Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΚΩΣΤΑΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΔΗΣ

 Ήταν αδέλφια και σπουδαίοι μαθηματικοί. Ο Κώστας γεννήθηκε το 1909. Χρημάτισε επιμελητής στο Πανεπιστήμιο, στην έδρα του Νίκου Χατζηδάκη.* Μαζί με τον αδελφό του Γιάννη προς το τέλος της δεκαετίας του ’30 έχουν φροντιστήριο στην οδό Ιπποκράτους, που απευθύνεται σε φοιτητές και υποψηφίους των Ανωτάτων Σχολών
Ασχολήθηκαν ενεργά με τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες τ...ης εποχής τους. Ο Κώστας Αυδής σκοτώθηκε στις μάχες των Δεκεμβριανών στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Σμολένσκη. Η κηδεία του μετατράπηκε σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του λαού.
Ο Γιάννης Αυδής υπέστη τις διώξεις που είχαν οι αγωνιστές της Αντίστασης, που ήταν ενταγμένοι στο ΕΑΜ. Όταν τελείωσε η περίοδος της Μακρονήσου και των εξοριών διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Οι περιπέτειες του δε σταμάτησαν. Ήταν απ’ τους πρώτους που έδιωξε η χούντα των επίορκων συνταγματαρχών. Μετά τη μεταπολίτευση επανήλθε στη θέση του, μα σε λίγο καιρό ταλαιπωρημένος έφυγε απ’ τη ζωή.
Η αδελφή τους Βασιλική, επίσης μαθηματικός, δίδαξε για πολλά χρόνια στο Αρσάκειο.

1 σχόλιο:

  1. Ο Κώστας Αυδής γεννηθηκε το 1906 σκοτώθηκε το 1944 στα Δεκεμβριανά ,Ο Γιάννης Αυδής γεννηθηκε το 1910 και πέθανε 25 Δεκεμβριου 1985.Σχόλια από ένα ανηψιό του (Βάιος Αυδής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή