Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Μ α θ ή μ α τ α δ ι α λ λ η λ ο γ ρ α φ ί α ς

 Όλες οι μέθοδοι μετάδοσης των γνώσεων έχουν πίσω τους μακρά ιστορία. Έτσι όταν κάποιος μιλάει λέγοντας ότι «αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά» απλώς διατυπώνει ευθαρσώς την περιορισμένη κι ε...λλειπή γνώση του επί του θέματος. Αν ψάξει κάποιος στο παρελθόν θα δει ότι όλα σχεδόν έχουν ξανασυμβεί. Οι δυο διαφημίσεις των εφημερίδων στη δεκαετία των ετών 1920- 1930 αναφέρονται στη δυνατότητα κάποιου μαθητού, κυρίως της επαρχίας, να κάνει μαθήματα με αλληλογραφία. Πρόκειται για δυο μεγάλους δασκάλους της εποχής : Τον Στυλιανό Μαυρομμάτη και τον Κ. Γ. Παπαπλιάκα. Για αυτούς έχουμε συγκεντρώσει τις εξής πληροφορίες

Στυλιανός Μαυρομμάτης

Είναι μαθηματικός. Για πολλά χρόνια υπήρξε στέλεχος τραπεζικών και Ασφαλιστικών εταιρειών και συγγραφέας σχετικών συγγραμμάτων. Στη δεκαετία του 1930 εκδίδει επιστημονικό-μαθηματικό περιοδικό υψηλού επιπέδου Η Στάθμη, όπου αρθρογραφούν επώνυμοι επιστήμονες, καθηγητές ανωτάτων ιδρυμάτων κ.ά. Σε διαφήμιση στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ το 1928 δηλώνει έτοιμος να κάνει μαθήματα δι’ αλληλογραφίας με μαθητές της επαρχίας, ενώ συγχρόνως έχει φοιτητικό φροντιστήριο ψηλά στην οδό Αχαρνών 196. Στη Στοά Φέξη διατηρεί «ιδιαιτεράδικο», όπου διδάσκει με το «σύστημα των Ιησουϊτών» Αριθμητική, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Τριγωνομετρία, Μηχανική, Παραστατική Ανάλυση και λογιστικά.

Κ. Γ. Παπαπλιάκας

Είναι καθηγητής των μαθηματικών. Σε διαφημιστική καταχώριση (ΚΑΙΡΟΙ του 1912) διαπιστώνουμε ότι έχει φροντιστήριο στην οδό Γεωργίου Γενναδίου από το 1910 για τις εισιτήριες εξετάσεις των τότε υπαρχουσών σχολών. Ισχυρίζεται ότι ουδείς μαθητής του απέτυχε. Στην ίδια εφημερίδα του 1914 διαβάζουμε την καταχώριση:

ΜΕΓΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ
Δι’ επιστημονικής και λίαν ευμεθόδου διδασκαλίας εδραιωμένης επί της λύσεως μεγάλου αριθμού ασκήσεων μετά την εντελή εκμάθησιν εκάστου μέρους της θεωρίας παρασκευάζονται άριστα οι υποψήφιοι
Δια την σχολήν Ναυτικών Δοκίμων.
Δια την Στρατιωτικήν Σχολήν Ευελπίδων
Δια το Πολυτεχνείον.
Το Φροντιστήριον δέχεται και οικότροφους εκ των μαθητών αυτού.
Η διδασκαλία διεξάγεται και δια αλληλογραφίας.
Κανονισμός αποστέλλεται τω αιτούντι.

Το φροντιστήριό του αναφέρεται στον επαγγελματικό οδηγό του Δαμάσκου το 1915, με διεύθυνση Λυκαβηττού 32. Το 1920, έχει φροντιστήριο στην οδό Σολωμού 70.
Αργότερα, εν είδει ειδήσεως, ανακοινώνεται ο διορισμός του ως καθηγητή στη Σχολή Ευελπίδων. Αυτό δεν τον εμποδίζει, όπως φαίνεται από την παρακάτω καταχώριση, να έχει συγχρόνως και φροντιστήριο, φαινόμενο σύνηθες αυτήν την εποχή.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΝ
Κ. Γ. ΠΑΠΑΠΛΙΑΚΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Προπαρασκευάζει ειδικώς τους υποψηφίους δι’ όλας τας Στρατιωτικάς Σχολάς.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18 Μαΐου 1921

Το φαινόμενο επαναλήφθηκε και μετά τη μεταπολίτευση
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου