Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Τ α φ ρ ο ν τ ι σ τ η ρ ι α σ τ η ν Κ α τ ο χ ή α) 1941

Από το Μάιο του 1941-απαρχή της Γερμανικής Κατοχής- μέχρι το τέλος του έτους, συναντάμε στις διάφορες εφημερίδες της εποχής δεκάδες πληροφορίες, διαφημίσεις και καταχωρήσεις για φροντιστήρια. Ονόματα προπολεμικά αλλά και νέα συναντώνται στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων. Αρχές Ιουνίου, η πρυτανεία τ...ης ΑΣΟΕΕ ανακοινώνει ότι στις 11 τρέχοντος αρχίζουν τα μαθήματα των φοιτητών του τελευταίου έτους. Αμέσως αναγγελίες τμημάτων από τα εξειδικευμένα φροντιστήρια των Κ.Γκιζέλη (Χέυδεν), Νίκου Χελιά (Στουρνάρη-Πατησίων) και αδελφών Γυφτάκη (Μιχαήλ Βόδα).
Το υπουργείο Παιδείας τον Ιούλιο του 1941 ανακοινώνει ότι για την ακαδημαϊκή χρονιά 1941-1942 θα επιτρέψει την εγγραφή επιλαχόντων στις εισιτήριες εξετάσεις της προηγούμενης χρονιάς 1940-1941. Λίγο αργότερα διευκρινίζεται ότι τον Ιανουάριο του 1942 θα γίνουν νέες εισιτήριες εξετάσεις. Τότε αρχίζουν πολλαπλές αναγγελίες και διαφημίσεις πολλά από τα μεγάλα προπολεμικά φροντιστήρια, όπως ο Απόστολος Παπαϊωάννου (7 φορές) ο Γεώργιος Παπαϊωάννου (13 φορές) ο Αριστείδης Πάλλας (4 φορές). Ακολουθούν ο Δημήτριος Κλαδάκης, ο Γεώργιος Χατζηδημητρίου, ο Κωνσταντίνος Αραχωβίτης, ο Λεωνίδας Πετρογιαννόπουλος (Ιπποκράτους και Αλεξάνδρας) κ.α. Όλα αυτά τα στοιχεία αντλούνται από την εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ του 1941. Από τη διαφήμιση του Ιωάννη Ατζιού καταλαβαίνουμε το αυτονόητο: Δε θα γίνουν εξετάσεις στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ατζιού απευθύνεται σε υποψηφίους του Πανεπιστημίου και άλλων σχολών. Συνεργάτης του και συστεγαζόμενος στο κτίριο της Σόλωνος 81 και Μαυρομιχάλη είναι ο φιλόλογος Παναγιώτης Χατζής συγγραφέας βιβλίων Ιστορίας και Εκθέσεων, που μετά την Απελευθέρωση και για αρκετά χρόνια θα έχει δικό του φροντιστήριο στη οδό Χαλκοκονδύλη (πλατεία Κάνιγγος). Ο Λαμπρινόπουλος, που βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως και ειδικεύεται στις εξετάσεις του Πολυτεχνείου, ανακοινώνει την 1 Οκτωβρίου σε εφημερίδες κατάλογο ονομάτων μαθητών που πέτυχαν στο ΕΜΠ στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, από τους 46 επιτυχόντες οι 23 ήταν μαθητές του.
Όμως εμφανίζονται και νέα ονόματα φροντιστών. Ο μαθηματικός Παναγιώτης Μάγειρας που αργότερα θα γίνει βασικός συνεργάτης του Σπύρου Κανέλλου στεγάζεται, παραδίδοντας μαθήματα στη γνωστή διεύθυνση, Αριστοτέλους 38, όπου βρίσκονται οι παλαιές σχολές Henry του Σεκλειζιώτη. Στο ¨ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ¨ του 1941 συναντήσαμε 56 καταχωρήσεις για φροντιστήρια. Πέρα από τα γνωστά ονόματα που επαναλαμβάνονται και εδώ αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής
Το φροντιστήριο Σιμόπουλου και Παπαθεοχαράκη στη Φειδίου 5α Το φροντιστήριο του Β.Παταργιά, Πρόκλου 13 Παγκράτι. Το φροντιστήριο του Πολύβιου Ματζουράκη ( Πονδρόσου και Αγγέλου Βλάχου 4 στην Πλατεία Μητροπόλεως.)
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα και οι εξής καταχωρήσεις:
¨Τελειόφοιτος της Φυσ/κης δέχεται αντί δωματίου να παραδίδει μαθήματα εις 1 και 2 παιδιά Γράψατε Χ. Βάφα Σολωμού 64 ( Ελεύθερο Βήμα. 1/5/1941)

¨Καθηγητής Φυσ/κός εις Ψυχικό αναλαμβάνει παραδόσεις δι’ όλας τας τάξεις του γυμνασίου¨ Πληροφορίαι Οικία Γκρέκα, Χρυσανθέμων 20 Ψυχικό (Ελεύθερο Βήμα 9/5/1941)

¨Μαθηματικός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβώννης αναλαμβάνει παραδόσεις δια μαθητάς γυμνασίου και ανωτάτων σχολών¨ Δ. Βλάχλης Βουκουρεστίου 48.
Αυτό τελικά μεταφράστηκε σε ελεύθερη πρόσβαση, αν σκεφτούμε ότι στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας την χρονιά 1941-1942 γράφτηκαν συνολικά …11.930 απόφοιτοι γυμνασίου(!) Τη μερίδα του λέοντος την είχε η Νομική με …8.590 εγγραφές (72%). Ακολούθησε η Ιατρική με 1860 (15,5%). Το Χημικό με 746, το Μαθηματικό 173, η Φιλοσοφική 142, η Θεολογική 114, το οδοντιατρικό σχολείο 108, το Φυσικό 60, το Φαρμακευτικό 40 και τέλος το Φυσιογνωσικό με 7.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου