Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η ιστορία του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

 Εισαγωγή, το Ξεκίνημα
Οι κληροδότες του Ελληνικού Κολλεγίου, Κωνσταντίνος και Αιμιλία Ρέτσου
Το «Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης» κληροδότημα των αείμνηστων Κωνσταντίνου και της Αιμιλίας Ρέτσου θεμελιώθηκε το 1957 από τους ιδρυτές του κ. Πέτρου και Ιωάννα Φουντά στην περιοχή της Καλαμαριάς της Θεσσαλονίκης, που σήμερα φέρει το όνομα του σχολείου.
Η ίδρυσή του αποτέλεσε επανάσταση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης εκείνης της εποχής, καθώς το Ελληνικό Κολλέγιο ήταν το πρώτο (?) ελληνικό σχολείο, που διέθετε ιδιόκτητες σχολικές εγκαταστάσεις και σχολικά λεωφορεία.
Οι Διευθυντές του σχολείου κ. Πέτρος και Ιωάννα Φουντά με την πολύχρονη εμπειρία τους σε θέματα παιδείας, δημιούργησαν μια πρωτότυπη παιδαγωγική μέθοδο, βασισμένη στα προγράμματα « Μοντεσσόρι » και «Ντεκρολί» που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες παιδαγωγικές απαιτήσεις, εφαρμόζεται σήμερα στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Έτσι ξεκίνησε η πετυχημένη πορεία του σχολείου στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που σηματοδότησε την πορεία της παιδείας, ώστε σήμερα το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης να αποτελεί το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Οργανισμό της Βόρειας Ελλάδας και έναν από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας.
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Ρέτσος (αριστερά) και ο κ. Πέτρος Φουντάς (δεξιά) εκφωνούν λόγους κατά τη θεμελίωση των εγκατστάσεων του Ελληνικού Κολλεγίου παρουσία εκατοντάδων φίλων του σχολείου. 14 Δεκεμβρίου 1957. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Ρέτσος πατέρας της κας Ιωάννας Φουντά, θέτει τον θεμέλιο λίθο του Ελληνικού Κολλεγίου μαζί με τον κ. Πέτρο Φουντά, ιδρυτή και διευθυντή του Σχολείου. Οι ιδρυτές του Ελληνικού Κολλεγίου Πέτρος και Ιωάννα Φουντά. Οδός Τάκη Οικονομίδη 1, Καλαμαριά.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κολλεγίου διέθεταν αίθουσες διδασκαλίας για Νηπιαγωγείο, εξατάξιο Δημοτικό και εξατάξιο μικτό Γυμνάσιο. Σε παρακείμενη βίλα στεγάστηκε το οικοτροφείο για τους μαθητές που προέρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε ξεχωριστή πτέρυγα των εκπαιδευτηρίων υπήρχε το γυμναστήριο ενόργανης γυμναστικής, αίθουσα μπαλέτου, θέατρο, χημεία, αίθουσα μουσικής και τραπεζαρία. Στο ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο υπήρχε παιδική χαρά, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, αμμότοπος με όργανα ενόργανης γυμναστικής και κήπος.
Το ζεύγος Ιωάννας και Πέτρου Φουντά, επέλεξε με πολύ μεγάλη προσοχή το διδακτικό προσωπικό, το οποίο κατάρτισε και σε πολλές περιπτώσεις μετεκπαίδευσε ακόμη και στο εξωτερικό σε μεθόδους σύγχρονης παιδαγωγικής και διδασκαλίας. Οι ιδρυτές του σχολείου γνώριζαν πολύ καλά από τη δική τους εμπειρία σε θέματα παιδείας, ότι ένα καλά καταρτισμένο προσωπικό μέσα σε ένα άρτια οργανωμένο εκπαιδευτήριο θα αποτελούσε την απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή πορεία του νεοσύστατου σχολείου τους.
Μέσα από αυτήν την παιδαγωγική φιλοσοφία του, το Ελληνικό Κολλέγιο άνοιξε τις πύλες του τη σχολική χρονιά 1958-59, και οι αίθουσές του γέμισαν από μαθητές που οι γονείς τους εμπιστεύτηκαν τη μόρφωσή τους σε αυτό. Έτσι ξεκίνησε η επιτυχής πορεία του στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η οποία σηματοδότησε την πορεία της παιδείας και σήμερα το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης αποτελεί τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό οργανισμό της Βόρειας Ελλάδας και έναν από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου