευταία απόφαση η οποία κατέφτασε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καλύπτει μόνο 11 ώρες οι οποίες έπρεπε να μοιραστούν και σε διαφορετικούς ωρομισθίους συναδέλφους σύμφωνα με την διακριτική επιλογή του διευθυντή της σχολικής μονάδας.
Και ρωτώ πόσοι θα βρίσκονταν να έρθουν να διδάξουν στη Σιάτιστα για 3 και 4 ώρες μόνο;;;;; Και όμως βρέθηκαν άνθρωποι οι οποίοι εκτιμούν το έργο του σχολείου, εμένα την ίδια, αγαπούν τα παιδιά και πάνω από όλα είναι τελικά πατριώτες!!! Ο ατελείωτος πατριωτισμός των Ελλήνων εκπαιδευτικών με τους κουτσουρεμένους μισθούς, αυτών που κατά καιρούς τους λένε κηφήνες, αδιάφορους και δημοσιουπαλληλίσκους!!!! Σε άλλους όμως πρέπει να δοθούν αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Επιτέλους κάτω τα χέρια από τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν είναι αυτή που χρεοκόπησε την Ελλάδα!!!!>>
Και λίγα λέει …
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 15 χρόνων λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
Έτος 2012
21 Φεβρουαρίου: Συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Σχολείου μας για τον εορτασμό των 100 χρόνων ελευθερίας της Σιάτιστας. Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη.
17 και 18 Μαρτίου: Συμμετοχή του Κιθαριστικού Συνόλου του Σχολείου μας σε συνάντηση και φεστιβάλ κιθαριστικών συνόλων στην Κοζάνη και στη Βέροια αντίστοιχα.
24 Μαρτίου: Το σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής κάλυψε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Μαρκίδες-Πούλιου και τη Μανούσεια Βιβλιοθήκη με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του εκλεκτού συμπολίτη μας Δημητρίου Μιχαήλ Σιάσιου με τίτλο: «Οι Κασομούληδες του 1821 και η Σιάτιστα».
1η Απριλίου: Το σύνολο Λαϊκής Μουσικής εκπροσώπησε το σχολείο μας στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης στα πλαίσια του προγράμματος Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου.
2 Απριλίου: Μαθητές του σχολείου μας συμπράττουν με μαθητές του όμορου Δημοτικού Σχολείου στα πλαίσια της Γιορτής Παιδικού Βιβλίου. Διοργάνωση: Στέργιος Ανδρέου, Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο, ώρα 11.00 π.μ.
4 Απριλίου: Συναυλία Μουσικής Δωματίου των καθηγητών του σχολείου μας Ελπίδας Κωνσταντινίδου, Σπύρου Τάκα, Βαγγέλη Καψάλη και Μάνου Μάρκου με έργα A. Vivaldi, F. Carulli, G. Kummer, V. Mozart, N. Paganini. Αίθουσα Συναυλιών Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, ώρα 13.20.
5 Απριλίου: Εργαστήριο μπουζουκιού. Διδάσκει ο Θανάσης Πολυκανδριώτης. Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, ώρα 13.00. Συναυλία του συνόλου Λαϊκής Μουσικής αφιερωμένη στο Θανάση Πολυκανδριώτη. Συμπράττουν ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και οι καθηγητές του σχολείου μας. Αίθουσα Φίλιππος, ώρα 19.30, Κοζάνη.
25 Απριλίου: Ρεσιτάλ φλάουτου του καθηγητή του σχολείου μας Νίκου Παπαπαρασκευά, στο πιάνο ο Δημήτρης Δημόπουλος. Αίθουσα Συναυλιών Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, ώρα 19.30.
9 Μαΐου: Συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Σχολείου μας. Αίθουσα Φίλιππος, ώρα 19.30, Κοζάνη.
11 Μαΐου: Ρεσιτάλ Κλαρινέτου του Γιώργου Καραγκούνη, μαθητή του Κοσμά Παπαδόπουλου, στο πιάνο η Μάγια Παπαδοπούλου. Αίθουσα Συναυλιών Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, ώρα 11.00 π.μ.
12 Μαΐου: Συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Σχολείου μας. Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο, ώρα 19.30, Σιάτιστα.
13 Μαΐου: Συναυλία των τάξεων πιάνου και κιθάρας των καθηγητών του σχολείου μας Ανδρονίκης Αβάνη και Ιωάννη Ζορπίδη. Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, ώρα 19.30.
16 Μαΐου: Συναυλία της τάξης κιθάρας του καθηγητή του σχολείου μας Στέλιου Καραγιαννίδη. Συμπράττει ο απόφοιτος του σχολείου μας Γιάννης Μητρούσης. Αίθουσα Συναυλιών Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, ώρα 19.30.
21 Ιουνίου: Παγκόσμια Μέρα της Μουσικής. Εγκαίνια Έκθεσης Έντυπου και Φωτογραφικού Υλικού από την 15ετή πορεία και δράση του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, ώρα 10.00π.μ., Διατηρητέο Κτίριο, Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ Λυκείου με θέμα: «Γνωρίζουμε τη Σιάτιστα, προβληματιζόμαστε, οραματιζόμαστε», Αποχαιρετιστήρια Συναυλία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, ώρα 11.00 π.μ. Αίθουσα Συναυλιών Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας.
24 Ιουνίου: «Περπέσσεια 2012»: Βραδιά Σοπέν. Διάλεξη για το έργο του συνθέτη από τον Ιωάννη Ζορπίδη και συναυλία με έργα για πιάνο. Ερμηνεύει η Ανδρονίκη Αβάνη. Αίθουσα Συναυλιών Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, ώρα 20.00.
Σχολική χρονιά 2012 − 13
26 Οκτωβρίου: Συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Σχολείου μας προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου. Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, ώρα 19.30
13 Νοεμβρίου: Εκδήλωση-Συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Σχολείου μας σε συνεργασία με τη Δημόσια-Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας. Κεντρικός Ομιλητής ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πολυτεχνείου.
24 Νοεμβρίου: Συμμετοχή του Κιθαριστικού Συνόλου του Σχολείου μας στην Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Κιθάρας και Κιθαριστικών Συνόλων, Δημοτικό Ωδείο Λάρισσας, ώρα 18.00.
2 Δεκεμβρίου: Συμμετοχή αντιπροσωπίας μαθητών και του Χορευτικού Συγκροτήματος του Σχολείου μας στην Ημερίδα με τίτλο «Η Εκπαίδευση στο Βόιο», Ιστορικό Οικοτροφείο, Τσοτύλι Δήμου Βοΐου.
18 Δεκεμβρίου: Χριστουγεννιάτικη Συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Σχολείου μας. Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο, Σιάτιστα, ώρα 20.00.
21 Δεκεμβρίου: Χριστουγεννιάτικη Συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Σχολείου μας. Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου του τέως Δήμου Νεαπόλεως, Νεάπολη, ώρα 11.30 π.μ.
Το Σύνολο Ευρωπαϊκής Χορωδίας και Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Θεοδωράκη
Εορτασμός των 100 χρόνων ελευθερίας της Σιάτιστας (1912-2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου