Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Β Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών (Μαράσλειο) Απόφοιτες
Η ιδέα για την κατασκευή αυτού του blog ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πρώην συμμαθητριών που αποφοίτησαν από το Β' Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών (Μαράσλειο) το 1974. Τότε όλες είχαμε υποσχεθεί ότι θα ξαναβρεθούμε αλλά κάθε μία τράβηξε τον δικό της δρόμο και χαθήκαμε. Πρόσφατα διοργανώθηκε μία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 25. Σκοπός μας είναι να βρούμε και τις υπόλοιπες! AN ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ E-MAIL
Γυμνάσιο "Αριστοτέλης"
Περιοχή: οδός Μαρασλή 6 & Σουηδίας
Έτος: 1929
Περιγραφή:
Το Γυμνάσιο Θηλέων "Αριστοτέλης" στη γωνία των οδών Μαρασλή και Σουηδίας, δίπλα στο Μαράσλειο, οικοδομήθηκε το 1929 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Νικόλαου Μητσάκη (1899-1941), στελέχους του Υπουργείου Παιδείας από το 1926, με πλούσιο έργο στον τομέα του σχεδιασμού σχολικών μονάδων. Στην προκειμένη περίπτωση ο Μητσάκης μετέβαλε τα αρχικά σχέδια (του Ιωάννη Αντωνιάδη), δημιουργώντας ένα αρκετά πρωτοποριακό κτίριο, όπου τα κλασικίζοντα στοιχεία συνδυάζονται με τους καθαρούς όγκους της "μοντέρνας" αρχιτεκτονικής. Σήμερα στεγάζει το 26ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών.
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013
To αρχείο του σχολείου στην ιστοσελίδα μας
Γράφει η Μαρία Κορτέση
Οφείλω να ομολογήσω πως όταν δημιουργήθηκε αυτή η ιστοσελίδα, κανένα από τα "ιδρυτικά" της μέλη δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έφθανε κάποια στιγμή να φιλοξενεί φωτογραφίες από το αρχείο του σχολείου μας ή ακόμα και στοιχεία από το προσωπικό αρχείο καθηγητών μας.
Και είναι πραγματικά πάρα πολύ ευχάριστο για μας να βλέπουμε πως σιγά - σιγά, πέρα από τον αρχικό στόχο που ήταν η επανασύνδεση των συμμαθητριών μας, η ιστοσελίδα μας αποκτά και έναν άλλο ρόλο, εκείνον της καταγραφής της σχολικής ζωής που είχε επιβάλει η χούντα, σε ένα σχολείο όμως, που διέθετε ισχυρές αντιστάσεις.
Αλλά για να μην πέρνουμε όλη τη δόξα πάνω μας πρέπει να πούμε πως δεν θα υπήρχε αυτή η ανάρτηση αν δεν είχε εκδηλωθεί η καλή διάθεση του καθηγητή που σήμερα διδάσκει στους χώρους που κάναμε εμείς μάθημα Τάκη Λάζου, ο οποίος μπήκε στον κόπο να αντιγράψει και να μας αποστείλει τις φωτογραφίες που ακολουθούν, αλλά και της συζύγου του καθηγητή μας Κώστα Τοπούζη, Μαρίας Τοπούζη η οποία ανέσυρε από το προσωπικό αρχείο του καθηγητή μας το δεύτερο και τελευταίο τεύχος της ΔΕΛΤΟΥ και μας το παραχώρησε για δημοσίευση. Τους ευχαριστούμε θερμά και τους δύο.
Όσον αφορά τις φωτογραφίες λυπάμαι, αλλά η μνήμη μου δεν με βοηθά να καταγράφω πρόσωπα και εκδηλώσεις που έχει απαθανατίσει ο φωτογραφικός φακός. Στηρίζομαι στη δική σας βοήθεια για να ολοκληρώσουμε τις λεζάντες με τα συγκεκριμένα στοιχεία κάθε φωτογραφίας.
Φανή Καναράκη:"Ειναι πραγματι πολυ συγκινητικη ολη αυτη η εξελιξη στην ιστοσελιδα μας !
Ευχαριστουμε παρα πολυ τον καθηγητη Τακη Λαζο για την καλη διαθεση που ειχε και την εργασια που εκανε ωστε να αποκτησουμε αυτες τις φωτογραφιες και βεβαια την Κα Τοπουζη για την παραχωρηση του 2ου τευχους της ΔΕΛΤΟΥ
Πολλα φιλια στις αγαπημενες μου συμμαθητριες !!!
Με πολυ αγαπη Φανη Καναρακη".
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πριν το 1968, δηλαδή πριν μπούμε εμείς στο γυμνάσιο, την εποχή που υπήρχε ακόμα Λύκειο, όπως φαίνεται από τη σημαία. Νομίζω όμως πως και αυτή, όπως και κάποιες άλλες αποτελεί ντοκουμέντο της αντίληψης για την εικόνα της "καλής μαθήτριας" εκείνης της εποχής.
Η σημαιοφόρος και οι παραστάτιδες από τη γιορτή για την 25η Μαρτίου 1971. γνωρίζετε κάποια;
Έχω κενό μνήμης. Ο χώρος δεν μου θυμίζει τίποτα, και ακόμη περισσότερο δεν μου θυμίζει κάτι ο πιανίστας. Βέβαια δεν μπορώ να πω το ίδιο για την κα Ζαρμπή στην οποία οφείλω τη νεύρωση στομάχου που με ταλαιπωρεί ακόμη, αλλά οφείλω να πω πως η γυναίκα πραγματικά, έστω και με αντιεκπαιδευτικό τρόπο, προσπαθούσε να μας μάθει τουλάχιστον τα στοιχειώδη σχετικα με τη μουσική.
Στη φωτογραφία διακρίνονται η Φιλιτσα Ζαμπάτη, Κατερίνα Καμπέρη, Ντίνα Κόλλια και Στέλλα Κουτρούλη. Εντυπωσιακό και εντελώς εκτός εποχής και ηθών του σχολείουτο μίνι της κοπέλας που φαίνεται σε πρώτο πλάνο
Φανή Καναράκη "Διπλα στην Κουτρουλη απο δεξια ειναι η Αχτυπη,πισω απο την Καμπερη νομιζω η Δαμαλα, με τα γιαλια.Πισω απο την Κουτρουλη μηπως ειναι η Εξαρχεα ? Και στο γκρουπακι πισω απο τον πιανιστα 3η απο αριστερα η Καραμιχαλη".
Μυρσίνη Καραμιχάλη
Είναι η εκδήλωση της 25ης Μαρτίου 1971 στο "ΕΜΠΑΣΣΥ", μπράβο στη Φανή που βρήκε κάποιες από μας. Κάπου είδα και τη Σαββίνα Γιαννάτου, αλλά δεν έχω μπροστά μου το μπλογκ για να προσδιορίσω που ακριβώς βρίσκεται. Μπράβο που αναδεύετε τη μνήμη μας, είναι υπέροχο!!!
Προφανώς και αυτή η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην ίδια εκδήλωση. Περισσότερα στοιχεία περιμένω από σας
Φανή Καναράκη: "πισω απο την Ζαρμπη, πρωτη απο τα τρια κοριτσια ειναι η Μαρια Ζευγωλη".
Και αυτή η φωτογραφία είναι από την ίδια εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Διακρίνω την Στέλλα Κουτρούλη και τη Φιλίτσα Ζαμπάτη. Μήπως εσείς διακρίνετε κάποια ακόμη;
H Χριστιάννα Γιακουμή μας είπε
Στην τελευταια αναρτηση, τελευταια φωτο απο επετειο 25ης Μαρτιου, αναγνωριζω πισω απο το βημα την Κιττυ Γαλανοπουλου και 1η δεξια απο το βημα, οπως κοιταμε την φωτο, την Σαββινα Γιαννατου (ναι,ναι την γνωστη μουσικο και τραγουδιστρια). Και οι 2 ειναι αποφοιτες 1976 οπως κι εγω!
Επισης ο Σπυρος Κολυβας, απο τους πολυ αγαπημενους δικους μας καθηγητες, δυστυχως εφυγε πριν απο 2 σχεδον χρονια.
Χριστιαννα Γιακουμη
Θεωρώ σίγουρο ότι θυμάστε τις σχολικές επιδείξεις που είχε καθιερώσει η δικτατορία στο Παναθηναϊκό στάδιο. Ίσως θυμάστε ακόμη πως κάποια φορά οι μαθητές αντιστεκόμενοι με το δικό τους τρόπο όταν πήγε να χαιρετίσει ο δικτάτορας Παπαδόπουλος άρχισαν να τον χειροκροτούν με τέτοια μανία, που δεν ακουγόταν ο λόγος του.
Αν αναγνωρίζετε κάποια από τις εικονιζόμενες παρακαλώ βοηθήστε με.
ΔΕΛΤΟΣ τεύχος 2ο
Για να φθάσει στην οθόνη του υπολογιστή σας το δεύτερο τεύχος της ΔΕΛΤΟΥ συνεργάστηκαν η Ειρήνη Κατωπόδη, η Βίλλυ Κουράφαλου και προπαντός η κα Μαρία Τοπούζη, που μας παραχώρησε το υλικό.
Αναρτήθηκε από Μαρία Κορτέση στις 12:57 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου