Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017




Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχή φόρμας



Τέλος φόρμας


ΔΙΑΣΗΜΕΣ AΛΛΑ KAI ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ TΟY ΚΟΣΜΟY..

Η ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΒΙΛΑ ΣΥΓΓΡΟΥ



Η πόρτα του μεγάρου άνοιξε έτσι ώστε όλοι να δουν το μεγαλειώδες δημιούργημα του Ανδρέα και της Ιφιγένειας Συγγρού 130 χρόνια μετά. η καταπληκτική αρχιτεκτονική και τα μαγευτικά χρώματα στα δωμάτια της βίλας σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές..

Ο Ανδρέας Συγγρός το 1881 ίδρυσε την Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, στην οποία το ελληνικό κράτος είχε παραχωρήσει το δικαίωμα της έκδοσης και κυκλοφορίας χαρτονομίσματος ενώ έφτασε στο σημείο να δανείζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ελλάδα. 10 χρόνια πριν αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα, αφήνοντας την Κωνσταντινούπολη. Αν και πολύ νέος είχε ήδη αποκτήσει μυθική κινητή και ακίνητη περιουσία. Συναγωνιζόμενος τον βασιλιά Γεώργιο και το νεοδημιούργητο τότε κτήμα Τατοϊου, μετέβαλε το κτήμα Συγγρού σε μία πρότυπη για την εποχή αγροτοκτηνοτροφική μονάδα.

Στο Κτήμα υπήρχαν οικίες για τους εργάτες, στάβλοι, αμαξοστάσια, βουστάσιο, μηχανοστάσια, ελαιοτριβείο και αλευρόμυλος. Εκεί εργάζονταν χωρικοί από το Μαρούσι και την Κηφισιά που χειρίζονταν τα πρώτα εισαγόμενα σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα. 

Εντός του κτήματος δημιουργήθηκε σχολή όπου φοιτούσαν οι διάδοχοι της Βασιλείας, καθώς και παιδιά εύπορων οικογενειών. Πρώτος ιδιοκτήτης του κτήματος ήταν ο Άγγλος αρχαιολόγος Stin, και αργότερα ο επίσης Άγγλος αρχαιολόγος Will. Από εκείνον το αγόρασε ο χιώτης τραπεζίτης Ανδρέας Συγγρός. το 1880 θα ξεκινήσει την ανέγερση της βίλλας και  η οποία θα αποτελέσει το γαμήλιο δώρο του προς την σύζυγο του Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου.

Ο φημισμένος αρχιτέκτων της υψηλής κοινωνίας Ερνέστο Τσίλλερ ανέλαβε το έργο. Ο Συγγρός τού είχε ήδη αναθέσει την οικοδόμηση του μεγάρου του στην Αθήνα, το οποίο στεγάζει σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών, απέναντι από την Βουλή. Η βίλλα, σχεδιάστηκε σε φρουριακό τύπο και στην είσοδο της, τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του Α. Συγγρού. Λίγα μέτρα από αυτόν, υπάρχει το άγαλμα του Πάρη, έργο του γλύπτη Γεώργιου Μπονάνου το οποίο όμως είναι κατεστραμμένο. Απέναντι είναι η τεχνητή λίμνη και δίπλα ο μοναδικός Ορθόδοξος Ναός Γοτθικού τύπου στην Ελλάδα, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα. Η εκκλησία, που είναι πανομοιότυπη με παρεκκλήσι της Βιέννης, αναπαλαιώθηκε και η πόρτα της άνοιξε για πρώτη φόρα..

Το Κτήμα Συγγρού, γνωστό και ως Ανάβρυτα ονομασία που  σχετίζεται με τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή, είναι έκτασης 1000 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας και στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, και Αμαρουσίου. Για τους περισσότερους σήμερα, αποτελεί έναν τόπο περιπάτου πρόκειται όμως για ένα μικρό φυσικό παράδεισο που έχει γράψει την δική του ιστορία. Περίπου 700 στρέμματα είναι καλυμμένο με πεύκα και πουρνάρια ύψους 30μ. και ηλικίας 150 ετών, ενώ 200 στρέμματα είναι γεωργικές εκτάσεις.

Από το 1988 διαχειριστής του Κτήματος είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών σύμφωνα με την διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού η οποία ήθελε την εκπαίδευση γεωργών, κηπουρών και μελισσοκόμων, επιθυμίες οι οποίες μέχρι και σήμερα τηρούνται κατά γράμμα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου