Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016




~ Καλώς ήρθατε στον επίσημο ιστότοπο του Ιστορικού Αρχείου του Χαροκοπείου ΠανεπιστημίουΑρχή φόρμας



Τέλος φόρμας



Το Αρχείο

Άποψη του χώρου που φιλοξενεί το Ιστορικό Αρχείο του ιδρύματος

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διαθέτει Ιστορικό Αρχείο που καλύπτει τη χρονική περίοδο 1911 – 1994, και το οποίο βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ιδρύματος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την φύλαξή του. Η αρχειακή συλλογή περιλαμβάνει βιβλία και φακέλους με λυτά έγγραφα σε ποικίλες διαστάσεις καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, κατόπιν της νόμιμης διαδικασίας επιλογής και εκκαθάρισης το 1994. Το κομμάτι του αρχείου που βρίσκεται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρέμεινε μετά από απόφαση του Πανεπιστημίου για χρηστικούς λόγους (έκδοσης αντίγραφου πτυχίου ΧΑΣΟΟ με βάση τα αρχεία που έχουν παραδοθεί και αναλυτική βαθμολογία) και για την περαιτέρω αξιοποίησή του στη δημιουργία μουσειακού υλικού, εφόσον υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, θεσμών και συνθηκών, που θα περιλαμβάνει τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με την ιστορία του Ιδρύματος, καθώς και το ενεργό αρχείο της Χαροκοπείου Σχολής (1929-1994), το οποίο φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο.
Το κομμάτι του αρχείου αυτού φυλασσόταν στην αποθήκη δίπλα στην αίθουσα της Συγκλήτου. Οι συνθήκες υπό τις οποίες βρισκόταν το αρχείο όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν ιδιαίτερα ιδανικές, διότι:
Α) οι συνθήκες θερμοκρασίας δεν ήταν οι προβλεπόμενες
Β) ο χώρος χρησίμευε ως αποθηκευτικός της Γραμματείας της Συγκλήτου, γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα σε όποιον από το προσωπικό ήθελε να έχει πρόσβαση σε αυτό/ν. Με προτροπή της Αντιπρυτάνεως Καθηγήτριας Ε.Γεωργιτσογιάννη, το ΙΑ εντάχτηκε στο έργο της Ψηφιακής Σύγκλισης και μεταφέρθηκε στο χώρο της ΒΚΠ. Κατόπιν απόφασης της διοίκησης του ιδρύματος δημιουργήθηκε η κατάλληλη υποδομή για τη στέγασή του.
Το υλικό αυτό αποτελεί σημαντική πηγή άντλησης πληροφοριών σχετικά με το ρόλο και την προσφορά του Ιδρύματος στην οργάνωση και τη διδασκαλία του αντικειμένου της Οικιακής Οικονομίας στη χώρα μας, καθώς στο υλικό καταγράφεται η ιστορία της Σχολής, από την ίδρυση και την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι και την κατάργηση και αντικατάστασή της από το νυν Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το 1990. Στα τεκμήρια αποτυπώνεται και το μεταβαλλόμενο status της:

από «Χαροκόπειος Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή Κορασίων» το 1929, σε

«Χαροκόπειος Ανωτέρα Οικοκυρική Σχολή» το 1934 και στο

«Διτάξιο Διδασκαλείο» το 1937, σε

«Χαροκόπειος Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας» το 1951, και σε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου