Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017


Ιδρυτές  Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια (Ι.Λ.Ε.Μ.)Ιδρυτές είναι τα αδέλφια Λουκάς Μπελλώνιας (1901-1996) και Ευάγγελος Μπελλώνιας (1919-2007) από το Ημεροβίγλι Σαντορίνης.

Ο Λουκάς Μπελλώνιας γεννήθηκε στη Σαντορίνη όπου έζησε και τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π.. Εργαζόμενος πήρε το πτυχίο της Φυσικομαθηματικής, το πτυχίο της Νομικής, και το πτυχίο των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την Μαίρη Σαράτση.

Ο Ευάγγελος Μπελλώνιας, γνωστός ως «ο γιατρός Μπελλώνιας», γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πιάνο στο Ωδείο Αθηνών. Άρχισε την σταδιοδρομία του από το Πολεμικό Ναυτικό απ’ όπου απεστρατεύθη το 1969 με το βαθμό του πλοιάρχου. Μετεκπαιδεύτηκε δύο φορές στις Η.Π.Α.. Υπήρξε από τους αρχικούς ιδρυτές του νοσοκομείου «Δ.Θ.Κ.Υγεία» και προσωπικός ιατρός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν παντρεμένος με την Δέσποινα Παπαναστασίου και απέκτησε δύο γιους και τρία εγγόνια.

Ο Ευάγγελος, ο μόνος από τα έξι αδέλφια που δεν είχε γεννηθεί και ζήσει στη Σαντορίνη, έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο καταγωγής του. Ο Λουκάς συγκέντρωνε από παλιά συγγράμματα που αφορούσαν τη Σαντορίνη. Αποφάσισαν λοιπόν να δημιουργήσουν μια Θηραϊκή Βιβλιοθήκη, ο μεν Λουκάς διαθέτοντας βιβλία και ένα οικόπεδο στο Ημεροβίγλι και ο Ευάγγελος διαθέτοντας τα χρήματα για την ανέγερση του κτιρίου. Λόγω του ότι το οικόπεδο κρίθηκε ακατάλληλο προς ανοικοδόμηση προσεφέρθει άλλο στα Φηρά από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων όπου και τελικά ανηγέρθει όχι μόνο βιβλιοθήκη αλλά και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εντευκτήριο, ξενώνας και βοηθητικοί χώροι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου