Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016


Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών   



Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι ένα ιδιωτικό ίδρυμα που χρηματοδοτείται από τη Σουηδική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Παιδείας. Η κυβέρνηση διορίζει επίσης τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου καθώς και έναν ελεγκτή για τον έλεγχο των λογιστικών. Το πρώτο εδάφιο του καταστατικού, που δίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να λειτουργεί το Ινστιτούτο, πρέπει πάντα να εγκρίνεται από την κυβέρνηση: Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η περαιτέρω έρευνα για τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας, η περαιτέρω εκπαίδευση στον συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να εμπλουτιστεί ο δικός μας πολιτισμός, καθώς και η ενθάρρυνση και η υποστήριξη της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, όλα τα ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα ή σχολές είναι Αρχαιολογικές Σχολές, δηλαδή είναι μη κερδοσκοπικά ερευνητικά ιδρύματα. Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών έχει τη νόμιμη έδρα του στη Στοκχόλμη και το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από έναν πρόεδρο και, το πολύ, άλλα έντεκα μέλη, που εκπροσωπούν την Κλασική Αρχαιολογία, την Αρχαία Ελλάδα και την Ιστορία της Τέχνης. Επιλέγεται ένας αντιπρόσωπος από το τμήμα Μεταπτυχιακών στην Κλασική Αρχαιολογία ενώ δυο από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είναι απαραίτητο να έχουν εμπειρία στη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση.

Περίπου το 90% του προϋπολογισμού μας καλύπτεται από κυβερνητικούς πόρους, ενώ διάφορα Σουηδικά ιδιωτικά ιδρύματα παρέχουν το υπόλοιπο της χρηματοδότησης. Όλες οι έρευνες που σχετίζονται με το Ινστιτούτο καλύπτονται από εξωτερική χρηματοδότηση και κάθε επιστήμονας είναι υπεύθυνος να βρει τέτοιου είδους χρηματοδότηση για οποιοδήποτε είδος έργου.

Στην Ελλάδα το Σουηδικό Ινστιτούτο είναι μια από τις 17 Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Αθήνα. Οι λειτουργίες των σχολών αυτών ορίζονται από το Ελληνικό Δίκαιο περί Αρχαιοτήτων, ενώ υπάρχει ένα τμήμα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ασχολείται ειδικά με τις αιτήσεις έρευνας των αρχαιολογιών σχολών, καθώς και με αυτές που προέρχονται από άλλα ερευνητικά ιδρύματα τα οποία δεν ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το νόμο, οι αρχαιολογικές σχολές είναι υποχρεωμένες να ορίζουν ως διαχειριστή του συνόλου της αρχαιολογικής έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα έναν επιστήμονα από τη χώρα που εκπροσωπεί η κάθε σχολή. Οι αρχαιολογικές σχολές έχουν το προνόμιο να διεξάγουν αρχαιολογικές έρευνες επί τόπου σε Ελληνικό έδαφος, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση μιας ερευνητικής βιβλιοθήκης, που θα είναι προσβάσιμη στους Έλληνες επιστήμονες και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνών τους σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών ιδρύθηκε το 1948, αλλά καθιερώθηκε πλήρως ως Αρχαιολογική Σχολή το 1975.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου