Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017


Το μέλλον της τεχνικής εκπαίδευσης είναι συνυφασμένο με το μέλλον της οικονομίας Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης



26/11/2015
Ο Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης, Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα είναι εισηγητής στο πέμπτο συνέδριο της Παγκύπριας Σχολής Γονέων με θέμα «Νέα Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα – Ποιότητα Ζωής και Επαγγελματική Προοπτική». Με την ευκαιρία αυτή απάντησε σε ερωτήσεις του ikypros για τα νέα ωρολόγια αναλυτικά προγράμματα, τον ρόλο των γονιών αλλά και το μέλλον της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο.


-Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μέλλον της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο;



-Το μέλλον της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος βρίσκεται μπροστά από τη μεγάλη πρόκληση για διαφοροποίηση της μορφής της οικονομίας της. Από οικονομία βασισμένη ολοκληρωτικά στις υπηρεσίες θα πρέπει να μετατραπεί σε μια πιο ισοζυγισμένη οικονομία. Θα πρέπει δηλαδή να στραφεί πλέον και στον πρωτογενή αλλά και στον βιομηχανικό τομέα δημιουργώντας πρόσθετες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας πλούτο τόσο σε εθνικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Οι τομείς αυτοί θεωρήθηκαν πριν από λίγα χρόνια ως μη βιώσιμοι στον τόπο μας. Εάν λοιπόν τώρα τα δεδομένα επιβάλλουν την επαναδραστηριοποίηση τους θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί η δυνατότητα στελέχωσης τους με άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Υπενθυμίζουμε ότι το καλά καταρτισμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το πιο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Εάν αυτό επιτευχθεί θα προσδώσει προοπτική στη βαριά λαβωμένη Κυπριακή οικονομία, αλλά για να επιτευχθεί χρειάζεται ένα δυνατό και ποιοτικό σύστημα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από την κοινωνία αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας. Ως εκ τούτου το μέλλον της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης προδιαγράφεται λαμπρό, δεν υπάρχει άλλωστε άλλη επιλογή.



-Πιστεύετε ότι υπάρχει προκατάληψη για την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση στον τόπο μας;



-Η προκατάληψη για της Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, όχι μόνο στον τόπο μας άλλα και στην Ελλάδα, χρονολογείται από της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους και συγκεκριμένα από την εποχή του Όθωνα. Από τότε θεωρήθηκε ότι οι σύγχρονοι Έλληνες θα έπρεπε να αποτελέσουν τους πρεσβευτές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και να εξάγουν το πνεύμα αυτό στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό αποτέλεσε, τότε, βάλσαμο στις ψυχές των μόλις απελευθερωμένων Ελλήνων οι οποίοι είχαν καταγοητευθεί από τις κλασσικές σπουδές και την αμιγώς θεωρητική παιδεία. Φάνηκε όμως σήμερα ότι αυτό αποτελούσε στην πραγματικότητα ουτοπία, Μια ουτοπία η οποία εμπόδισε τόσο τους Έλληνες αλλά και τους Έλληνες Κύπριους να προοδεύσουν δημιουργώντας τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες έτσι ώστε να αναβιώσουν πραγματικά το ελληνικό πνεύμα. Σήμερα έχει γίνει, σε μεγάλο βαθμό αντιληπτό ότι ένα κράτος για να παραμείνει ελεύθερο θα πρέπει να παράγει πλούτο και να μπορεί από μόνο του, χωρίς συνεχιζόμενα δάνεια να σταθεί στα πόδια του. Η προκατάληψη λοιπόν υπήρχε και υπάρχει σε μικρότερο όμως βαθμό σήμερα. Τα πράγματα βελτιώνονται σημαντικά αφού η οικονομική κρίση που βιώνουμε μας έχει κάνει σοφότερους.



-Είναι αρκετά ενημερωμένοι οι γονείς αλλά και οι μαθητές για τις προοπτικές της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης;



-Η ενημέρωση γονιών και μαθητών είναι πολύ περιορισμένη. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ένα ολοκληρωμένο σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού στην Κύπρο. Ούτε το εκπαιδευτικό μας σύστημα διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό έγκαιρης και ποιοτικής στήριξης των παιδιών έτσι ώστε να προβούν με ωριμότητα στις επιλογές τους. Τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν χωρίς να γνωρίζουν. Οι λειτουργοί της ΥΣΕΑ τις περισσότερες φορές προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά δεν υπάρχει ο χρόνος ούτε για τους ίδιους ούτε και για τα παιδιά. Ως αποτέλεσμα οι γονείς και τα παιδιά δεν γνωρίζουν τους διάφορους τομείς των σύγχρονων επαγγελμάτων. Δεν γνωρίζουν ότι μέσα από τη ΜΤΕΕ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κάποια επαγγέλματα και δεν γνωρίζουν τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από την ΜΤΕΕ. Το χειρότερο, υπάρχει ακόμα στα σχολεία μας, σε μεγάλο βαθμό, εκείνη η τάση υποτίμησης για καθετί χειρωνακτικό, τεχνικό και τεχνολογικό.



Η Παγκύπρια Σχολή Γονέων διοργανώνει το 5ο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα: Νέα Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα – Ποιότητα Ζωής και Επαγγελματική Προοπτική. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 από τις 9.00 μέχρι τις 13.00, στην Αίθουσα Τελετών Τάσσος Παπαδόπουλος στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία. Η είσοδος είναι ελεύθερη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου