Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

γ. 1943 Τα φροντιστήρια στη διάρκεια της Κατοχής

 Το έτος 1943 είναι χρονιά ανάκαμψης. Βεβαίως η κατοχή συνεχίζεται, η Αντίσταση του λαού πιο εμφανής, αλλά και τα αντίποινα των δυνάμεων κατοχής ακόμη σκληρότερα. Τώρα όμως ο λαός είναι πιο οργανωμένος. Η άγρια πείνα έχει περάσει. Οι καταστάσεις έχουν παγιωθεί.
Αυτό έχει τις συνέπειές του γενικότερα στην εκπαίδευση και ειδικότερα στα φροντιστήρια. ...Ανοίγουν πάλι πολλά από τα ιδιωτικά σχολεία, που την προηγούμενη δύσκολη χρονιά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Οι ανώτατες σχολές οργανώνουν σχεδόν κανονικά το πρόγραμμά τους. Τώρα, ένας αξιόλογος αριθμός φοιτητών και σπουδαστών πλαισιώνουν τις αντιστασιακές οργανώσεις και αρχίζουν την αντίστοιχη δράση στις σχολές και τα αμφιθέατρα. Οι τμηματικές και πτυχιακές εξετάσεις γίνονται κανονικά, το ίδιο και οι εισιτήριες εξετάσεις στις διάφορες σχολές.
Έτσι, τα φροντιστήρια πάλι ζωντανεύουν. Στο Ελεύθερο Βήμα του 1943 συναντήσαμε 86 καταχωρήσεις για φροντιστήρια. Σ’ αυτές εμφανίζονται πάλι τα συνήθη ονόματα. Σημειώνουμε δύο επανεμφανίσεις προπολεμικών δασκάλων. Ο χημικός Παναγιώτου, που από το 1925 είναι ένας από τους ιδρυτές της «Προπαρασκευαστικής Σχολής» η οποία προετοίμαζε υποψηφίους στο παλαιό κτίριο της Σόλωνος 83 ακριβώς απέναντι από το παλαιό Χημείο. Το κτίριο διατηρείται ως είχε τότε. Τώρα συνεργάζεται με τον επίσης χημικό Χατζηδημητρίου στη διεύθυνση της Σόλωνος 72.
Ο δεύτερος είναι ο φαρμακοποιός Σωτήρης Γολεμάτης, παλαιός συνεργάτης του Κώστα Αραχωβίτη. Τώρα εργάζεται μόνος του και παραδίδει μαθήματα Φυσικής και Χημείας κυρίως σε φοιτητές. Από τα νέα ονόματα σημειώνω το φροντιστή – φιλόλογο Νικόλαο Φίλιππα που διδάσκει στο κτίριο των σχολών Πάλμερ, Καραγιώργη Σερβίας 9 και τον φιλόλογο Ευστράτιο Καλαϊτζή συνεργάτη του μαθηματικού Διονύση Λιβέρη.
Σημειώνω ακόμη την αναβίωση της διαμάχης μεταξύ του Λαμπρινόπουλου και του Πάλλα για τον αριθμό των επιτυχιών τους στο Πολυτεχνείο με τελικό κερδισμένο, κατά την άποψή μου, το πρώτο από τους δύο. Ίδιες πληροφορίες συναντάμε και σ’ άλλες εφημερίδες. Στο ΕΘΝΟΣ της 19 Ιουλίου 1943 διαβάζουμε:
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεργασία Κ. Αραχωβίτη
Διδάσκει ο γνωστός Λυκειάρχης φιλόλογος και συγγραφέας τα μαθήματα των Ελληνικών. Τα μαθηματικά διδάσκει ο από 16ετίας πεπειραμένος φροντιστής Κ. Αραχωβίτης, ο τόσας επιτυχίας σημειώσας στο παρελθόν, κατάρτησις εξασφαλίζουσα επιτυχίαν.
Ο Απόστολος Παπαϊωάννου τα χρόνια της Κατοχής βρίσκεται Ζωοδόχου Πηγής 60 και Ερεσσού. Με διαφήμιση του αναγγέλλει την έναρξη νέων τμημάτων «…8.000 μαθητές μας θριάμβευσαν στις εξετάσεις τους…» Στη ΒΡΑΔΥΝΗ του 1943 καταγράψαμε 42 καταχωρήσεις για φροντιστηριακά μαθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου