Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Εμπρός 1916

Η καλή μας φίλη Σοφία Λιλιμπάκη έκανε για μια ακόμα φορά τη θαυμάσια παρέμβασή της. Μου έστειλε το εξής απόσπασμα από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ του 1916 την παρακάτω διαφήμιση.. Το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά , πριν εκατό σχεδόν χρόνια..., συναντάμε φροντιστήριο με τον τίτλο «Φιλολογικόν Φροντιστήριον».
Ας εξηγήσουμε το θέμα. Στην εποχή αυτή -θυμίζουμε πάλι- ότι γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται στις στρατιωτικές σχολές και το Πολυτεχνείο. Ο μεγάλος όγκος των αποφοίτων των γυμνασίων της χώρας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το μόνο που υπάρχει, και κυρίως από τις δυο σχολές του, Νομική και Ιατρική. Οι εξετάσεις είναι σκληρές κι ο αριθμός των εισαγομένων μικρός. Κύριο μάθημα είναι τα μαθηματικά γι αυτό αφθονούν τα «Μαθηματικά Φροντιστήρια». Όμως εξεταζόμενα μαθήματα είναι και η Έκθεση, η Ιστορία και η Γεωγραφία. Συνήθως καλύπτονται στα μαθηματικά φροντιστήρια με συμπληρωματικές ώρες από άλλους καθηγητές. Εδώ ο Οκταποδάς πρωτοτυπεί ανοίγοντας ειδικό φροντιστήριο γι αυτά τα μαθήματα
Θυμίζω πως τον καθηγητή Οκταποδά, που εργάζεται και σε ιδιωτικό σχολείο, τον έχω αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτησή μου, ως συνεργάτη στο φροντιστήριο «Πλάτων» του Δ. Γκαστή στην πλατεία Εξαρχείων (αρχή της Στουρνάρη)
Φωτογραφία: Η καλή μας φίλη Σοφία Λιλιμπάκη έκανε για μια ακόμα φορά τη θαυμάσια παρέμβασή της. Μου έστειλε το εξής απόσπασμα από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ του 1916 την παρακάτω διαφήμιση.. Το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά , πριν εκατό σχεδόν χρόνια, συναντάμε φροντιστήριο με τον τίτλο «Φιλολογικόν Φροντιστήριον». 
Ας εξηγήσουμε το θέμα. Στην εποχή αυτή -θυμίζουμε πάλι- ότι γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται στις στρατιωτικές σχολές και το Πολυτεχνείο. Ο μεγάλος όγκος των αποφοίτων των γυμνασίων της χώρας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το μόνο που υπάρχει, και κυρίως από τις δυο σχολές του, Νομική και Ιατρική. Οι εξετάσεις είναι σκληρές κι ο αριθμός των εισαγομένων μικρός. Κύριο μάθημα είναι τα μαθηματικά γι αυτό αφθονούν τα «Μαθηματικά Φροντιστήρια».  Όμως εξεταζόμενα μαθήματα είναι και η Έκθεση, η Ιστορία και η Γεωγραφία. Συνήθως καλύπτονται στα μαθηματικά φροντιστήρια με συμπληρωματικές ώρες από άλλους καθηγητές. Εδώ ο Οκταποδάς πρωτοτυπεί ανοίγοντας ειδικό φροντιστήριο γι αυτά τα μαθήματα
Θυμίζω πως τον καθηγητή Οκταποδά, που εργάζεται και σε ιδιωτικό σχολείο, τον έχω αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτησή  μου, ως συνεργάτη στο φροντιστήριο «Πλάτων» του Δ.  Γκαστή στην πλατεία Εξαρχείων (αρχή της Στουρνάρη)

 ·  ·

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου