Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ξενοφών Ζύγουρας

4. Σύντομα βιογραφικά
 Ο Ζύγουρας ασκεί για μια δεκαετία (1868-1878) το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης. Είναι καθηγητής των εμπορικών μαθημάτων και εκδίδει, σε οίκους της Κωνσταντινούπολης, σχετικά βιβλία. Από το 1878 μεταναστεύει και εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα, όπου εργάζεται σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία και σχολές της Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρου...με τη Σχολή Υπαξιωματικών του στρατού, το Αρσάκειο, τη Σχολή Εμποροϋπαλλήλων, την Εμπορική και Βιομηχανική Ακαδημία του Όθωνα Ρουσόπουλου. Συγχρόνως, με τη διδασκαλία στα σχολεία, εκδίδει και επανεκδίδει συνεχώς δύο σειρές βιβλίων:

• Η Εμπορική Βιβλιοθήκη, σχετικά με το Εμπόριο και τη λογιστική.
• Η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λαού, με χρήσιμα και πρακτικά θέματα της καθημερινής ζωής.

Το 1886, ιδρύει Εμπορική Σχολή (Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημίας).

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΖΥΓΟΥΡΑ
Συνοικία Ζωοδόχου Πηγής παρά τω φαρμακείω Τσακαλιώτου
Προς κατάπαυσιν της επικρατούσης αγυρτίας περί την διδασκαλίαν εμπορικών συνιστών από 1ης Οκτωβρίου 1886, εσπερινάς τάξεις εις τας οποίας θα παραδίδονται από 7 μέχρι 10 ώρας μ.μ.:
α) Διπλογραφίας β) Εμπορικήν Αριθμητική γ) Εμπορικόν Δίκαιον δ) Εμπορικής Επιστολογραφία ε) Γαλλικά υπό του καθηγητού Jule Pere και στ) Αγγλικά και Ιταλικά υπό του Καλλωνά. Δίδακτρα προκαταβάλονται δια την διπλογραφίαν δρχ.100 δια τα άλλα εμπορικά ανά 50δρχ. έκαστον δια τας γλώσσας δρχ.20 κατά μήνα τρις της εβδομάδος.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΖΥΓΟΥΡΑΣ
καθηγητής εν τη Σχολή Υπαξιωματικών και εν τοι Λυκείοις
Σιμοπούλου και Παπαγεωργίου
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 29 Σεπτεμβρίου 1886

Έχοντας γραφείο και «στέκι» στην οδό Ακαδημίας 69, κάνει μαθήματα πάνω σ’ αυτά τα θέματα. Τον συναντάμε σε εφημερίδες της εποχής. Το 1891 στην εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ, δέχεται μαθητές στους οποίους διδάσκει διπλογραφία, καταστιχογραφία κτλ. Το 1895 στην εφημερίδα ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ μάς ενημερώνει ότι διδάσκει την διπλογραφία σε τρεις συγχρόνως γλώσσες: Ελληνική, Γαλλική και Ιταλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου